Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUVREMENO BANKARSTVO

Internetsko i mobilno bankarstvo

Foto
Foto: Thinkstock
29.09.2015.
u 10:00

Teško je i zamisliti da smo, ne tako davno, za svaki upit, za podizanje novca s računa i za svaku informaciju morali ići u poslovnicu banke i dugo stajati u redu ispred šaltera. Krupan je korak naprijed bilo uvođenje internetskog bankarstva i mobilnog bankarstva, koje je uvelike smanjilo potrebu dolaska u poslovnice. Putem tih aplikacija možeš online plaćati svoje račune za vodu, struju i slično, možeš ugovarati trajne naloge, kupovati bon za mobitel i još mnogo toga.

e-bankarstvo

Internetsko bankarstvo omogućuje ti korištenje bankarskih usluga putem računala. Dovoljno je imati posebni uređaj, token, koji dobiješ pri ugovaranju ove usluge (ili m-token u tvom mobitelu) te pristup internetu i možeš koristiti brojne bankarske usluge. Budući da se 64 posto stanovništva starijeg od 15 godina služi internetom, mogućnosti e-bankarstva su goleme. 

E-zabom Zagrebačke banke možeš sve – plaćati u zemlji, pratiti zbivanja po računima i karticama, primati izvode i obavijesti banke, kupiti bon za mobitel i za nadoplatu HAC-ova ENC uređaja, ugovoriti štednju, trajne naloge, izravna terećenja, m-zabu, koristiti se Financijskim planerom, produljiti policu osiguranja automobila, i to na rate, saznati što sve banka nudi, ugovoriti sastanak u poslovnici...

m-zaba

Dok hodaš ulicom, sjediš u kafiću (pa dobro, i na predavanjima), čekaš autobus, putuješ, bilo kada i bilo gdje, u mobitelu imaš cijelu banku. M-zabom možeš sve što i e-zabom, ali putem mobitela, dakle, možeš plaćati račune, prebacivati novac na druge račune, provjeriti stanje svojih računa i sve obveze koje stižu u sljedećih mjesec dana poput naknada, troškova po karticama, trajnih naloga, izravnih terećenja... 

M-zabom možeš trgovati udjelima u ZB investicijskim fondovima, provjeriti tečajnu listu, kupovati i prodavati devize sa svojih računa, kupiti bon za mobitel i u trenu dobiti mnoge korisne informacije iz banke. Za sva plaćanja putem m-zabe možeš zatražiti dostavu potvrde na svoju e-adresu. M-zaba je dostupna na svim mobilnim mrežama i na svim Android, iOS ili Windowsphone uređajima.

m-kupi

Svoj pametni telefon danas koristiš gotovo za sve pa zašto ne bi i za plaćanje na prodajnim mjestima? M-kupi praktičan je i siguran način plaćanja koji ti omogućuje kupnju na svim prodajnim mjestima Konzuma i Tiska uz upotrebu pametnog telefona. M-kupi funkcionira na svim mrežama i pametnim telefonima na kojima radi i odgovarajuća verzija m-zabe.

Kada plaćaš s m-kupi na blagajni, reci da ćeš platiti mobitelom i pokreni m-zabu; odaberi m-kupi, potvrdi plaćanje i pokaži trgovcu barkod koji se generirao na zaslonu pametnog telefona. Od trgovca ćeš zajedno s računom dobiti potvrdu o plaćanju – tereti se tvoj tekući račun.

Bankomati 

Zagrebačka banka ima mrežu svojih bankomata na kojima možeš podići i uplatiti novac na račun, provjeriti stanje računa i kreditnih kartica, a također možeš kupiti i bon za mobitel. Bankomati su ti dostupni u svako doba dana ili noći. U inozemstvu se na bankomatu podiže novac u valuti te zemlje, a putem Maestro kartice tekućeg računa i Visa Electron kartice kunskog žiroračuna Zagrebačke banke, uključenih u Lepezu mogućnosti, podizanje gotovine u inozemstvu na bankomatima članica UniCredit Grupe se ne naplaćuje. 

e-poslovnica

Zagrebačka banka jedina je banka u Hrvatskoj u kojoj možeš dobiti informaciju i savjet stručnog bankara gdje god da se nalaziš – u svojoj sobi, u hostelu ili na aerodromu na drugom kraju svijeta. U godinu dana otkako postoji, e-bankari su komunicirali s klijentima koji su u to vrijeme bili u Južnoj Africi, Omanu, Australiji, Meksiku i Jamajci. 

E-poslovnica ti je na raspolaganju za sve što te zanima u ponudi banke, putem nje možeš uputiti primjedbu, prijedlog ili ugovoriti sastanak u stvarnoj poslovnici, a možeš i realizirati određene transakcije. 

Komunicirati možeš telefonom, e-mailom, videopozivom i chatom.  Doduše, najviše se ljudi odlučuje na 'četanje' s bankarom, čak polovica svih klijenata koji su je koristili. Zašto? Pa, u e-poslovnici te očekuju stvarni ljudi, a ne roboti ili govorni automati, vidiš ih i razgovaraš s njima kao i s bankarom u poslovnici, ili čak i lakše. Iskusni su to bankari koji će ti pomoći oko svih financijskih pitanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije