Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Istraživanje The Independenta: Znanstvenici gube nadu u pronalazak cjepiva proitv HIV-a

24. travnja 2008. u 11:14 2 prikaza
aids-txt.jpg
Foto: import

Većin znanstvenika koji se bave istraživanjem side vjeruju da je potraga za cjepivom protiv HIV-a u slijepoj ulici, a neki su čak i priznali da učinkovita imunizacija protiv virusa možda nikada neće biti moguća.

To pokazuju rezultati ankete britanskog dnevnika The Independent. Duboki pesimizam proširio se cijelom međunarodnom zajednicom znanstvenika koji već dvadeset godina marljivo rade na pronalasku cjepiva koje će spasiti milijune života.

Nakon što je testiranje cjepiva protiv HIV-a neslavno propalo krajem prošle godine, crne prognoze sve su glasnije.

The Independent je anketirao više od 35 vodećih znanstvenika koji se bave problematikom side u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, a njihovi ogovori nisu zračili optimizmom.

Štoviše, samo dvoje njih je optimističnije što se tiče pronalaska cjepiva nego što su bili prije godinu dana, dok je samo njih četvero kazalo da u pronalazak vjeruje više nego prije pet godina.

Gotovo dvije trećine anketiranih vjeruje da cjepivo protiv HIV-a neće biti proizvedeno u sljedećih deset godina, a neki od njih išli su toliko daleko da su predvidjeli kako cjepiva koje bi ljude štitilo od zarazre HIV-om ili napredovanja side neće biti niti za dva desetljeća.

U velikoj su manjini, potpuni pesimisti koji su priznali kako vjeruju da cjepivo protiv HIV-a nikada neće ugledati svjetlo dana. Više o propalom cjepivu protiv HIV-a pročitajte ovdje.

(M.Mik.)

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima