Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Inovativan pristup operacijama kuka u zagrebačkoj bolnici Arithera

Kako bolesti organa za kretanje tj. koštano - mišićnog i zglobnog sustava postaju sve učestalijim problemom današnjice, javlja se potreba da se oboljelima na jednom mjestu osigura potpuna medicinska usluga od pregleda, prevencije, dijagnostike, liječenja, operacija do rehabilitacije
26. travnja 2021. u 08:00 230 prikaza
Inovativan pristup operacijama kuka u zagrebačkoj bolnici Arithera
Pogledajte galeriju 1/9

Tako je paleta integriranih tretmana kad je riječ o ortopedskim ozljedama i bolestima zaokružena u ponudi Aritherinog Centra za ortopediju na čijem je čelu dr.med. Ivan Karlak, spec. ortopedije, subspec. traumatologije koštano-zglobnog sustava, ujedno prvi kirurg u Hrvatskoj koji u jednom operacijskom aktu ugrađuje 2 endoproteze kuka.

Dr. Karlak, kako nastaje osteoartritis i kako ga prepoznati?

Osteoartritis je degenerativna bolest koja može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu . Nastaje uslijed degeneracije hrskavice koja je nužna za normalno funkcioniranje zgloba. Osnovni simptomi osteoartritisa su bol i ograničenost kretnji u zahvaćenom zglobu koji se vremenom povećavaju.

Tko su najčešći pacijenati kod kojih se osteoartritis javlja?

Osteoartritis se najčešće javlja u starijoj životnoj dobi, no može se pojaviti i u mlađih bolesnika kao posljedica ozljeda , infekcije zgloba ili sistemnih bolesti.

Kako se osteoartritis liječi?

Prva linija liječenja je svakako fizikalna terapija uz primjenu protuupalnih lijekova. Simptomi se mogu olakšati te sam proces degeneracije donekle usporiti primjenom intraartikularnih lijekova poput hijaluronske kiseline ili terapija PRP-om tj. krvnom plazmom. No kada oštećenje postane izraženo te gore navedene procedure ne daju zadovoljavajuće rezultate u smislu smanjenja bolova i poboljšanja pokretljivosti zahvaćenog zgloba, vrijeme je za operacijsko liječenje zamjene zahvaćenog zgloba umjetnim.

Inovativan pristup operacijama kuka u zagrebačkoj bolnici Arithera | Autor : Operacija kuka

Arithera je prva zagrebačka bolnica u kojoj se može napraviti istovremena ugradnja dvije endoproteze kuka. Koje su specifičnosti takve operacije?

U osoba kod kojih je došlo do degenerativnih promjena u oba kuka ili koljena a za koje postoji indikacija za ugradnjom umjetnog zgloba operacija se može izvršiti u jednom aktu. To je puno komotnije za samog bolesnika, jer zamjenom samo jednog zgloba prilikom rehabilitacije još uvijek postoji drugi  neoperirani zglob koji uzrokuje bolove i onemogućava normalni tijek rehabilitacije. Operacijom u jednom aktu bolesnika se rješava bolova u zahvaćenim zglobovima te je time rehabilitacija puno brža i ugodnija.

Inovativan pristup operacijama kuka u zagrebačkoj bolnici Arithera | Autor : Bolnički smještaj SB Arithera

Kakav je oporavak kod pacijenta s ugrađenim endoprotezama 2 kuka u odnosu na pacijente s ugrađenom jednom endoprotezom kuka?

Oporavak nakon zamjene oba kuka u jednom operacijskom zahvatu je nešto duži nego kada se operira samo jedan kuk, no značajno kraći ako se uzme u obzir vrijeme i trud potrebni za rehabilitaciju oba kuka kada se zamjenjuju zasebno. Današnje endoproteze i način operacijskog pristupa (minimalno invazivni) omogućili su upravo da se zahvat može izvršiti u jednom aktu. Rehabilitacija nakon minimalno invazivnog načina ugradnje oba kuka traje značajno kraće i bolesnik je nakon 4-6 tjedana u SB Arithera u potpunosti rehabilitiran i spreman se vratiti normalnom životu bez ograničenja.

Inovativan pristup operacijama kuka u zagrebačkoj bolnici Arithera | Autor : Fizioterapija u SB Arithera

Da li se mogu raditi operacije zamjene više različitih zglobova u jednom aktu npr. koljeno i kuk?

Načelno se ne preporuča operacijski zahvat na dva različita zgloba zbog specifičnosti zahvata te pogotovo razlike u rehabilitaciji nakon ugradnje endoproteze koljena i kuka.

Koje vrste endoproteza koristite i koliki im je vijek trajanja?

U specijalnoj bolnici Arithera koriste se endoproteze renomiranih svjetskih tvrtki, endoproteze koje se najviše ugrađuju u svjetskim centrima izvrsnosti i naravno najduže prate kroz kliničku praksu i imaju najduži vijek trajanja. Prosječni vijek trajanja endoproteza kuka i koljena je sada preko 20 godina, ako je endoproteza vrhunske kvaliete i ako je ugrađena na ispravan način.

Inovativan pristup operacijama kuka u zagrebačkoj bolnici Arithera | Autor : Hidrokineziterapija u SB Arithera

Koji Vam je najmlađi pacijent kod kojeg ste izveli operaciju ugradnje endoproteze nekog zgloba?

Najmlađi bolesnici kojima sam ugradio endoproteze kuka i koljena bili su u dobi od 18 godina a osteoartritis su dobili kao posljedicu drugih sistemnih bolesti od kojih su bolovali i bili liječeni.

Više informacija o operativnom liječenju istrošenih zglobova kuka, koljena i ramena dobiti ćete na besplatnim konzultacijama kod dr Ivana Karalaka u Specijalnoj bolnici Arithera, Bukovačka cesta 1, Zagreb, 01/2304074, arithera@arithera.hr, www.arithera.hr

Inovativan pristup operacijama kuka u zagrebačkoj bolnici Arithera | Autor : SB Arithera, Bukovačka 1, Zagreb

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti