Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodič za obnovu kose

Kako obnoviti kosu nakon blajhanja? Ovo je dobro znati...

16.05.2019.
u 10:57

Prije ikakvih tretmana, potrebno je poduzeti korake koji će umanjiti štetu na kosi i pospješiti djelovanje maski i tretmana na putu obnove kose

Ako ste se našli u situaciji da ste umjesto platinaste sjajne plave kose dobili spaljenu kosu koja više sliči slami – ne očajavajte! U ovom članku doznat ćete sve potrebne informacije kako biste imali tu svilenkastu kosu koju ste htjeli.

Obnavljanje kose nakon blajhanja dugotrajan je proces, stoga imajte strpljenja i pružite svojoj kosi najbolji mogući tretman. Ne morate plaćati skupe tretmane u salonima ako se dovoljno posvetite svojoj kosi i pravilno je njegujete.

Postoji nekoliko metoda i preparata koji vam mogu pomoći pri obnavljanju kose. 

Do oštećenja dolazi zato što sam proces blajhanja uključuje kemijsko uklanjanje melanina iz kose s pomoću izbjeljivača. Kada se izbjeljivač nanese na kosu, dolazi do kemijske reakcije (oksidacije) koja rezultira svjetlijom kosom.

Izbjeljivač za kosu (nije isto što i izbjeljivač koji koristite u kućanstvu) sadrži sastojke koji su u najvećoj mjeri zaslužni za oštećenje, a to su vodikov peroksid, amonijak i lužina. Ti sastojci utječu na otvaranje kutikula i ''bubrenje'' vlasi čime kosa postaje podložnija isušivanju i pucanju. Zbog toga blajhana kosa također najčešće izgleda kao da je puna volumena.

Osim toga, kod pretjeranog blajhanja izbjeljivač razgrađuje masne kiseline na vlasi, što je čini suhom i daje joj izgled „spaljene kose“.

Kućni pokušaji blajhanja u kratkom vremenskom roku s previše izbjeljivača najčešći su uzrok „spaljene“ kose. U najgorem slučaju može vam početi ispadati kosa pa je postupak blajhanja najbolje prepustiti profesionalcu.

Prije ikakvih tretmana, potrebno je poduzeti korake koji će umanjiti štetu na kosi i pospješiti djelovanje maski i tretmana na putu obnove kose.

Preporučuje se i da češće posjećujete frizera za skraćivanje vrhova kako biste redovito uklanjali ispucale i nezdrave dijelove kose. Šišanje nezdrave kose trebalo bi se obavljati minimalno dva puta godišnje.

Osim toga, možete napraviti i male promjene u prehrani kako biste potaknuli obnovu kose. S obzirom na to da su vlasi sastavljene od proteina, povećani unos proteina u tijelo može pomoći rastu zdrave kose. Izvore biljnih proteina možete doznati ovdje. Nadalje, dovoljan unos željeza doprinosi zdravom izgledu kose, dok vitamin C pospješuje apsorpciju željeza i potiče proizvodnju kolagena.

A koje navike vezano za njegu kose biste trebali promijeniti, pročitajte na portalu Kreni zdravo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije