Ljeti nema ništa osvježavajuće i sočnije od dobre, rashlađene lubenice. Ovo popularno sezonsko voće ne samo da savršeno utažuje žeđ tijekom vrućih dana, već je i odličan izvor hidratacije zahvaljujući visokom udjelu vode. Bilo da je poslužena u kriškama, salati ili kao hladni desert – lubenica je ljetni klasik bez konkurencije. Iako je lubenica osnovna namirnica na mnogim stolovima kako vrijeme postaje toplije, nema ništa gore od gnjecave lubenice. Takva lubenica je sve samo ne osvježavajuća i može brzo uništiti piknik ili ručak, posebno ako se zagrije.
Iako poznavanje odabira prave lubenice može spriječiti bilo kakvo razočaranje, postoji nekoliko bitnih koraka koje možete učiniti prije posluživanja da biste osigurali da ostane svježa. U članku za Serious Eats, kreatorica recepata Leah Colins otkrila je kako pripremiti lubenicu, a sve što vam treba je zdjela, cjedilo i prstohvat šećera, piše Daily Express. Lubenica vrlo brzo može postati gnjecava nakon što se nareže na kockice ili kriške jer tada počinje otpuštati svoje prirodne sokove. Kada je dodate u salatu ili jednostavno stavite na tanjur, tada ona stoji u tekućini.
No, ako si date 30 minuta slobodnog vremena prije nego što planirate poslužiti ili jesti lubenicu, možete spriječiti da postane kašasta masa korištenjem onoga što je Leah opisala kao jednostavno, znanstveno utemeljeno rješenje, a radi se o broj šećernoj kupki. Proces maceracije zapravo znači namakanje voća da bi se oslobodili njegovi prirodni sokovi. Ova metoda djeluje i kod lubenice, pomažući da se istakne njezin prirodni, slatki okus i sprječava da postane gnjecava.
Sličan postupak koristi se kod povrća poput krastavaca i rajčica koje imaju visok udio vode, pri čemu se sol primjenjuje da bi se izvukao višak vode procesom koji se naziva osmoza. Leah je objasnila da sol neće funkcionirati za lubenicu jer lako može izvući previše vlage iz osjetljivog voća. Umjesto toga, šećer izvlači dovoljno vode iz lubenice da učvrsti teksturu i osigurava da lubenica kasnije ne preplavi vašu salatu.
Dok mnogi lubenicu mogu smatrati bljutavom, maceracija također pomaže u isticanju njezinog voćnog okusa, pa je ovaj proces idealan za pripremu lubenice unaprijed da bi ostala sočna i svježa. Evo kako spriječiti da lubenica postane gnjecava: narežite ju na kockice jednake veličine i stavite ih u veliku zdjelu i dodajte šećer.
Jedna čajna žličica na četiri šalice narezane lubenice trebala bi biti dovoljna, ali ako vam lubenica nije ukusna, možete dodati još jednu čajnu žličicu. Pomiješajte šećer i lubenicu, pazeći da svaka kockica lubenice bude prekrivena. Prebacite lubenicu u cjedilo i stavite ga preko zdjele u kojoj je prethodno bila. Pokrijte i stavite u hladnjak na 30 minuta.