Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Insekti vrebaju

I bezopasne je kukce najbolje izbjegavati

'pcela1_nnn_ziv_280410'
'Photoshop'
Autor
Sonja Hoffman
03.05.2010.
u 08:00

Za jake alergijske reakcije koje se mogu javiti nakon uboda ili ugriza žurna intervencija liječnika ključna je za spašavanje života ozlijeđene osobe.

Ugodan boravak u prirodi ili na plaži u proljeće mogu nam pokvariti jedino mala leteća bića – insekti koji svojim žalcima vrebaju na svakom koraku. Najčešće ubadaju pčele, ose, bumbari i stršljeni, a skloni grickanju su i mravi. Otrov iz njihovih žalaca, iako uglavnom izaziva blaže bolne smetnje, može uzrokovati i smrt. 

– Riječ je o pacijentima koji su alergični na otrov insekata i u kojih ubod izaziva oticanje jezika, smetnje u disanju, zastoj srca, inkontinenciju i promjenu boje kože, pa osoba pada u anafilaktički šok – objasnila je dr. Slobodanka Keleuva, ravnateljica zagrebačke Ustanove za hitnu pomoć. 

Alergijske reakcije 

Tako jake alergijske reakcije na otrov insekata prilično su rijetke, no nastupaju nekoliko minuta nakon uboda, a žurna intervencija liječnika u takvim slučajevima ključna je za spašavanje života. 

– Na zapadu postoje adrenalinski preparati koje si autoinjektorom pacijent mora ubrizgati odmah nakon uboda i time si spasiti život, no u nas toga još nema, pa je važno da alergičari pri ruci uvijek imaju kortikosteroidne ili antihistaminske tablete – upozorila je Keleuva. 

Zaštita nužna 

Blage reakcije variraju od otekline na mjestu uboda, svrbeža ili urtikarije do povraćanja, mučnine i proljeva, a mogu se javiti i 12 sati nakon uboda insekta. 

– To su lokalne smetnje koje uglavnom prolaze same od sebe, a u ljekarnama se mogu kupiti preparati koji ih ublaže, poput masti ili sprejeva – objašnjava liječnica. 

Kako bi se zaštitili od neugodnih letećih napasnika, liječnici preporučuju izletnicima da ne hodaju bosi po travi te da izbjegavaju slatkaste parfeme jer oni, poput cvijeća, privlače insekte. 

– Preporučljivo je izbjegavati i odjeću svijetlih boja, a dobro je imati i duge rukave – poručila je Keleuva. 

Posebnu pozornost valja obratiti prije no što u prirodi posegnemo za keksom ili slatkom voćkom. 

– Neoprezni znaju “pojesti” insekta i završiti s ubodom u jezik ili grlo jer insekti vole slatko pa rado slete na hranu koja u nepokrivenim posudama leži na travi – upozorava liječnica i dodaje da bi bilo dobro, čim zatopli, staviti mreže na prozore jer insekti vole svjetlo, pa u sumrak znaju zalutati i u zatvorene prostore.

Pčele

Kod uboda pčele žalac i vrećica s otrovom ostaju na ubodnom mjestu, a pčela neposredno nakon uboda ugiba

Crna udovica

Pri ugrizu crne udovice javlja se oštra i kratkotrajna bol, a smrtonosan je u četiri posto slučajeva. Osim boli, javlja se ukočenost i grčevi poprećeni teškoćama u disanju, vrućicom i groznicom

Simptomi

Oticanje kože oko mjesta uboda ili ugriza, pojava svrbeža ili osjećaja pečenja gubitak osjeta, odnosno obamrlost ubodenog dijela tijela, teškoće u gutanju i disanju, grčevi, vrućica i/ili groznica, anafilaktički šok.

Liječenje

Ranu treba premazati alkoholom ili drugim dezinfekcijskim sredstvom te nekom antialergijskom kremom. Poželjno je stavljati i ledene obloge. Najčešće ne treba tražiti liječničku pomoć, osim u slučaju burne reakcije.

Najefikasnija zaštita od uboda i ugriza insekata je naravno izbjegavanje kontakta s njima. Velika su pomoć u tome sprejevi i losioni koji se nanose na kožu, ali i mirisni štapići i spirale za ‘zaštitu’ prostorija u kojima ukućani borave. Također se savjetuje izbjegavati parfeme i jake mirise, jesti ili piti slatko na otvorenom, zatim dobro zatvoriti posude s hranom kao i kante za odlaganje smeća, i po mogućnosti na prozore i vrata montirati zaštitne mreže. Nađete li se pak u blizini insekata, savjetuje se izbjegavati nagle pokrete, na primjer mahanje rukama kako bi se insekti otjerali, jer oni često ubadaju kada se osjete ugroženima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije