Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znaju kakvi ste...

Istraživanje: Psi se drugačije ponašaju prema ljubaznim i prema bezobraznim ljudima

Foto: Shuttershock
16.08.2021.
u 14:25

Istraživanje kaže da psi dobro procjenjuju ljude i njihovo ponašanje, te na temelju tih informacija odlučuju kako će se i sami prema nekom ponašati

Nova studija objavljena u Neuroscience i Biobehavioural Reviews kaže da psi osjete je li netko dobra osoba, točnije, ponaša li se netko bezobrazno prema drugoj osobi.

Studija je također otkrila da psi te informacije koriste i u komunikaciji sa svojim vlasnicima

Kako bi provjerili svoje zaključke, istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odglume scenarije u kojima se različito ponašaju. Oni su se tako pretvarali da ne mogu otvoriti limenku pića i tražili su pomoć dva istraživača koji su bili s njima.

U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao, a drugi je pomagao vlasniku. U drugom je scenariju pak jedan istraživač  stajao pasivno ne reagirajući, dok mu je drugi direktno odbio pomoći, a u oba su slučaja na kraju i vlasnik i istraživač psu dali poslasticu.

Stižu još ekstremnije suše, poplave, požari i podizanje razine mora

1/4

U prvom su scenariju psi od jednog i od drugog uzeli poslasticu, ali u drugom je slučaju, gdje je jedan od istraživača bio bezobrazan prema njihovom vlasniku, većina pasa ignorirala istraživača i 'odbila' poslasticu.

Istraživanja su tako, piše Metro, dokazala da psi dobro procjenjuju ljude i njihovo ponašanje, te da na temelju tih informacija odlučuju kako će se i sami prema nekom ponašati; pa je ponašanje psa prema vama najčešće direktna posljedica vašeg ponašanja.

OPG Danijela Šajkunić iz Peroja proizvode domaće voće i povrće

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije