Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo istraživanje

Igranje nogometa povećava seksualnu želju kod muškaraca

'Manchester United's English forward Wayne Rooney  (C) wins a ball from West Bromwich Albion's English defender Liam Ridgewell (R) during the English Premier League football match between Mancheste
Reuters/Pixsell
29.03.2012.
u 10:56

Muškarci nakon odigrane nogometne utakmice imaju 30 posto veću razinu testosterona, pokazalo je istraživanje

Igranje nogometa povećava razinu testosterona kod muškaraca, a samim time i seksualnu želju, pokazalo je novo istraživanje. Naime, znanstvenici su otkrili da  muškarci koji igraju nogomet imaju 30 posto veću razinu testosterona odmah nakon odigrane utakmice, a nakon sat vremena razina testosterona i dalje je 15 posto veća nego što je to uobičajeno, piše Daily Mail.

Kod muškaraca koji igraju na poziciji napadača ovaj hormon najviše se povećava, bez obzira na njihovu dob, pokazalo je istraživanje koje je provedeno na poljoprivrednicima plemena Tsimane u Boliviji koji inače imaju niske razine testosterona. Slična je situacija i s muškarcima iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih razvijenijih zemalja.

Ovo istraživanje možda objašnjava zašto su akteri brojnih seksualnih skandala u svijetu upravo nogometaši. U seks-skandalu bio je, naime, igrač Manchester Uniteda Ryan Gigs, Chelseajev Ashley Cole, bivši kapetan engleske reprezentacije John Terry, Manchesterov Wayne Rooney...

– Održavanje visoke razine testosterona dovodi u pitanje imunološki sustav tako da ima logike da muškarci iz plemena Tsimane imaju nisku razinu jer oni žive na području gdje ima puno parazita i patogena – objašnjava jedan od znanstvenika koji su radili istraživanje, antropolog Ben Trumble. On i njegovi kolege organizirali su turnir u nogometu za osam timova plemena.

– Ono što je zanimljivo jest da, iako ovi muškarci žive u patogenijoj sredini, i dalje im raste razina testosterona zbog kratkoročne eksplozije energije i konkurencije što je vrlo važno – rekao je Michael Gurven, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju.

Komentara 1

LI
liliZG
15:39 29.03.2012.

razmrdali jaja pa ,.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije