Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno je znati

Kada je pravo vrijeme da prestanete s grijanjem? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
09.03.2022.
u 09:08

Dobro izolirane kuće zadržati toplinu čak i kada su niske temperature u rano proljeće, ali će svaki dom biti drugačiji.

Iako svatko regulira grijanje u kući prema svojim željama i preferencijama, stručnjaci su otkrili kada je najbolje ugasiti grijanje kako biste najviše uštedjeli i pripremili se za toplo vrijeme.

Nedjelja 27. ožujka službeno je preporučeni dan za isključivanje centralnog grijanja. To znači da još uvijek imate nekoliko tjedana za podizanje topline, ali ako želite izbjeći visoke račune dok prelazimo u proljeće i ljeto, trebali biste nastojati da na ovaj datum vaš termostat bude isključen.

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

1/8

"S obzirom na to da troškovi života rastu, uključujući cijene energije, mnogi će osjećati financijski pritisak", kaže Jordan Chance, stručnjak za grijanje za Metro. "Iako ne postoji jedinstvena temperatura na kojoj biste trebali isključiti grijanje, mnogi ciljaju na vrijeme kada se satovi pomiču unaprijed, što ove godine pada 27. ožujka."

Također dodaje da će dobro izolirane kuće zadržati toplinu čak i kada su niske temperature u rano proljeće, ali će svaki dom biti drugačiji.

"Važno je napomenuti da ostavljanje grijanja na niskom nivou cijeli dan ne smanjuje vaše račune za grijanje", kaže. "Uključiti grijanje samo kad vam je potrebno, najbolji je način za uštedu energije. Korištenje termostata s timerom nudi jednostavno i brzo rješenje za učinkovito upravljanje grijanjem."

Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!

Ključne riječi

Komentara 2

BA
Babagiga
05:53 10.03.2022.

Tina Hajduk Molim Vas da objasnite ove rečenice. 🙊🙉🙈 znači da još uvijek imate nekoliko tjedana za podizanje topline, ali ako želite izbjeći visoke račune dok prelazimo u proljeće i ljeto, trebali biste nastojati da na ovaj datum vaš termostatstat bude isključen.

ET
etika
16:04 09.03.2022.

Jednostavno ne mogu vjerovati koliko je ovaj članak nelogičan, nesuvisao i obmanjujuć. Može li mi netko objasniti kakve veze imaju preporuke iz copy/paste članka iz V. Britanije s sezonom grijanja u HR?? Dapače na svim aktualnijim portalima enegetike, toplinarstva navedena je informacija da će ogrjevna sezona završit najkasnije 15. svibnja 2022. a odluka o isključivanju će se donijet o aktualnim vremenskim uvjetima. Dodatno s 1.4. kreće očitanje većine brojila malih kućanstava na temelju kojeg se rade određene kalkulacije kako će cijena kubičnog metra plina značajno porasti. Još gore. ova priča o podizanju temperature do 27.travnja je toliko obmanjujuća da bi je se sramio i osmoškolac. Znači, prema prekopiranom članku savjet je da se nekoliko tjedana pregrijavaju stanovi za podizanje temperature kako bi isti akumulirali toplinu te bili topli i nakon navedenog datuma??? To ako i djelomično vrijedi samo za stanove s vrhunskom izolacijom radi se o nekoliko dana .. recimo 3-5 ako ne i manje za većinu stanova gdje i danas u vrlo dobro toplinski izoliranim stanovima temperatura nakon isključenja može pasti cca 1-3 stupnja nakon 12 sati negrijanja preko noći, onda možemo zamisliti o kojim padovima temperature se radi u slabije ili neizoliranim stanovima. Uglavnom, štetno poticanje na veću potrošnju s krivim datumom. Neka me razuvjere, no grije se ovisno o vanjskoj temperaturi i mogućnostima dok ovi clickbait naslovi i prevedeni članci u HR vrijede na razini statističke pogreške

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije