Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skriveni dragulj

'Imam 90 godina, a sad moram polagati za pčelara'

Makarska Biokovo (1)
Foto: Marina Borovac
1/6
31.07.2013.
u 11:55

Makarska rivijera obilježena je Biokovom koje se izdiglo iz mora i “stražari” nad cijelim područjem. Pogled je fascinantan, ali opreza nikad dosta.

“Oprez, vozite na vlastitu odgovornost”, natpis je koji uočavate na samom ulazu u Park prirode Biokovo. Iako u prvi tren izgleda suvišan, koliko je opravdan, doznajete vrlo brzo, dok strma uska cesta vijuga planinom prema najvišem vrhu – Svetom Juri na 1762 metra nadmorske visine. Sva sreća da se na polovini puta “otvaraju” Vrata Biokova, eko-etno objekt Makaranina Elvisa Prgometa.

Odavde se vide Brač, Hvar, Korčula, Lastovo, Mljet, Vis, Biševo, Pelješac, a za iznimno lijepa vremena i Italija – kaže domaćin pogledom tražeći zaposlenika Antu. Ajd’ dovedi konje – dovikuje mu jer dvije Čehinje strpljivo čekaju. Prgomet ima šezdesetak konja, većina je poludivlja pa ih je za jahanje koje nude za 200 kuna po satu 15. Tu su još krave, bikovi, koze, ovce i magarci pa posla ima za širu Prgometovu obitelj i nekoliko djelatnika. Ovaj je objekt jedini na Biokovu i postojao je prije parka. – I sad moji gosti ne mogu doći a da ne plate ulaz 40 kuna. Nekako će se to morati riješiti – kaže.

Na Biokovu nema struje, vode ni telefona, signal za mobitel je slab ili ga uopće nema i Vrata Biokova jedino su mjesto gdje turisti mogu svratiti na hranu i piće koje počesto ne ponesu kad pješice ili biciklima krenu na planinu. Mnogi pogriješe misleći da je to park za šetnju, a to je zaštićena prirodna oaza prepuna vrtača, škrapa, špilja u kojima obitavaju divokoze, vukovi, mufloni, divlje svinje, šišmiši, ptice, endemske biljne vrste...

– Ovdi sam već dvajst i dvi godine i prodajen med. Rodija san se u košnici, cili se život bavin pčelama, a prije dvi godine mora san polagat za pčelara. Sad moran stavljati etikete da ne bi dobija kaznu. E, triba ti fakultet za ispunit sve formulare – kaže Danko Jović iz Vrgorca. Zagazio je on u deseto desetljeće života, a nije mu teško svaki dan voziti stari kombi 50 kilometara u jednom smjeru, obići košnice na planini i na Biokovu prodavati med. Malo iznad njega vrh je Ravna Vlaška gdje turisti zastaju da bi se fotografirali i od nekog od zaposlenika doznali kakvu informaciju o parku.

Na Biokovo je stigla i obitelj iz Poljske. Ovo im je treći posjet Hrvatskoj, a prvi planini. I oduševljeni su. Planina, koja se nizom vrhova propela iz mora i koja je iznad vas kamo god da ste krenuli po Makarskoj rivijeri, toliko mami da ju je lani posjetilo oko 50 tisuća turista. Planira se zabrana prometovanja motornim vozilima po parku prirode i uvođenje turističkih vlakova. Poprilično je izvjestan i projekt, ideja stara desetljećima, gradnje žičare pa će se biti jednostavnije uspeti na vrh Biokova nego od Makarske cestom prema Vrgorcu stići do ulaza u park. Neki je “turistički djelatnik sezone” potpisao da se na tu cestu izvuče teška mehanizacija i da radovi počnu sa sezonom, a s njom i budu završeni.

>>Sela puna kulture: Petkom turisti iz Tučepa imaju besplatan prijevoz

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije