Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Hrvatska je u svjetskom vrhu po smrtnosti od raka. Rješenje je pravovremeno otkrivanje bolesti

Foto: Promo
1/6
19.07.2023.
u 10:11

Liječnici Radiochirurgije Zagreb rak liječe trenutno najnaprednijim raspoloživim sredstvima, ali najbolje rezultate postižu kada se on otkrije u što ranijoj fazi

Rak je ozbiljan javnozdravstveni problem diljem svijeta i predstavlja vodeći uzrok smrti. U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, rak ima značajan utjecaj na zdravlje stanovništva i pruža izazove u dijagnostici, liječenju i prevenciji. Jedan od najčešćih uzroka smrti u Hrvatskoj je neki od karcinoma, a zabrinjava činjenica da je Hrvatska po smrtnosti od raka u samom vrhu Europske unije, odnosno da samo Mađarska ima veći broj smrtnih slučajeva oboljelih od raka. Kada je, pak, riječ o pojavnosti oboljelih od raka, Hrvatska je gotovo u prosjeku Europske unije. Preciznije rečeno, incidencija raka u Hrvatskoj je 2020. godine, na 100.000 dobno standardiziranih stanovnika, iznosila 565 dok u isto vrijeme ona u EU iznosi 569. Međutim, kada je riječ o smrtnosti od raka tu dolazi do značajne razlike. Ona je u Hrvatskoj iznosila 311 dok u EU ona iznosi 247.

Cilj je da rak bude kronična, a ne smrtonosna bolest

Kada se pogledaju najnoviji podaci smrtnosti od karcinoma u Hrvatskoj, ali i u Europi, tada je jasno da se za karcinom još uvijek ne može reći da je kronična bolest. Radiochirurgia Zagreb specijalna bolnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma jedna je od naših najnaprednijih zdravstvenih ustanova kada je liječenje raka u pitanju, a njezin stručni tim želi doprinijeti upravo tome da karcinom u Hrvatskoj i regiji u bližoj budućnosti postane kronična, a ne smrtonosna bolest. Napretkom tehnologije sve smo bliže ostvarenju tog cilja, a to pokazuje i porast broja osoba koje nakon dijagnoze raka prežive dugi niz godina. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 170.000 osoba kojima je u jednom trenutku postavljena dijagnoza karcinoma, od kojih je za njih 100.000 prošlo više od pet godina od postavljanja dijagnoze, a možemo očekivati i daljnji porast te brojke. Također, bilježimo blago smanjenje smrtnosti od karcinoma pa se u posljednjih pet godina prosječno godišnje svake godine smrtnost od raka smanjuje za 2%.

Važno je obavljati preventivne preglede

U Radiochirurgiji Zagreb ističu da je rješenje za promjenu jednostavno – pravovremeno otkrivanje raka. „U Hrvatskoj nema više karcinoma nego drugdje u Europi, ali on se otkriva prekasno, kada je najčešće već proširen ili metastazirao i zato je smrtnost nažalost u samom vrhu u EU. Upravo zato postoje američke i europske smjernice za dijagnostičke preventivne, tzv. probirne preglede koji su točno propisani za određene dobne skupine i druge faktore poput obiteljske povijesti bolesti i koji se provode kada još ne postoje nikakvi simptomi. Hrvatskim građanima dostupna je cijela lepeza pretraga, od određivanja PSA za karcinom prostate što je jednostavna krvna pretraga, do raznih sistematskih pregleda ili CT-a pluća za rano otkrivanje, kod nas upravo ovog, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma.

Pitanje je međutim koliko od toga što nam je na raspolaganju zapravo i koristimo“, ističu u Radiochirurgiji Zagreb. Trebalo bi nekako biti razumljivo da ako naš auto svake godine ide na obavezan tehnički pregled, isto bismo u određenim godinama i mi trebali ići na „tehnički“, slikovito objašnjavaju i dodaju da bi tada bilo puno više uspješnih priča liječenja, a rak bi polako, ali sigurno postajao kronična bolest s kojom se živi, ali se od nje ne umire.

Prije nekoliko godina, uspješnom kampanjom „1 sat, 1 dan, 1 život“ Radiochirurgia Zagreb pridružila se nacionalnoj kampanji za borbu protiv raka, a kojoj je cilj bio osvijestiti činjenicu da je za potpun dijagnostički pregled potrebno izdvojiti samo sat vremena jednom godišnje. Pregledi su brzi i potpuno bezbolni, a razlikuju se po tome koji se dio tijela pregledava pa tako primjerice u Radiochirurgiji Zagreb nude pregled pluća na CT uređaju koji traje svega desetak sekundi. Stručnjaci Radiochirurgije Zagreb poručuju da će uvijek poticati ljude da dođu na preventivni pregled, ali da je svatko od nas odgovoran za sebe i na svakome je odluka hoće li svoje zdravlje staviti na prvo mjesto.

Važno je što ranije otkrivanje raka

Liječnici Radiochirurgije Zagreb rak liječe trenutno najnaprednijim raspoloživim sredstvima, ali najbolje rezultate postižu kada se on otkrije u što ranijoj fazi jer im se tada omogućava puno više opcija u planiranju i provedbi zahvata s obzirom na to da je svaki pacijent poseban. U Radiochirurgiji Zagreb od početka raspolažu CT uređajem s ultra niskom dozom zračenja i dual energy modom rada kao i s MR uređajem jačine 3 tesla najnovije generacije te s naprednom umjetnom inteligencijom za kompjutorski asistiranu detekciju karcinoma pluća i prostate.

Jedan od MR uređaja snage 3 tesla
Foto: Promo

Uz to, koriste i napredne softvere za kompjuterski asistirano slikovno praćenje onkoloških bolesnika. Već nekoliko godina surađuju sa Siemensom na polju napredne dijagnostike i koriste najsuvremenije tehnike za otkrivanje raka, planiranje liječenja i postoperativno praćenje te također sudjeluju u razvoju rješenja za umjetnu inteligenciju.

Ivo Pedišić, dr. med., specijalist radiologije u Radiochirurgiji Zagreb
Foto: Promo

„Nedavno smo upogonili još jedan, najnoviji MR Vida uređaj koji, osim što je jačine 3 tesla, ima trenutno najnaprednije zavojnice koje mu omogućavaju još bolju prostornu i kontrastnu rezoluciju uz kraće

vrijeme snimanja i ugodniju pretragu, što dodatno doprinosi kvaliteti dobivenih snimki te posljedično većoj mogućnosti ranije dijagnostike početnih karcinoma dostupnih uspješnom liječenju“, izjavio je Ivo Pedišić, dr. med., specijalist radiologije u Radiochirurgiji Zagreb. Ovaj MR uređaj je također poseban po tome što može izvesti funkcionalno snimanje mozga te ima mogućnost obavljanja snimanja dok je pacijent u općoj anesteziji, a kombiniraju ga s novim inteligentnim molekularnim simulatorom za radiokirurgiju. Kombinirana uporaba ovog modela MR-a i inteligentnog molekularnog simulatora omogućila im je potpunu funkcionalnu sliku unutar i oko tumora, kao i na razini organa ili cijelog tijela. To će zapravo dovesti do mogućnosti praćenja promjena fenotipa na molekularnoj razini, odnosno – molekularnog reprogramiranja.

Najnovija tehnologija i umjetna inteligencija za preciznu dijagnostiku

Prof. dr. sc. Ivica Mažuranić, dr. med., specijalist pneumoftiziologije i radiologije u Radiochirurgiji Zagreb
Foto: Promo

Najnovija dijagnostika već sada Radiochirurgiji Zagreb omogućuje korištenje rezultata pretraga mozga kao osnovu za neke nove zahvate koji neće biti isključivo onkološki, već će se moći tretirati i neurološki poremećaji. U specijalnoj bolnici instalirali su i PET-CT najnovije generacije s kojim, u kombinaciji s već instaliranim MR-om, imaju na raspolaganju PET-MR, tj. prvi MR koji ima PET funkcionalnost u Hrvatskoj te im u kombinaciji sa specijaliziranim softverom pruža neslućene mogućnosti prikaza i omogućava da sa sigurnošću dijagnosticiraju karcinom u njegovim najranijim fazama. „Važno je napomenuti i da primjerice do sada nije bilo moguće potvrditi dijagnozu karcinoma tumora pluća manjeg do 10 milimetara, a u našoj specijalnoj bolnici odnedavno posjedujemo Illumisite, novu tehnologiju kojom naši liječnici putem bronhoskopije mogu doći i do najudaljenijih dijelova pluća, uzeti komad tkiva te ga analizirati“, rekao je prof. dr. sc. Ivica Mažuranić, dr. med., specijalist pneumoftiziologije i radiologije u Radiochirirgiji Zagreb. Nakon toga se tumor uz pomoć njihovih najsuvremenijih linearnih akceleratora ciljano uništi. Jedan od tih linearnih akceleratora je i CyberKnife S7 pogonjen umjetnom inteligencijom, nabavljen u sklopu IRI 2 projekta, a koji se trenutno koristi u drugoj, eksperimentalnoj fazi navedenog projekta. Očekuju još veće pomake s obzirom na to da se u zadnjih sedam godina dogodio ogroman tehnološki skok koji u Radiochirurgiji prate u stopu i trenutno raspolažu najsuvremenijim dijagnostičkim uređajima i softverima od kojih su se neki na tržištu pojavili tek u protekle dvije godine. Također, u svim segmentima dijagnostike i liječenja koriste umjetnu inteligenciju što otvara nove dodatne mogućnosti.

Razmjena znanja za novu generaciju stručnjaka

Linearni akcelerator CyberKnife S7
Foto: Promo

U nastojanju da prenesu svoje iskustvo i znanje, uspostavili su suradnju s Medicinskim fakultetom i Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Medicinskim fakultetom i fakultetom zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci za koje djeluju kao nastavna baza. Osim navedenih institucija, u razmjeni znanja surađuju i s nekoliko vodećih hrvatskih bolnica. Sve to rade s ciljem kako bi pomogli osposobiti novu generaciju hrvatskih medicinskih stručnjaka jer će upravo na njima biti zadatak nastaviti razvijati dijagnostičku tehnologiju preko postojećih te nekih trenutno još i neslućenih granica.

Sadržaj donosimo u suradnji s Radiochirurgijom Zagreb

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije