Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodeći javnozdravstveni problem

Istraživači se slažu: Ovo su poslovi koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2

Abbott
Foto: Native tim VL
1/5
07.06.2024.
u 08:30

Profesionalni vozači, radnici u proizvodnji i čistači imaju triput veći rizik od dijabetesa tipa 2, u usporedbi sa sveučilišnim nastavnicima i fizioterapeutima

Glavni čimbenici koji doprinose globalnoj pandemiji dijabetesa tipa 2 su neuravnotežena prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, sve veći stres i povećanje stope pretilosti, koja je u Hrvatskoj trenutačno gorući zdravstveni problem jer gotovo dvije trećine odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Naslijeđeni faktori također igraju važnu ulogu, ali način života, što se odnosi i na odabir profesije, imaju ključnu ulogu u epidemiji dijabetesa.

Naime, prema švedskoj studiji iz 2019. godine, predstavljenoj na godišnjem sastanku Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) i objavljenoj u Diabetologia (časopis EASD-a), profesionalni vozači, radnici u proizvodnji i čistači imaju triput veći rizik od dijabetesa tipa 2, u usporedbi sa sveučilišnim nastavnicima i fizioterapeutima, jer vode sjedilački način života, skloni su pušenju i neuravnoteženoj prehrani. Jedno britansko istraživanje iz 2014. godine pak pokazuje kako svi koji više od 55 sati tjedno obavljaju težak fizički posao imaju 30 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 jer se ne stignu baviti svojim zdravljem, odnosno nedovoljno se kreću, imaju loš san i premalo vremena provode na svježem zraku.

Još jedan čimbenik na radnom mjestu može nepovoljno utjecati na glukozu, a to je stres.

Kako ističe nevladina organizacija Diabetes UK, stres na poslu može uzrokovati oscilacije u glukozi kod oboljelih od dijabetesa, što za posljedicu ima nastanak komplikacija. Dakle, svi koji se bave iznimno stresnim poslovima, a tu najprije ubrajamo policajce, socijalne radnike, novinare, vojnike, medicinare i vatrogasce, imaju veći rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom od onih koji rade manje stresne poslove.

Foto: Shutterstock

Izazovi na radnome mjestu

Da sjedilački i stresan posao itekako može nepovoljno utjecati na regulaciju dijabetesa tipa 2 svjestan je i Sava Terzin (57), ekonomist iz Zagreba kojem stresa, kako sam navodi, nikad nije nedostajalo u životu. Sava je, naime, više od 30 godina vlasnik tvrtke za trgovinu i konzalting koja broji između 10 i 20 zaposlenika te, paralelno, uspješno pod kontrolom drži dijabetes tipa 2, bolest s kojom se bori više od 15 godina. Ovaj danas uspješni poduzetnik kaže kako je više puta pomislio na to da zatvori svoju tvrtku, ali ne zbog dijabetesa, već tržišnih neprilika koje ga u tri dekade često nisu mazile. No, sa stresnim situacijama se, priznaje, jednostavno naučio nositi, baš kao i s izazovima koje mu svakodnevno 'servira' njegov životni suputnik – dijabetes.

– Svaki posao sa sobom donosi stresove, posebno ako ste vlasnik tvrtke. Najveće izazove mi predstavljaju neprestane promjene, inovacije i napredak da bi tvrtka bila u koraku s trendovima na tržištu, a to je teško provoditi bez faktora stresa. Kad svemu tome pridodate sjedilački način života i kroničnu bolest, briga se udvostručava – sasvim iskreno će Sava, koji dnevno zna provesti i do 12 sati u sjedećem položaju zbog prirode svoga posla.

To što je poduzetnik i nema radno vrijeme od 9 do pet, priznaje Sava, nikad mu nije pomoglo u brizi oko dijabetesa. Naprotiv, kao vlasnik tvrtke neprestano treba biti u toku s događanjima, čak i kad je na godišnjem pa se nekad nakon posla nema vremena brinuti o svom zdravlju. Upravo je iz tih razloga naš sugovornik vjerni sluga rutini bez koje, ističe, dijabetes ne bi mogao držati pod kontrolom.

- Prije svakog poslovnog sastanka provjerim svoju glukozu. Ne izlazim iz ureda bez banane, keksa i malog soka u tetrapaku. Ako mi je šećer visok, prije sastanka napravim kratku šetnju da bih ga spustio. Zasad me dijabetes nikad nije kočio da budem potpuno prisutan na sastanku i dobro odradim sve zadatke, a vjerujem da je razlog tome moj vojnički režim kojeg se pridržavam. S dijabetesom moraš biti vojnik jer ova bolest ne trpi izlazak iz rutine – pojašnjava vlasnik tvrtke čiji zaposlenici znaju za njegovu zdravstvenu situaciju. Upravo su kolege, kaže nam Sava, najvrjedniji kapital njegove tvrtke pa posebno njeguje odnos s njima. Zato, nastavlja, nije dvojio da im prenese vijest kad je saznao da boluje od dijabetesa.

- Netom nakon dijagnoze došao sam u ured s glukometrom i kolegama iz prsta izmjerio glukozu. Ispostavilo se da neki imaju povišene vrijednosti glukoze, a kasnije im je dijagnosticiran dijabetes. Sad smo si zaista jaka podrška – prisjeća se Sava.

Govori nam, potom, kako i nakon 15 godina nije razvio nijednu komplikaciju koju uzrokuje dijabetes, kao što je oštećenje krvnih žila, problemi s očima, bubrezima i živcima. Sava mahom objašnjava kako tu nema prevelike filozofije te izdvaja tri „asa iz rukava“ koja su njegov ključ za uspješnu regulaciju dijabetesa tipa 2.

Sreća u aktivnostima

– Jedan od recepata za vođenje kvalitetnog života, unatoč dijabetesu i sjedilačkom načinu života, jest pronalazak kompromisa. Kompromis je osnova života s dijabetesom. Morate odvojiti vrijeme za sebe, isprazniti mozak i pronaći fizičku aktivnost koju volite. Bilo da je to trčanje, šetnja nakon posla, nogomet s prijateljima ili bicikliranje – sve dolazi u obzir – kaže Sava koji je zadovoljstvo pronašao u šetnji, trčanju, plivanju i svome omiljenom prijevoznom sredstvu – motoru.

Foto: Native tim VL

Još jedan adut što ga Sava ističe je pronalazak vrhunskog dijabetologa koji oboljelima služi kao mentor u brizi oko bolesti. On je, priča nam, razvio toliko dobar odnos sa svojom doktoricom koja putem LibreView programa, ima pristup izvješćima o glukozi pa u bilo kojem trenutku prijavom može pratiti njegove vrijednosti i reagirati, odnosno prilagoditi terapiju.

- Nasreću dosad nije trebala intervenirati. Samo jednom me nazvala da pohvali moje vrijednosti – prisjeća se Sava i kaže da mu dijeljenje glukoze fizički, ali i psihički olakšava život jer ga podsjeća kako nije sam u brizi oko bolesti. Osobe oboljele od dijabetesa koje poput Save nose FreeStyle Libre 2 senzor, u Hrvatskoj mogu besplatno preuzeti i FreeStyle LibreLink aplikaciju, dostupnu za Android i iOS uređaje, koja omogućuje potpuno bezbolno mjerenje glukoze.

Upravo mu je, nastavlja, FreeStyle Libre sustav najbolji saveznik u regulaciji dijabetesa jer, osim što oboljelim od dijabetesa omogućuje život bez boli, eliminirajući potrebu za bockanjem u jagodice prstiju kako bi se izmjerio šećer, FreeStyle Libre sustav jedini glukozu mjeri iz minute u minutu.

Senzori, još i k tome, imaju dodatnu prednost u vidu alarma koji zvonom na mobitelu upozorava osobu da je razina glukoze u tijelu preniska, odnosno da je u opasnosti od hipoglikemije. Savi je ova opcija, prepričava, nekoliko puta u noćnim satima spasila život jer ga je pravovremeno upozorila na jako niske razine šećera. Pitamo ga potom je li mu alarm za upozorenje od niske glukoze ikad zazvonio na poslovnom sastanku.

- Zasad nije jer mi je tijekom dana glukoza prilično stabilna. Jedini zvuk koji je aplikacija ispustila na jednom sastanku je upozorenje da se mobilni uređaj nalazi predaleko od senzora, no brzo sam ga primaknuo i aplikacija je nastavila s radom dok sam izgovorio 'keks' – govori Sava koji se prvi put susreo s FreeStyle Libre sustavom prije godinu dana i od tad se ne odvaja od njega. U svakom trenutku ima uvid u stanje svoje glukoze, što smatra njegovom najvećom prednošću.

Osim što mjeri glukozu svake minute, FreeStyle Libre senzor ima najdulju memoriju i traje čak 14 dana. Veličine je kovanice od dva eura i proglašen je najboljim medicinskim proizvodom u posljednjih 50 godina1.

Foto: Native tim VL

– Kod dijabetesa glukoza oscilira ovisno o vašim aktivnostima, stresu, prehrani pa mislim da je vrlo važno u svakom trenutku imati kontrolu. Za razliku od trakica, koje pokazuju trenutnu vrijednost šećera u krvi, kontinuirani mjerači glukoze mjere ju iz međustanične tekućine pa, osim trenutačnih vrijednosti, pokazuju trend njezina kretanja. Osim toga, koristim i mobilnu aplikaciju koja je jednostavna za korištenje, brza i praktična – poručuje Sava.

Sve ove značajke FreeStyle Libre sustava Savi pomažu da još uspješnije kontrolira svoj dijabetes.

Foto: Native tim VL

Naime, uz spomenutu FreeStyle LibreLink aplikaciju, koja očitane vrijednosti glukoze automatski dijeli s liječnikom, tu je i LibreLinkUp aplikacija za obitelj i prijatelje oboljele osobe. Aplikaciju najviše preuzimaju roditelji djece i adolescenata koji boluju od dijabetesa jer pogledom na zaslon mobitela, u svakom trenutku mogu znati da im djeca nisu u opasnosti od neželjenih posljedica šećerne bolesti. LibreLinkUp besplatna aplikacija će također alarmom upozoriti da nešto nije u redu s razinom glukoze u tijelu vama bliske osobe pa je moguće brzo reagirati i pružiti potrebnu pomoć.

Sadržaj nastao u suradnji s Abbottom.

Kućište senzora, FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke su zaštićene marke društva Abbott.

©2024 Abbott ADC-93159 v 1.0 Abbott Laboratories d.o.o., Koranska 2, Zagreb.

1 https://abbott.mediaroom.com/2022-10-28-Abbotts-FreeStyle-Libre-R-is-Named-Best-Medical-Technology-in-Last-50-Years-by-the-Galien-Foundation

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije