Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditeljstvo

I bebe od samo nekoliko mjeseci mogu "razgovarati"!

radionica
anto magzan/pixsell
31.01.2011.
u 08:00

Kanadski projekt “My smart hands”, koji djecu uči znakovnom jeziku i prije nego što progovore, stigao je u Hrvatsku

Premda će maleni Gašpar Janković idućih dana otpuhnuti tek prvu svijeću na torti, već je sada jasno da je taj zaprešićki dječarac iznimno napredan za svoje godine, pardon, za svoju godinu.

Brži emocionalni razvoj

Kada je gladan, svojoj mami to jasno kaže, točnije, pokaže prstićima koje oblikuje u znak i potom pokretom imitira mužnju, a njegova mama Romana istog ga trena počne hraniti, bez vriske, plača, nerazumijevanja.

A tako je otkako ta mama i njezin Gašpar, baš kao i njegova sestra blizanka Franka, posljednjih tjedana pohađaju radionicu “My smart hands” koja najmlađima omogućuje da svoje potrebe, osjećaje i interese mogu iskazati mnogo prije nego što se mogu izraziti verbalno, zahvaljujući znakovnom jeziku.

– “My smart hands” radionice roditeljima pružaju priliku da steknu znanja i vještine koje će im pomoći kako oni i njihova beba ne bi morali čekati prve riječi za komuniciranje, uz obostrano razumijevanje – tumači Dijana Pešec, instruktorica i koordinatorica MSH za jugoistočnu Europu, dodajući kako su prednosti znakovnog jezika u komunikaciji s djecom uistinu neiscrpne.

– Glavna prednost koja se svima sviđa jest neusporedivo manje frustracija i izljeva bijesa za bebu jer je u stanju izraziti svoje potrebe roditeljima. To logično dovodi do smanjenja frustracije i kod roditelja jer se više ne moraju igrati igre pogađanja što bi njihova beba željela – tumači Dijana Pešec dodajući da poznavanje znakova jača i kognitivne vještine, pozitivno utječe na emocionalan razvoj i unapređuje vezu između roditelja i djeteta.

Stotinu znakova

– Kod djece koja već znaju i služe se znakovnim jezikom za bebe prve izgovorene riječi budu upravo one za koje već znaju znak. To je djelomično tako jer dok potičemo upotrebu znaka mi te riječi češće ponavljamo nego neke druge – kaže Dijana i dodaje kako, potičući djecu na upotrebu znakova, provodimo i više vremena s njima. Radionica koja zasad djeluje u Zagrebu i Zaprešiću traje osam tjedana tijekom kojih roditelji i djeca uče više od stotinu znakova za uzajamnu komunikaciju, a mame i tate dobivaju i priručnik s detaljnim uputama. Program nije zamoran za djecu jer traje samo 45 minuta uz pjesmice, interaktivne igre i puno, puno smijeha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije