Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nela Sršen iskreno:

Imala sam najbolju prijateljicu koja me izmanipulirala, krala, i – nestala

Nela Sršen
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
12.02.2014.
u 16:19

U najljepšim godinama života govorim što mislim, biram prijatelje koji mi odgovaraju bez obzira na norme, kaže dr. Nela Sršen

Ona je ugledna liječnica, kirurginja u transplantacijskom timu Sveučilišne bolnice u Padovi, počasna konzulica Republike Hrvatske za regiju Veneto...

Ona je dr. Nela Sršen, žena uz koju će svi na prvi pogled vezati epitet i kompliment – moćna. U njezinim očima to je samo mali dio njezine osobnosti, njezina života.

Kako je živjeti i balansirati između zahtjevnog i odgovornog posla kirurginje u transplantacijskom timu i žene koja je intenzivno angažirana u društvenom životu i humanitarnom radu?

Nije jednostavno, ali, eto, dokaz sam da se može spojiti moj profesionalni, najnepredvidljiviji, posao kirurga sa svim obavezama, ako se to zaista želi. Pokušavam nakon godina pogrešaka, ali i iskustava, procijeniti kvalitetu i prepoznati stvarnu vrijednost životnih situacija. Dakako, ponekad i pogriješim pa plaćam posljedice, ali sve je dio životnog iskustva.

Prošle ste se godine kandidirali za zastupnicu u EU parlamentu. Niste prošli, no za nekoga tko je prvi put zakoračio u političke vode dobili ste iznenađujuću potporu birača. Jeste li ikada razmišljali o ozbiljnom političkom angažmanu?

Imati izravan odnos s biračima uz odobravanje i konsenzus, za mene je već bila pobjeda. Bilo je i kritika, ali konstruktivnih, a ja sam uspjela čuti i naučiti od svog naroda koje su njegove realne potrebe. Željela samo svoje profesionalno iskustvo u zdravstvu investirati kao zastupnica u parlamentu EU, založiti se za ljude i svoju domovinu. Politički život i zbivanja pratim već desetljeće podržavajući kvalitete pozitivnih političara.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Imate li uzore ili mentore među hrvatskim političarima?

Ne sudim ih prema boji i političkoj pripadnosti, ali vidim mnogo političara koji koriste institucijsku moć za kolektivnu korist. Predsjednik Ivo Josipović je primjer jednog takvog sposobnog i u ovim burnim vremenima umjerenog moderatora političke scene. Za mene je takav i, mnogi će se iznenaditi, ministar Slavko Linić koji usprkos imidžu koji ga prati, uživa veliku popularnost i respekt u europskim financijskim krugovima. Ne mogu ne spomenuti neumornog radoholičara Nikicu Gabrića, koji se predstavlja kao validna alternativa aktualne političke scene, ali i Tomislava Karamarka, koji unosi novi politički duh... Dakle, ima političkih protagonista vrijednih pažnje koje cijenim i koje bih uvijek podržala iz želje da se Hrvatska oporavi od kronične patnje.

Veliki ste domoljub, lokalpatriot, zaljubljenica u Neretvu... Jeste li ikada razmišljali o trajnom povratku u Hrvatsku? Vidite li se u kirurškom timu u nekoj od naših bolnica?

Neretva, zemlja koja me rodila, i u kojoj sam sretno proživjela prvo djetinjstvo, to je zemlja koja mi, svaki put kad se vratim, govori kako je naše postojanje prolazno. Svoj povratak i kraj životnog puta vidim baš na svojoj Neretvi.

Mnogi vas doživljavaju kao moćnu ženu? Osjećate li se tako?

Jako me čudi ta percepcija, pogotovu kad je riječ o Talijanima, tim više što se takvom ne vidim i ne osjećam. Što je zapravo moć? Tek kada doživim trenutke spokoja i blaženosti, tada se osjećam moćna... kada se približim i osjetim Boga, kada osjetim da sam dio nečega univerzalnog, kada osjetim izvor života... E, to su trenutci u kojima se i ja osjećam moćna.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U svijetu medicine, posebno kirurgije, u Hrvatskoj, ali i u Italiji, dominiraju muškarci. Kako se nosite s time kao žena i k tome strankinja?

Kirurgija apsolutno nije muški zanat, niti je rezervirana za jači spol. Uostalom, žene, uz svoje tipične ženske karakteristike - senzibilnost, empatiju, strpljenje - imaju mnoge profesionalne karakteristike koje nekima od muških kirurga nedostaju. Opstati u svijetu visoke medicine i k tome u stranoj zemlji je stalna bitka sposobnosti i neprestana kompeticija. Često sam zbog toga u konfliktu, no svi smo ipak samo ljudi...

U svemu je bilo važno to da sam bila dosljedna sebi i svojim uvjerenjima.

Živite doslovno sto na sat. Jurite, žurite, češće ste na cesti nego kod kuće sa kćeri Larom, čak i vozite brzi, muški auto... Jeste li “alfa žena”?

Za jednu malu s Neretve, koja je kroz život prošla puno i uspona i padova, takav frenetičan život postao je - svakodnevica. Cijeli sam se život borila, radila i bila uporna u svojim nakanama. Nekad sam uspijevala, nekad malo manje. Prošla sam i promašeni pokušaj da budem životna družica jednog bogatog i utjecajnog “nobile” Venecijanca, ali i bijeg zbog potrage za svojim identitetom, slobodom duha i neovisnošću - kako materijalnom tako i psihološkom. Sada, u ovim najljepšim godinama života, imam privilegiju da mogu reći sve što mislim, birati prijateljstva koja meni odgovaraju, i pri tome ne postavljajući pitanja hoće li to biti primjereno ili u skladu s društvenim normama. U svemu je bilo važno to da sam bila dosljedna sebi i svojim uvjerenjima.

Kako bi trebao izgledati muškarac koji bi vas oborio s nogu?

Bio je jednom jedan takav koji me - oborio s nogu. Bio je sušta suprotnost imaginarnom modelu muškarca i, eto, jednostavno je ušao u moju dušu jednom nevjerojatnom snagom i karizmom. Bez obzira na njegov život prožet patnjom i boli, našli smo se u jednoj kvantnoj dimenziji postojanja. Možda zvuči čudno, no to mi je promijenilo percepciju života, on me naučio otkriti ljubav u svakoj formi. Bilo mi je to jedno od najintenzivnijih emotivnih iskustava, onih koja se dogode zaista samo jednom u životu. Dio njega ostao je sa mnom zauvijek.

Tijekom pisanja i promocije vaše knjige “Rak na duši” koja je doživjela i reprint te se mjesecima održala na listi bestselera, upoznali ste puno ljudi. Možete li razlikovati iskrene od onih koji će od vas tražiti usluge, pokušati zaraditi na vama?

– Od prošlog ljeta uživam i u slovenskom izdanju te knjige. A ljudi, koliko dobrih toliko i, pa recimo – drugačijih. Neki nas obogate, a za prijateljstvo s nekima plaćamo. Među njima je i moja samozvana najbolja prijateljica, koja me izmanipulirala, iskoristila moje povjerenje, potkradala me i – nestala. Treba li išta više reći? Teško me više ljudska narav i promjenjivost može iznenaditi, a još manje želim kritizirati tko i zašto želi moje prijateljstvo. Kad naiđem na pozitivne osobe, ugodno se iznenadim, i čuvam ih kao drage prijatelje jer oni su – rijetkost.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Upoznali ste brojne ugledne i moćne ljude, je li vas se tko posebno dojmio?

Svakodnevno susrećem nove ljude, od jednostavnih do moćnih. Doimaju me se oni koji svojim životnim iskustvom i mudrošću mogu prenijeti korisne i pozitivne poruke na društvo. On često nisu ni ugledni ni moćni, niti prepoznati. No, susret koji je na mene ipak ostavio najintenzivniji dojam bio je onaj s papom Ivanom Pavlom II. Njegov pogled, ruke, glas, blagoslov... I nakon toliko godina još taj susret nosim u duši i osjećam kao da je bilo jučer...

>>Zaljubljena sam, to je ono što me čini opuštenom

Komentara 52

US
USA
17:44 12.02.2014.

Kako se neki ljudi za koje postoji odredjena percepcija o njihovoj pozitivnoj ulozi u drustvu, sa jednom izjavom pokopaju. Nakon Pandze Orkana koji brani Merzelicu, do Srsenice kojoj su kvalitetne i pozitivne osobe Josipovic i Linic. Kojoj normalnoj osobi bezz obzira na politcku opredjeljenost ta dvojica mogu biti pozitivci?

NV
novo vriijeme
17:05 12.02.2014.

Draga moja, nisi ti za politiku , o Gabriću neumornom radniku na pljenidbi novca hrvatskih pacijenata zajedno sa birokratima iz ministarstva zdravstva ćemo mi iz Hrvatske dati najbolji sud. Šta misliš kako je Gabrić stekao milijune eura u siromašnoj Hrvatskoj.

Avatar noemy-no
noemy-no
16:46 12.02.2014.

Cuj izmanipulirala je i pokrala, varala i nestala, najbolja prijateljica, i gospodja bi se bavila politikom. Mogu zamislit kako bi je izmanipulirali nasi politicki i ekonomski suparnici u Evropskoj uniji. Joj Boze sve naifcine na nas nabasaju. I da, nas ministar financija nema nikakav poseban ugled u medjunarodnoj zajednici, ne znam odakle joj to. Mozda odgovara Italijanima posto je njihov drzavni dug 2'000 000 000 000 dolara, pa im se nas cini mali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije