Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPANCIRFEST PRED VRATIMA

Kad Varaždin oživi: Otkrivanje čarolije Špancirfesta

Špancirfest
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/4
17.08.2023.
u 15:59

Počeo je jedan od najvećih i najpopularnijih festivala u Hrvatskoj, popularni Špancirfest. Ako nikada niste posjetili Varaždin za vrijeme najvećeg uličnog partya u državi, ovog kolovoza nađite mjesta u rasporedu za malo zabave i puno uspomena

Smješten u srcu Hrvatske, Varaždin je pravi skriveni dragulj koji samo čeka na otkriće. Grad koji bez problema spaja povijest, kulturu i živopisnu atmosferu često spominjemo ili prolazimo autom pokraj, no jednom kada se zaustavite tek onda možete doživjeti jedinstveno iskustvo koje će vam zagolicati osjetila i natjerati vas da žudite za još. A kako bi najbolje doživjeli Varaždin, ne tražite dalje od Špancirfesta – očaravajućeg uličnog festivala koji ovaj šarmantni grad pretvara u zemlju čuda umjetnosti, glazbe i gastronomije.

Špancirfest je svake godine poseban, kako za nas koji smo ga više puta posjetili, tako i za one koji ga prvi put doživljavaju. Popločane ulice obrubljene baroknim zgradama pastelnih nijansi, od kojih je svaka ukrašena složenim detaljima, pričaju priče o prošlim stoljećima. Dok šetate varaždinskim starim gradom, ne možete ne osjetiti bezvremenost i živo svjedočanstvo bogate povijesti grada.

Veliko otvaranje Špancirfesta

Teško je opisati kako izgleda kada prvi put dolazite na Špancirfest, ali zamislite kako se u srcu Varaždina otvara portal koji vas vodi u carstvo u kojem kreativnost nema granica. Sam naziv Špancirfest izveden je riječi špancirati, što znači šetati, i upravo to najbolje opisuje što posjetitelje čeka – lutanje, istraživanje i uživanje u bezbrojnim užicima.

Svaki ugao za kojim skrenete tijekom Špancirfesta nova je avantura. Ulični izvođači odjeveni u kostime brišu granice između stvarnosti i fantazije, zabavljajući i zadivljujući prolaznike svojim nevjerojatnim točkama. Od vještih akrobata koji prkose gravitaciji do glazbenika koji pjevaju serenade koje diraju dušu gomili posjetitelja. Festival dosita postaje pozornica za raznoliku postavu likova, od kojih svaki pridonosi posebnoj atmosferi.

Kulinarski užici i umjetnička čuda

Što je festival bez prepuštanja raznim poslasticama koje mame vaše nepce? Na Špancirfestu je kulinarska scena raznolika koliko i ukusna. Štandovi s hranom nižu se ulicama, nudeći primamljiv izbor lokalnih delicija i internacionalnih okusa. Zaronite zube u sočne hrvatske ćevape ili uživajte u delikatnim okusima peciva koja su s ljubavlju spravljena po starim receptima.

Ako ne želite gubiti vrijeme po restoranima i što više “špancirati” i družiti na otvorenom, onda posjetite Fresh Corner i uživajte u svježe pripremljenim ukusnim obrocima i vrhunskoj kavi koja će vam trebati da ostanete budni do dugo u noć nakon toliko hodanja. Uz uobičajene hot dogove, obožavatelje ovog jela dočekat će jedan jako poseban – Hudi Varaždinec. Tu su i brojne vrste sendviča, od onih jednostavnijih sa šunkom i sirom koji nas vraćaju u najraniju mladost, do raznih svježih salata. Među bogatom ponudom nalazi se i vegetarijanski sendvič – istinska i raskošna delicija. A tu je i nagradnjača, Inin foto kutak koji će vam možda omogućiti vrijedne nagrade – Inine kartice od 400 kn i Fresh Corner kartice od 200 kn, više o tome saznajte ovdje. Fresh Corner je ove godine na dvije lokacije, u Gajevoj ulici i Food & party zoni Stari Grad, gdje je za sve posjetitelje osigurano najfinije gastro osvježenje u Fresh Corner kućicama, ali i najbolja zabavu uz maskote, ležaljke i foto kutak.

Foto: INA

I neće biti oduševljeni samo vaši okusni pupoljci, vaše oči također će uživati u vizualnom karnevalu. Umjetnici izlažu svoje kreacije, od složenog nakita do ručno oslikane keramike, a svaki komad priča svoju jedinstvenu priču. Festival također predstavlja jedinstvenu priliku svjedočiti umjetničkom stvaralaštvu uživo, dok slikari i ostali umjetnici pretvaraju prazna platna ili medij po izboru u zadivljujuća djela pred vašim očima. Spoj gastro uživanja i ulične zabave duša je festivala. Točke se odvijaju na Kapucinskom trgu, Trgu kralja Tomislava, u Vili Bedeković i Franjevačkom trgu.

Glazba za umirivanje duše: Simfonija zvukova

A kad sunce zađe i izgubi se ispod horizonta, zvučna kulisa Špancirfesta se transformira. Glasnija glazba ispunjava zrak, a ulice oživljavaju uz ritmove različitih žanrova. Bilo da ste ljubitelj jazza, rocka, klasične ili elektronske glazbe, sigurno ćete naći pozornicu koja će zadovoljiti vaš glazbeni ukus. Čarobni ambijent dodatno se pojačava dok svjetla svjetlucaju i plešu u ritmu, stvarajući nevjerojatno iskustvo koje će zasigurno ostati s vama dugo nakon završetka festivala, kako u mislima tako i na društvenim mrežama.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Ove godine nas čeka dosta glazbenih poslastica i zvučnih imena na glavnoj pozornici kod starog grada. Naravno, za sve će se pronaći nešto, no izdvojili bi svakako Franz Ferdinand u utorak 22.8., Parni Valjak u nedjelju 27.8., TBF u petak 18.8., grupu Silente u subotu 19.8. I Nenu Belana uz pratnju Fiumensa u nedjelju 20.8. Glazbeni program počinje svaki dan u 18h, ima pregršt “headlinera” pa provjerite koje dane ne želite propustiti.

Zašto biste se trebali upustiti u Špancirfest avanturu?

Sada se možda pitate trebate li i vi krenuti put Varaždina na Špancirfest? Dakle, dopustite da sumiramo naše dojmove s prethodnih godina i namamimo vas s nekoliko uvjerljivih razloga:

1. Nezaboravne uspomene: Špancirfest nije samo festival, to je stroj za stvaranje uspomena. Jedinstveni spoj kulture, umjetnosti, glazbe i gastronomije osigurava da svaki trenutak proveden u Varaždinu ostane drago sjećanje..

2. Pregršt kulture: Varaždinski stari grad živi je muzej, a tijekom Špancirfesta eksponati kao da ožive. Uronite u povijest grada dok slavite njegovu živopisnu sadašnjost.

3. Nepredvidive avanture: Sa svakim novim korakom naići ćete na nešto neočekivano – ekscentričnog uličnog izvođača, skrivenu umjetničku instalaciju ili neki novi street food koji postaje vaša nova opsesija. Element iznenađenja jedna je od najatraktivnijih osobina festivala.

4. Osjećaj zajedništva: Možda i najbolji razlog za posjetiti Špancirfest (osim hrane, naravno), ovaj jedinstveni festival okuplja ljude iz svih sfera života. Druženje među posjetiteljima festivala i lokalnim stanovništvom podjednako stvara atmosferu topline i pripadnosti.

Foto: INA

Čarobni spoj u Varaždinu

Eto ga, uskoro nam stiže još jedan Špancirfest, očaravajuća ekstravaganca koja vas mami u Varaždin na nezaboravnu avanturu. Bilo da ste u potrazi za jedinstvenim iskustvom ili jednostavno želite pobjeći od svakodnevice, ovaj festival obećava da će vas očarati i osvojiti. Cijeli program potražite u pdf formatu na stranicama Špancirfetsa i dobro ga proučite, a dok hodate ulicama Varaždina, sjetite se da Špancirfest nije samo nekakav događaj, to je poziv da uronite u poseban svijet kojem ćete se iznova vraćati. Stoga spakirajte svoju znatiželju i dopustite Varaždinu da prenese svoju čaroliju na vas, garantiramo da je to izlazak koji nećete zažaliti.

Sadržaj nastao u suradnji s INA.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije