Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPITALI SMO Zbog čega iz godine u godinu raste broj obolje le djece od alergena u prirodi, hrani i prašini

Kako prepoznati i liječiti alergije

Autor
Sonja Hoffman
12.03.2009.
u 18:47

Alergije, osobito u djece, sve su veći zdravstveni problem. Broj oboljelih iz godine u godinu raste. Radi se o bolesti koju izaziva pelud drveća, trava ili korova, ali i alergeni u hrani ili prašini.

Pelud kao neprijatelj
– Alergije na pelud počinju s cvjetanjem drveća u veljači i ožujku, a na njih se nastavlja razdoblje cvjetanja trava koje traje do srpnja. Alergičari ni tada nemaju priliku za predah od tegoba, jer nastupa cvjetanje korova i ambrozije koje se proteže do kasne jeseni – objašnjava dr. Boro Nogalo, ravnatelj Specijalne bolnice Srebrnjak koja je referentni centar za dječje alergije u Hrvatskoj.

Godišnje kroz njezine ambulante i bolnicu prođe oko 54 tisuće malih pacijenata. Peludne čestice u vrijeme cvjetanja šire se zrakom, raznosi ih vjetar i može ih se pronaći i do 200 km dalje od područja u kojem biljka raste.

– Pelud su bjelančevinasta zrnca koja u dišnom sustavu alergičara stvaraju imunoreakciju sličnu onoj koju organizam ima na bakterije ili viruse – dodaje dr. Nogalo. Tijelo prepoznaje pelud kao neprijatelja, pa dolazi do reakcije lučenja medijatora i kemijskih supstancija.

– Reakcija na te procese može biti upala sinusa i nosa, bronhija, ali se alergija može očitovati i na koži ili probavnom sustavu djeteta – ističe dr. Nogalo. Teškoće koje uzrokuju različite su jačinom i mjestom javljanja na tijelu.

Poput hunjavice
– Prisutnost alergije utvrđuje se kožnim i krvnim testovima, te mjerenjem plućne funkcije u djeteta, jer je često vrlo teško razlikovati alergiju od hunjavice – napominje dr. Nogalo.

Zbog toga bolnica Srebrnjak često koristi FENO test koji mjerenjem dušikova oksida u izdahu djeteta sa sigurnošću otkriva radi li se o virusu ili alergenu u krvi.

– Ako se utvrdi alergija, djetetu se najprije daju lijekovi koji će spriječiti i ublažiti simptome alergije, a potom ga u bolničkoj “školi” liječnici nauče kako se što manje izlagati peludi, te kako uzimati propisanu terapiju – pojašnjava dr. Nogalo.

Stvaranje imuniteta
U neke djece, najčešće one koja imaju problem sa samo jednim alergenom, liječnici na Srebrnjaku koriste “cjepivo” protiv njega.

– Radi se o imunoterapiji, kojom se tijekom nekoliko godina alergičaru ubrizgaju pod kožu ili daju u obliku kapi pod jezik male količine alergena, sve do trenutka dok organizam na njega ne stvori imunitet – otkriva dr. Nogalo.

To je jedini poznati način liječenja alergija u svijetu, dok su svi ostali lijekovi usmjereni na olakšavanje i sprečavanje simptoma koje uzrokuju alergeni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije