Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Kako preživjeti blagdane s rođacima koje ne podnosite

Eventualna bi svađa mogla upropastiti blagdane za cijelu obitelj. Pomažemo vam da izbjegnete neugodne situacije
22. prosinca 2013. u 17:26 3 komentara 4928 prikaza
Čaše šampanjca
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Blagdani često prolaze u znaku obitelji i prilika su da se družite s voljenima koje inače rijetko viđate. Međutim, što ako s nekim članovima obitelji niste u dobrim odnosima, ili ih čak uopće ne podnosite? Eventualna bi svađa mogla upropastiti blagdane za cijelu obitelj, a ne samo za vas. Kako se postaviti u takvim situacijama? Klinički psiholog i hipnoterapeut mr. spec. Neli Abramić Čehić preporučuje da se postavite što je moguće neutralnije, posebice ako su na blagdanskom slavlju prisutni i ostali članovi uže i šire obitelji.

- To možete postići tako da se prije samog slavlja pokušate što je moguće više opustiti, razmišljati pozitivno i usmjeriti svoju pažnju na ono što vas čini zadovoljnima. U vrijeme slavlja pokušajte provoditi više vremena u blizini onih članova obitelji s kojima se bolje slažete, u čijem se društvu osjećate ugodno i opušteno, i općenito pokušajte zaboraviti na probleme i nesuglasice - objašnjava Neli Abramić Čehić.

Vrijeme blagdana nije najbolje vrijeme za rješavanje međusobnih nesuglasica, a u svakom je slučaju preporučljivo da ostale članove obitelji ne uključujete u rješavanje problema s rođacima, jer ih oni možda doživljavaju na sasvim drugačiji način. Stoga je najbolje probleme rješavati "jedan na jedan".

- Ako nemate izbora i ne možete izbjeći zajednička blagdanska slavlja koja uključuju i rođake s kojima niste u dobrim odnosima, tada bi bilo dobro da u razgovorima zadržite neutralne teme, izbjegavajte se upuštati u neugodne teme i rasprave, a ako vidite ili osjetite da razgovor kreće u tom smjeru, pokušajte se udaljiti, ili nenametljivo promijeniti temu razgovora čim vam se za to ukaže prilika. Izreka kaže da možemo odabrati prijatelje, ali ne i svoju obitelj, stoga, budući da svoje rođake ne možete promijeniti, pokušajte usmjeriti svoju pažnju na njihove pozitivne kvalitete i prihvatiti ih onakvima kakvi oni jesu - zaključuje Neli Abramić Čehić.

>> Najčešći razlozi svađa za blagdane i kako ih izbjeći

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • Lavica7:

    Jednostavno. Ne glumis licemjera i sjedis doma.

  • Kora:

    I susprezanje od mogućeg incidenta, samokontrola - iscrpljuje. Teško je naći znanstveno rješenje za ovaj problem.