Princes krafne spadaju među one pufaste, kremaste slastice koje većina pamti još iz djetinjstva. Iako nose ime koje zvuči pomalo otmjeno i francuski, i jesu nastale po uzoru na francuski choux kolač, kod nas su odavno postale domaće. Nema svadbe, krštenja ni rođendana bez barem jedne tacne punih malih princesica.
Tijesto je posebna priča – najprije se kuha, pa peče. Nešto drukčije od klasičnih biskvita, ali zahvaljujući tome naraste u laganu, šuplju strukturu koja u sebi krije idealan prostor za punjenje. Klasična verzija podrazumijeva domaću, žutu kremu od vanilije i šlag. No varijacija ne nedostaje – s čokoladom, voćem, pa čak i u slanoj verziji, iako većina ipak ostaje vjerna slatkom originalu.
Mi smo ih odlučili raditi malo "po svom" – uz klasičnu kremu dodali smo svježe jagode. I to nije bila neka velika filozofija, samo par narezanih jagoda u sredini, ali su baš podigle cijelu stvar. Dobro poznati okus princes krafne dobio je dodatak svježine i blage voćne kiselosti, savršen za proljetne i ljetne dane.
Iako možda nisu najbrži kolač za pripremu, svaka minuta truda se isplati. Kada se jednom pojave na stolu, gotovo uvijek nestanu prve. U moru modernih deserata, one ostaju dokaz da dobre, stare stvari nikad ne izlaze iz mode.
Princeze s kremom od jagoda
Sastojci:
Za tijesto
200 g Zvijezda Stolnog
200 g glatkog brašna
200 ml vode
30 g šećera
malo soli
6 jaja
Za kremu:
100 g jagoda
200 ml slatkog vrhnja
10 g želatine u listićima
50 g šećera
Priprema:
U posudi zakuhati vodu, šećer, sol i Zvijezda Stolni. Kad zakipi, dodati brašno i miješati dok se smjesa ne pretvori u kuglu i ne odvaja se od rubova posude. Smjesu ohladiti i dodavati jedno po jedno jaje.
Gotovim tijestom napuniti slastičarsku vrećicu, pomoću koje pravimo okrugle ‘hrpice’ veličine oraha na prethodno uljem premazanom limu. Peći 10 minuta na 180 ˚C, a zatim smanjiti na 160 ˚C i peći još 10 minuta.
Jagode oprati, očistiti i narezati ih, pa napraviti pire. Želatinu u hladnoj vodi omekšati, dobro ocijediti i otopiti na pari. Želatinu dodati u tučeno slatko vrhnje sa šećerom.
Dobivenom smjesom punimo profiterole i dodajemo narezane jagode.
Profiterole možemo puniti različitim kremama, voćem ili sladoledom.
Sadržaj nastao u suradnji sa Zvijezdom.