Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bogata povijest

Ove stvari o čaju jednostavno morate znati

čajevi
Foto: Thinkstock
23.10.2015.
u 07:00

Čak 75 posto Iraca pije najmanje šest šalica čaja na dan

Ispijanje čaja ima svoju bogatu, dugu i fascinantnu povijest, a koliko fascinatnu mnogi ne bi ni pomislili. 

Neke od legendi, ali i činjenica o ovom napitku lako nas mogu iznenaditi.

Primjerice, dnevno ljudi diljem svijeta ispiju 165 milijuna šalica čaja, 95 posto napitaka je spravljeno od čaja pakiranog u vrećice,

Prema nekoj legendi, čaj je sasvim slučajno otkrio Shen Nung, toksikolog iz Kine oko 2737 godine prije Krista. Proveo je eksperiment i kobno završio. Ispijao je čaj da provjeri djeluje li kao protuotrov za preko 70 otrovnih biljaka i želudac mu je eksplodirao. 

Catherine Braganza, portuglaska princeza koju je oženio Charles II, čaj je "uvela" u Englesku kao dio svog miraza. Kada je došla u Portsmouth 1662. zatražila je šalicu čaja, ali nitko ga nije mogao naći pa je umjesto toga dobila bokal piva. 

Iako bismo vjerojatno to pomislili za neke druge zemlje, Irska je zapravo najveći potrošač čaja na svijetu po glavi stanovnika. Čak 75 posto žitelja te zemlje strastveni su ljubitelji čaja i piju u prosjeku po šest šalica čaja na dan.

Irsku slijedi Rusija, a vjerouje se da su Rusi tako veliki konzumenti čaja kako bi neutralizirali "efekte" votke. 

Zbog visoke cijene čaja, ovaj je napitak dugo bio "rezerviran" samo za aristrokraciju, a dame su oko vrata nosile ključeve kojima su zaključavale kutijice s čajem kako im ga sluškinje ne bi krale. 

Čaj je bio i "poveznica" s prostitucijom. Za ispijanje čaja bilo je potrebno nositi posebnu haljinu ispod koje dame nisu nosile nikakve steznike pa je čaj bio izgovor za "nedopušten seks" jer zbog jednostavnosti haljine, dame su imale izgovore da pored sebe nemaju sluškinje koje bi im uobičajeno pomagale oko korzeta i haljine. 

Neki vjeruju da ispijanje čaja čini engleske žene ružnima. 1822 William Cobbett napisao je da čaj ubija svinje i "navodi žene" na prostituciju pa je umjesto čaja preporučavao pivo. 

>>Znate li kada biste trebali piti zeleni čaj, a kada metvicu? Evo odgovora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije