Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERENA KVALITETA

Kada prolazite Likom, potražite ovaj znak

Lika Quality
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/5
03.04.2015.
u 16:39

Lika Quality je dio petogodišnjeg projekta INTEGRA LIKA 2020. Provođenjem projekta stvaraju se preduvjeti za uspostavljanje regionalnog sustava kvalitete.

Naša gorska regija, osim što je poznata po jedinstvenim prirodnim ljepotama, nam je dala i puno poznatih osoba i proizvoda. Uzmimo samo jedno malo mjesto par kilometara udaljeno od Gospića, s jedva 500ak žitelja, koje je dalo začetnika hrvatske elektrotehnike, osvajača olimpijske medalje i svjetski poznatog genija kojem se i danas ljudi dive na revolucionarnim postignućima. Naravno, riječ je od Smiljanima, a Ferdinand Kovačević, Josip Čorak i Nikola Tesla su samo neki od poznatih osoba koji su rodom Ličani. O prirodnim ljepotama ne moramo ni govoriti, svi znaju za Plitvička jezera, Sjeverni Velebit i Paklenicu. S obzirom na to da je preko 60% površine Like zaštićeno nekom vrste zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode, Lika destinacija se brendira kao destinacija zaštićenih područja prirode. A s takvim preduvjetima, Kika je prepoznata i kao vrhunska gastro destinacija.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

U sklopu projekta integralnog gospodarskog razvoja INTEGRA LIKA 2020, s ciljem da se istakne iznimna kvaliteta odabranih proizvoda i zaštiti, razvijen je cjeloviti regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. Znak Lika Quality ćete lako prepoznati, dizajniran je kao kombinacija tradicionalne ličke kape, još jednog prepoznatljivog ličkog simbola, i međunarodne oznake za kvalitetu, slova „Q“.

U Lika Quality sustavu nalazi se 37 proizvođača s područja Like, a sustav broji ukupno 98 proizvoda u 10 različitih kategorija, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava. Navedena oznaka se, sukladno unaprijed definiranim pravilima, dodjeljuje proizvodima koji su proizvedeni na području Lika destinacije sukladno svim zakonskim propisima, a odlikuje ih viši stupanj kvalitete i imaju uporište u tradiciji. Kako bi se dodatno promovirala akcija, u sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera otvoreno je zajedničko prodajno mjesto za sve Lika Quality proizvođače. Kako se radi o najposjećenijoj turističkoj lokaciji u Hrvatskoj, u prosjeku 10% svih turista koji posjete Hrvatsku imaju mogućnost probati autohtone okuse Like s oznakom Lika Quality. Na ovaj su način lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva direktno uključena u turistički razvoj Hrvatske jer se potiče veći obujam proizvodnje i potrošnje.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

S obzirom na to da veliki broj gostiju posjećuje i restorane na širem ličkom području, sljedeći korak je certificiranje restorana koji će u ponudi imati jela pripremljena od namirnica s oznakom Lika Quality.  Na ovaj način visokokvalitetni lokalno proizvedeni proizvodi ulaze u kategoriju tzv. premium proizvoda i izravno se potiče njihova zastupljenost na lokalnom tržištu te u restoranima. Time će se konačno nagraditi kvalitetni lokalni proizvođači te im osigurati tržište, a Lika će nastaviti putem brendiranja kao izvrsne gastro-destinacije na svjetskoj turističkoj karti.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Stoga sljedeći put kada prolazite Likom obratite pažnju na proizvode s karakterističnom Ličkom kapom. Kupovinom tih proizvoda znate da potičete veći obujam lokalne proizvodnje i potrošnje te tako čuvate radna mjesta domaćeg stanovništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u isto vrijeme imate garanciju kvalitete s uporištem u tradiciji.

Sadržaj omogućio NP Plitvička jezera.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije