Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO

Kako preuzeti kontrolu nad najčešćom upalnom reumatskom bolesti

Reumatoidni artritis
Foto: Shutterstock
1/5
31.05.2021.
u 09:04

O simptomima, manifestacijama i opcijama za liječenje reumatoidnog artritisa razgovarali smo s dr.sc. Anom Gudelj Gračanin. Saznajte kako otvoren i jasan razgovor može pomoći u olakšavanju svakodnevnog života s RA.

Bolovi u zglobovima i kralježnici česti su razlozi za posjet liječniku obiteljske medicine, a često i reumatologu. Nazivaju se istim imenom – „reuma“ te dijele na upalne i degenerativne (ne-upalne) bolesti. Najčešćom upalnom reumatskom bolesti, od koje boluje oko 1% pučanstva, smatra se reumatoidni artritis (RA). Riječ je o sustavnoj, kroničnoj, autoimunoj bolesti nepoznatog uzroka koja dominantno zahvaća zglobove, uzrokujući bolove, otekline i ukočenost.

Premda je puno toga poznato, još su nepoznati čimbenici koji dovode do RA, ali jedna stvar je sigurna – teško će doći do napretka ako oboljeli ne progovore jer upravo njihov glas može biti snažan pokretač za pronalaženje boljeg načina da porade na svojim ciljevima liječenja. Jedna je to od mnogobrojnih snažnih i važnih poruka namijenjenih oboljelim osobama na web platformi Nadglasajte RA (Talk Over RA), motivirajući ih da saznaju više i preuzmu kontrolu nad svojom bolesti.

Uz upoznavanje sa simptomima, manifestacijama i opcijama za liječenje, posebno ističu važnost nesmetanog i otvorenog razgovora s liječnikom, o čemu nam je više rekla dr. med. internist, reumatolog, klinički imunolog i alergolog dr.sc. Ana Gudelj Gračanin.

Koji su simptomi RA?

Reumatoidni artritis je kronična, upalna, sistemska bolest koja zahvaća koštano-mišićni i druge organske sustave. Manifestira se jutarnjom ukočenošću te  najčešće simetričnim oteklinama i bolovima malih zglobova šaka i stopala i drugih zglobova.

Dr.sc. Ana Gudelj Gračanin
Foto: zvonimir ferina
„U oboljelih mogu biti prisutni opći simptomi kao što su umor, blago povišena tjelesna temperatura i gubitak na tjelesnoj težini. Sindrom karpalnog kanala bez vidljivih oteklina može biti rani znak reumatoidnog artritisa. Znatno rjeđe su upalom zahvaćeni veliki zglobovi. Izvanzglobne manifestacije reumatoidnog artritisa odnose se na zahvaćanje kože, oka, pluća i srca. Na koži su karakteristični reumatoidni čvorići na mjestu pritiska ili izbočenih dijelova kosti. Može doći do upale oka, tj. skleritisa i episkleritisa kao i do intersticijskih promjena plućnog parenhima. Oboljeli od reumatoidnog artritisa imaju povećan rizik od koronarne bolesti, atrijske fibrilacije i srčanog zatajenja, a može doći do perikarditisa i miokarditisa.“, pojašnjava dr.sc. Gudelj Gračanin.

Reumatoidni artritis najčešće počinje postupno, općim simptomima poput umora, malaksalosti i gubitka tjelesne težine. U periodu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci počinju karakteristični simptomi vezani za zglobove: ukočenost, otekline i  bol.

„Tijek bolesti može varirati, uz izmjenjivanje faza poboljšanja i pogoršanja. Deformiteti zglobova nastaju zbog propadanja hrskavice i kosti, ligamenata i tetiva, kada se kasno počne s liječenjem ili kad provedeno liječenje nije učinkovito. Deformacije koje su karakteristične za reumatoidni artritis su radijalno skretanje cijele šake, devijacija prstiju šaka te jake fleksije i ekstenzije malih zglobova.“, govori nam dr.sc. Gudelj Gračanin.

Učestalost, uzroci i dijagnostičke metode

Reumatoidni artritis je najčešća upalna reumatska bolest prisutna u svim etničkim skupinama, a među recentnim podacima dr.sc. Gudelj Gračanin izdvaja: „Od reumatoidnog artritisa boluje 0,24 do 1% stanovništva europskih zemalja i SAD-a. Žene dva puta češće obolijevaju od muškaraca, najčešće u dobi od 40 do 70 godina.“.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci još uvijek ne znaju konkretan uzrok reumatoidnog artritisa.

„Pretpostavlja se da reumatoidni artritis nastaje kod genetski predisponiranih osoba uz utjecaj vanjskog čimbenika. Reumatoidni artritis povezuje se s nekolicinom specifičnih antigena i sveukupno više od 100 različitih polimorfizama gena. Od vanjskih čimbenika valja izdvojiti duhanski dim, silikate, poremećaj mikrobioma te bakterije i viruse.“, govori dr.sc. Gudelj Gračanin.

Postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa nije jednostavno jer mnoga druga stanja mogu nalikovati na ovu bolest, a nakon pojave prvih tegoba rezultati laboratorijskih pretraga mogu biti normalni još mjesecima. Pretrage kojima se utvrđuju, a kasnije i prate promjene na zglobovima su klasične radiološke snimke i ultrazvuk zahvaćenih zglobova, primjerice šaka i stopala.

„Na osnovi kliničke slike, laboratorijskih parametara, kao i slikovnih metoda ultrazvuka, rendgena i magnetske rezonancije zglobova postavlja se dijagnoza. Ultrazvuk zglobova je važna dijagnostička metoda u detekciji izljeva te raznih upala i promjena, specifičnih za reumatoidni artritis. Rendgen zglobova u ranoj fazi nije osjetljiv kao ultrazvuk te detektira samo otekline mekih tkiva. Koštane erozije, suženje zglobnog prostora, deformiteti i subluksacije znakovi su uznapredovalog reumatoidnog artritisa i dobro se prikazuju na rendgenu. Magnetska rezonanca je osjetljiva dijagnostička metoda za rane i kasne promjene zglobova.“, objašnjava dr.sc. Gudelj Gračanin.

Liječenje RA

Cilj liječenja reumatoidnog artritisa je klinička remisija, odnosno umirenje bolesti koje karakterizira smirivanje i stavljanje upale pod kontrolu, zaustavljanje destrukcije zglobnih i vanzglobnih struktura te smanjenje tegoba koje muče bolesnike. Da bi se postigla remisija, potrebno je što prije započeti  liječenje, no dr.sc. Gudelj Gračanin naglašava kako u liječenju RA značajno mjesto zauzimaju i nefarmakološke mjere kao što su edukacija bolesnika i promjena stila života.

„Kvaliteta života oboljelih od reumatoidnog artritisa ovisi o kontroli njihove bolesti, stoga je važno u prvom redu postići umirenje bolesti (remisiju) ili nisku aktivnost bolesti odabirom učinkovite terapije. Važno je da se usvoje nefarmakološke mjere kao što su regulacija tjelesne težine, pravilna i ujednačena prehrana, tjelovježba i prestanak pušenja.“, pojašnjava doktorica, dodajući kako je ključ uspješnog liječenja partnerski odnos liječnik-bolesnik, povjerenje, dobra suradljivost i redovne kontrole.

Foto: Shutterstock

„Pritom valja uzeti u obzir i značajnu ulogu liječnika obiteljske medicine i farmaceuta u cjelokupnom procesu liječenja oboljelih od reumatoidnog artritisa. Odnos bolesnika s njima te jednako otvoren razgovor iznimno je bitan, budući da su liječnici obiteljske medicine i farmaceuti vrlo često prvi kontakt unutar zdravstvenog sustava za oboljele koji još uvijek nisu dijagnosticirani, odnosno svjesni svoje bolesti ili jednostavno nisu dovoljno upoznati sa simptomima i načinu života s RA.“, zaključuje dr.sc. Gudelj Gračanin.

Konkretnije savjete o namirnicama i vježbama koje mogu pomoći u olakšavanju života s RA ili, primjerice, o važnosti sna za oboljele osobe, također su dostupne na internetskoj stranici Nadglasajte RA.

Život s RA nije uvijek jednostavan jer su česti simptomi poput općeg umora, problema sa spavanjem i iscrpljenosti koji mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu života bolesnika.

„Reumatoidni artritis je kronična, progresivna, upalna bolest cijelog organizma koju karakteriziraju bol, otekline i deformacije koje dovode do smanjene radne sposobnosti i smanjene kvalitete života.  Bolesnici su često umorni, iscpljeni, lošeg sna i sniženog raspoloženja, što nepovoljno djeluje na njihove bližnje. Ponekada su teško pokretni i trebaju tuđu pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Moglo bi se, stoga, zaključiti da uz oboljele osobe, na koje pada najveći teret bolesti, reumatoidni artritis značajno utječe i na njihove bližnje, odnosno kvalitetu života oboljelih u širem smislu.“, objašnjava dr.sc. Gudelj Gračanin.

Simptomi bolesti često su nepredvidljivi – jedan dan su blagi, dok već drugi dan može doći do pogoršanja. „Loši“ dani mogu biti dodatno otežani kontinuiranom brigom za budućnost jer je teško predvidjeti kako će se bolest razvijati, no uz odgovarajuće zdravstvene mjere i izmjene životnog stila, oboljeli mogu imati dug i kvalitetan život.

Vaš glas može biti vaša snaga

Jedna je to od poruka koju s oboljelima želi podijeliti web platforma Nadglasajte RA (Talk Over RA), motivirajući ih da saznaju više o svojoj bolesti te otvoreno razgovaraju s liječnikom. Na ovoj internetskoj platformi svi koji se bore s reumatoidnim artritisom mogu pronaći informacije o tome što je sve moguće postići ako progovore, kao i korisne informacije o definiranju ciljeva liječenja ili metodama olakšavanja života s RA. Nadglasajte RA također nudi vodič za razgovor uz pomoć kojega bi oboljeli mogli lakše voditi konkretnije razgovore sa svojim liječnikom reumatologom te otkriti načine na koje mogu podijeliti svoja iskustva.

Foto: AbbVie, Talk Over RA

„Vrijeme je da se Vaš glas čuje“ jasan je stav čija je namjera da, poticanjem oboljelih na otvoreni razgovor, priguše reumatoidni artritis snagom vlastitog glasa, te u suradnji sa svojim reumatologom, liječnikom obiteljske medicine i farmaceutom, osmisle plan kojim će ostvariti svoje ciljeve liječenja.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom AbbVie.

HR-IMMR-210018, svibanj 2021

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije