Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore

'Imam 22 godine i 90 kilograma...'

Pretilost, mršavljenje
Foto: Shutterstock
1/3
03.04.2017.
u 19:30

Na pitanja čitatelja odgovaraju stručnjaci Matilda Mladinić, dr.med.spec ginekologije i porodništva te Adrian Lukenda, dr.med.,spec. oftalmologije

P: Imam 22 godine i imam problema s težinom. Udebljala sam se preko zime i sada imam 90 kg na 165 cm. Trudim se smršavjeti. Inače, bila sam nedavno kod ginekologa i rekao mi je da imam policistični jajnik. Menstruacije su mi redovne, ali jako bolne. Ne želim piti kontracepciju. Zanima me i što se događa s trudnoćom ako imam policistične jajnike?

O: Ako imate policistične jajnike, mogućnost da zatrudnite nešto je smanjena, ali nije isključena. Podatak da su menstruacije redovite je ohrabrujući, ali nemojte se začuditi ako dođe do poremećaja ciklusa. Po onome što ste naveli, mislim da je samo pitanje dana kad će se dogoditi. Morate se jako zabrinuti zbog svoje težine, ona nosi sa sobom niz zdravstvenih rizika – a u trudnoći dodatno: rizik za razvoj trudničkog dijabetesa, povišenog tlaka, oštećenja bubrega... Nastojte smršavjeti što više možete.

P: Moj suprug ima 65 godina i prije tjedan dana operirao je sivu mrenu. Inače je potpuno zdrav, osim što pije lijekove protiv hipertenzije. Je li normalno da mu se vid na operiranom oku još nije popravio, da mu je preko zjenice prevučena neka koprena koja je jako vidljiva te da vidi lošije nego prije operacije?

O: Ovisno o gustoći mrene i težini operacije, oporavak vida nakon zahvata može trajati različito dugo. U većini slučajeva razlog slabijem vidu nakon zahvata jest postoperativni edem rožnice koji je čini slabije prozirnom, no mogući su i drugi razlozi poput malenog ostatka lećne mase. Ako se vid nije počeo popravljati nakon tjedan dana, obvezno otiđite na pregled. U slučaju pojave bolova i crvenila na pregled se treba javiti hitno.

>>Je li istina da svakodnevno konzumiranje po jednoga režnja bijelog luka utječe na smanjenje učinka oralne kontracepcije?

Komentara 2

IR
Irena1996
22:46 18.02.2018.

Sa jedne strane Kontraceptivne pilule su dobre, a sa druge strane veoma loše po zdravstveno stanje, ma koliko god ih doktori "hvalili" za P.C.O.S. Iskreno, vezano za moj slučaj su se negativno pokazale. Za vrijeme dok sam ih pila ( 3 mjeseca ) dobila sam nenormalnu kilažu koju ni danas dan ne mogu da regulišem. Sa 60 kg, moja kilaža je dosegnula čak do 92 kg, a da ne pričam za ostale nuspojave koje slijede od istih. Nikada, ali nikada, nikome preporučila ne bih da koristi "Diana 35" Kontraceptivne pilule, jer one su samo "magla" koju svi prodaju. P.C.O.S. je mnogo zahtjevan i nije nimalo lak sindrom, koji nažalost pogađa sve više ženske populacije. Na mnoge druge prirodne načine se može liječiti, a ponajviše unosom adekvatne ishrane, čajeva i čuvanja od bilo kakve nahlade donjeg dijela stomaka, takođe, napominjem da se treba i pravilno vježbati. Ali, prije svega toga, treba uraditi sve potrebne nalaze vezane za P.C.O.S. ( tip jajnika, veličinu i položaj istih. Provjeru hormona (obratiti pažnju na hormon štitne žlijezde)), potom posavjetovati se sa Nutricionistom i Ginekologom oko plana ishrane, redovno ići na kontrole i obnavljati nalaze. Teško jeste i zahtjeva mnogo vremena i truda, ali je mnogo bolja solucija, no da trujete svoj organizam kojekakvim lijekovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije