Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušajte bez ovoga

Kako se prilagoditi suncu, a istodobno se dobro zaštititi?

\'suncanje_nnn_ziv_01062010\'
Arhivska fotografija
29.07.2013.
u 11:52

Stranica EWG (Environmental Working Group) savjetuje koje bi proizvode ljeti trebalo izbjegavati...

1. Ne kombinirajte proizvode za sunčanje i odbijanje insekata. Zašto? Zato što bube i ostali insekti nisu problem u vrijeme kada je UV-aktivnost maksimalna. Također, kremu za sunčanje možda ćete morati nanositi češće nego repelent pa se preporučuje da ga što manje stavljate na lice. Istraživanja ukazuju da kombiniranjem ovih dvaju proizvoda koža apsorbira više sastojaka iz repelenta.

2. Ne – uljima za samotamnjenje. Potiču veću izloženost suncu i tako prouzročuju oštećenja kože i povećani rizik za razvoj raka kože. Iako neka ulja za samotamnjenje sadrže sastojke koji se nalaze i u kremi za sunčanje, razine su uvijek vrlo niske i zato nude minimalnu zaštitu od sunčevih zraka. Ulja se povezuju i s povećanim opasnostima od opeklina. Izbjegavajte proizvode sa SPF vrijednostima manjima od 15 te ona koji sadrže cinkov oksid ili avobenzon za UVA zaštitu.

3. Ne – retinil palmitatu. Kada se koristi kao noćna krema, ovaj oblik vitamina trebao bi imati anti-aging učinak. No, na osunčanoj koži može ubrzati razvoj kožnih tumora i lezija, otkriveno je u nekim studijama. Zato pokušajte izbjegavati kreme koje sadrže tu kemikaliju čitajući deklaraciju.

4. Ne – oksibenzonu. Sastojak se obično koristi u kremama za sunčanje, a prodire u kožu i ulazi u krvotok te djeluje poput estrogena u tijelu. Također ova kemikalija može izazvati alergijske reakcije. Jedna studija povezuje oksibenzon s endometriozom kod starijih žena, dok je druga pokazala da žene s višom razinom u vrijeme trudnoće rađaju kćeri s manjom porođajnom težinom.

5. Ne super visokom SPF-u. Proizvodi s ultravisokim faktorima mogu zaštititi od opeklina, ali i ostaviti kožu izloženu štetnim UVA zrakama. SPF je oznaka za zaštitu od UVB zračenja, koji izgara kožu i nema nikakve veze s sunčevim UVA zrakama koje prodiru duboko u kožu, oslabljuju imunološki sustav, ubrzavaju starenje kože i mogu izazvati rak kože. Proizvodi s visokim faktorom mogu ljude "prevariti" da ostanu predugo na suncu. Visok SPF dakle suzbija opekline, ali stvara veći rizik od drugih vrsta oštećenja kože.

6. Ne sprejevima za sunčanje. Stručnjaci smatraju da sprejevi predstavljaju ozbiljne rizike od udisanja. Osim toga, lako je neravnomjerno nanijeti sredstvo na kožu izlažući golu kožu štetnim zrakama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije