Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevara potrošača

Jeftin med lako može biti samo obična patvorina!

med
Arhiva VL
14.05.2011.
u 16:51

Proizvod može sadržavati i do 70% visokofruktoznog sirupa a da se postojećim metodama ne ustanovi da je to patvorina

Analizom meda u hrvatskim laboratorijima može se ustanoviti količina vode u njemu, ostaci antibiotika upotrijebljenih u suzbijanju pčelinjih bolesti, HMF – parametar koji odaje biološku uništenost meda, nastalu starenjem ili neprikladnim pakiranjem te struktura šećera. Međutim, je li uopće riječ o pravom medu ili samo o visokofruktoznom sirupu – analiza ne može pokazati!

 Peludna zrnca

 – Ti parametri nisu dovoljni kad želimo znati je li riječ o patvorenom medu – tvrdi Ivan Bračić iz Koordinacije tvrtki pčelarske proizvodnje pri Udruzi malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, inače savjetnik uprave tvrtke PIP. Bračić napominje da se mogu mjeriti i peludna zrnca, a njihova se prisutnost registrira već i ako je mala količina meda u patvorini, pa ni to nije jamstvo da je med pravi pčelinji proizvod. – Moguće je da se proizvod sastoji i do 70% visokofruktoznog sirupa a da se postojećim metodama ne ustanovi da je riječ o patvorini – navodi Bračić, čija tvrtka PIP u godini otkupljuje oko 600 tona meda, od čega od 30 do 60 tona vrate proizvođačima zbog neispravnosti. – Neki su nedostaci dokazivi, a neke stručnjaci uoče subjektivnim senzoričkim metodama. Zato se borimo za kvalitetniji sustav kontrole – napominje. Također kaže da bi uzorkovanje meda trebalo pooštriti, pa bi ga tako trebalo uzeti iz svake bačve ili sondom sa dna 90 centimetara duboke bačve za med. Ovako, na vrhu, s kojeg se uzorak uzima, može biti sloj kvalitetna kaduljina meda, a na dnu – tko zna što. Kako isporučuju med bolnicama, vrtićima, a četvrtinu proizvoda izvoze, katkad radi mirnog sna analizu naruče u laboratoriju koji ima metodologiju određivanja mogućih patvorina meda – u njemačkome Bremenu. Aparat koji može prepoznati količinu stranih tijela dodanih medu, IRMS, išli su u Njemačku gledati i stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

 Šećerna trska

 – IRMS prepoznaje omjere izotopa stabilnog ugljika. Jedino ne može prepoznati šećernu trsku, koja ima vrlo sličan izotop ugljika, ali je korak do idealna određivanja je li posrijedi patvorina ili med. Postoji i novija metoda beta i gama- analize, koja određuje strane enzime u medu – kaže mr. sc. Dario Lasić, voditelj laboratorija Odjela za analize hrane i predmeta opće uporabe Zavoda Štampar. Dodaje, međutim, da su u RH postojeće metode jednake kao i u drugim zemljama: naime, ni u jednoj IRMS nije obvezan.

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar joe1
joe1
18:03 14.05.2011.

Pravi čovjek iz prave firme PIP se javio da nam objasni razliku između pravog i lažnog meda. Sjećam se prije par godina baš je ta firma PIP bila optužena da na tržište plasira lažni med.

CH
chemica
20:24 14.05.2011.

Istina. Objašnjenje \"struke\" u liku sveučilišnog profesora je bilo kako to što u njihovom medu nema peluda ne znači da je patvorina već je samo \"slabije kvalitete\". Isti taj lik je pak na predavanjima tvrdio da je izostanak peluda najbolji dokaz da je med patvoren. Jedno govoriš kao profesor, a kada postaneš šef pčelarske zajednice, promijeniš priču. Ono što je jučer bila patvorina, preko noći postane \"med slabije kvalitete\". Možda bit problema ipak nije u patvorenom medu. Imamo Hrvatsku! Koju vode prije svega moralni i stručni ljudi. Bljuc.

LO
lojtra
10:59 15.05.2011.

Jeftin med lako može biti samo obična patvorina i to nije ništa sporno, zato i jest jeftin. Međutim problem je kad je skupi med također \"ne pravi\". A upravo je to situacija koja se često javlja na tržištu i predstavlja pravu \"prevaru\". Nije li našim pčelarima u interesu otkriti takve proizvode i time sebi povećati vjerodostojnost i prodaju? Očito da nije jer da jest milijun i pol kuna bi odavno skupili za pomoć sebi, svojoj prodaji i svojemu medu. Ovako sve poprima izgled klasične hrvatske žicaone. Kakav im je to posao ako svi zajedno ne mogu kupiti tako važni aparat? I dodatno, udio peluda nije dobar parametar za otkrivanje \"kakvoće\" meda jer se pelud može staviti i u obični šećerni sirup.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije