Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EREKTILNA DISFUNKCIJA ZBOG LIJEKOVA

Prvi hrvatski seksualni priručnik otkriva: Najčešći seksualni problem muškaraca u RH je - preuranjena ejakulacija

Seks
Foto: Thinkstock
1/2
03.04.2017.
u 22:43

U 13 poglavlja priručnika, koji je zamišljen kao vodič liječnicima za komunikaciju s pacijentima, sadržane su osnove seksualne medicine

Na 160 stranica, pod nazivom “Osnove seksualne medicine” izašao je prvi hrvatski priručnik za seksualno zdravlje, a napisala ga je skupina domaćih stručnjaka. Priručnik je prvenstveno vodič liječnicima i alat s pomoću kojeg bi trebali pristupiti pacijentima i njihovu seksualnom zdravlju. Seksualnost je aspekt života i zdravlja o kojemu ljudi nerado ili uopće ne govore, no može imati itekakav utjecaj na svakodnevicu, ali i biti pokazatelj drugih bolesti. Urednica priručnika dr. sc. dr. med. Nataša Mrduljaš-Đujić došla je na ideju da izradi prvi hrvatski seksualni priručnik nakon što je organizirala prvi tečaj trajne edukacije o osnovama seksualne medicine na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Namijenjen stručnjacima

– Ideja je bila da to što smo tamo izložili pretočimo u jedan priručnik, da napravimo knjigu koja će biti stručna, znanstvena i da s profesionalne strane pristupimo seksualnosti. Prvenstvo je namijenjen stručnjacima, ali može se koristiti i u nastavi jer se u 13 poglavlja navode osnove svega što nekoga zanima iz ovog područja – kaže dr. Nataša Mrduljaš-Đujić.

Kroz poglavlja su definirani osnovni pojmovi spola i roda, razlike u muškoj i ženskoj seksualnosti, rodna disforija te najčešći seksualni poremećaji u žena i muškaraca. Priručnik se bavi i profesionalnim i etičkim pristupom seksualnim pomagalima, seksualnošću u starijoj životnoj dobi, utjecajem kroničnih nezaraznih bolesti na seksualnost, porođajnom traumom i seksualnošću. Jedno se poglavlje bavi i seksualnim zlostavljanjem, a jedno i načinom pristupa pacijentima kad je riječ o seksualnosti. Za ovo potonje statistika kaže, objašnjava dr. Nataša Mrduljaš-Đujić, da samo četiri posto liječnika svoje pacijente pita o seksualnom životu.

– To je podatak koji govori koliko je ovo područje zanemareno. Čekamo da naš pacijent to kaže, a njemu je neugodno. Namjera nam je bila da stvorimo mogućnost da pacijent s liječnikom razgovara o seksualnosti – objašnjava dr. Nataša Mrduljaš-Đujić.

Unatoč tomu što malo govorimo liječniku o ovom aspektu zdravlja, to ne znači da je seksualnost nebitan čimbenik u zdravlju pojedinca, naprotiv. Neki simptomi i problemi sa seksualnim zdravljem mogu upućivati, primjerice, na kardiovaskularne poteškoće. Dr. Nataša Mrduljaš-Đujić tako objašnjava da erektilna disfunkcija može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog poremećaja poput kardiovaskularnih bolesti i tim je više važno razgovarati o tomu sa svojim liječnikom.

S druge strane, lijekovi koje pacijenti uzimaju za neku kroničnu bolest mogu imati utjecaj na seksualnost, pa i takve stvari treba reći liječniku.

Lijekovi i njihov utjecaj

– Dosta lijekova može djelovati na seksualnu funkciju. Ako čovjek uzima terapiju za visoki krvni tlak i javi se erektilna disfunkcija, postoji opasnost da ostavi lijekove i tako ugrozi zdravlje, a mi to kao liječnici ne znamo jer nam ne govori. To moramo spriječiti – kaže dr. Nataša Mrduljaš-Đujić, inače specijalistica obiteljske medicine.

Inače, najčešći seksualni problem muškaraca u Hrvatskoj je preuranjena ejakulacija, a u žena izostanak spolne želje. 

>> 5 stvari koje žene rade kada znaju da će se seksati

Ključne riječi

Komentara 1

CE
centirion
02:53 05.04.2017.

Najveći problem muškaraca u Hrvatskoj je prazan novčanik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije