Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kućni ljubimci

Hrvatskim ovčarima zabava je sve što rade

Henka i Ietje Postma, Slayer, Wyfke (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
1/4
10.11.2012.
u 00:14

U hrvatskom ovčaru Nizozemac Henk Postma prepoznao je sve što želi od psa, a nakon Slayera u njegov dom stigla je i Wyfke

U domu Henka Postme u malom selu na sjeveru Nizozemske 15 je pasa. Među njima su od prošle godine i dva hrvatska ovčara. S ovom pasminom Nizozemac se prvi put susreo na agility natjecanju u Belgiji. Taj susret nikad nije zaboravio.  U sjećanju mu je ostao krupan i snažan crni pas, koji je jasno odavao poruku da s njim nema šale. 

 - Ja sam tada imao ženku australskog govedarskog psa i odmah sam zaključio da te dvije pasmine imaju slične osobine. Od tog natjecanja prošlo je puno vremena do dolaska mojeg prvog hrvatskog ovčara, ali čekao sam pravi trenutak - kaže Henk. I dočekao ga je prošle godine

Vrijedilo je čekati

-  Moja prijateljica koja uzgaja hrvatske ovčare u Nizozemskoj pitala me želim li u kući imati i hrvatskog ovčara. Nisam dugo razmišljao, odmah sam joj odgovorio znajući da je vrijeme za to  - priča Henk I dodaje da je već mjesec dana nakon toga otputovao u Zagreb po svoje štene. 

- Proveo sam divan vikend. Tanja Janeš odvela me na malu farmu u selo u blizini Zagreba i pokazala mi štence. Svi su bili predivni, a odabrao sam mužjaka koji mi se tada najviše svidio. Zvao se Lir (Lir Con Maige), a Tanja mi je objasnila da njegovo ime znači more.  Bio je to dobar znak, jer ja živim uz more i volim more – prisjeća se Henk vikenda u kojem je mao prilike vidjeti Lirova oca Rudija na agility natjecanju, pa i sam trčati agility s hrvatskim ovčarom. Bilo je tu više hrvatskih ovčara i baš svi trčali su s velikom energijom i veseljem te uz glasan lavež.

 - Prepoznao sam u njima ono što i ja želim od psa - potpunu usredotočenost na vodiča i eksplozivnu energiju. Svi vlasnici hrvatskih ovčara s kojima sam tada razgovarao govorili su o svojim psima s velikim oduševljenjem. Mnogi među njima rade sa psima više sportova. U nekima pas mora biti smiren i koncentriran, a u drugima energičan i eksplozivan. A ovi psi mogu i jedno i drugo – ističe H. Postme, koji je nakon uzbudljivog vikenda kući poveo svog prvog hrvatskog ovčara Lira, kojeg je nazvao Slayer.

- Slayer se kod nas brzo snašao i odrastao je kao sretno i veselo štene. Pokazao je veliku volju za učenjem, sve je brzo svladavao i radio s motivacijom. Slayer je pas velike energije koju treba  pravilno usmjeriti. Ako znate kako usmjeriti tu energiju, hrvatski ovčar bit će sjajan pas. Ako ne znate kako, on će već naći načina da se sam zabavi - objašnjava Henk.

Dobar par

Vrlo brzo u njegovu obitelj stigao je još jedan hrvatski ovčar.

- Na natjecanju u Austriji upoznali smo Sandru Pavlović, koja je tada imala žensko štene. Već sljedeći dan bili smo u Zagrebu na upoznavanju. Psi su se odlično složili I mala Bulica, koja se sada zove Wyfke (na frizijskom ženica) otputovala je u Nizozemsku – kaže H. Postma I dodaje da je Wyfke malena, ali ima još više energije od Slayera. Njih dvoje izvrstan su par, igraju se, trče i laju po cijeli dan, kako to samo hrvatski ovčari znaju.

- Wyfke trenira agility s mojom ženom Ietje, koja je jako zadovoljna njezinom nadarenošću i spremnošću za učenje -  dodaje Henk.

A što su sve naučili Slayer i Wyfke pokazat će na Drugom radnom prvenstvu hrvatskih ovčara, koje će se održati od 16. do 18. studenoga u Zagrebu. Njihovi vlasnici vesele  se susretu s prijateljima i razmjeni iskustava s drugim vlasnicima hrvatskih ovčara, pasa ogromne energije koji su u svakom trenutku željni i spremni raditi i pritom se dobro zabavljati.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije