Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promijenio bi igru

Sunce i more više nisu dovoljni: Jedan potez transformirao bi hrvatski turizam i privukao najzahtjevnije goste

Ljeto u Rovinju
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/3
12.06.2024.
u 09:36

Odavno smo shvatili da sunce i more nisu sve, a kroz ulaganje u vrhunsku opremljenost, autentičan dizajn i integraciju hrvatske kulture, naša obala može pružiti nezaboravan premium doživljaj, koji će privući putnike iz cijelog svijeta

Naša obala, s kristalno čistim morem, slikovitim gradovima i bogatom kulturnom baštinom, već je prepoznata kao jedan od najljepših dijelova Mediterana. No, kako bi postala pravi magnet za goste više platežne moći, potrebna je daljnja transformacija smještajnih objekata i turističke ponude. Odavno smo shvatili da sunce i more nisu sve, a kroz ulaganje u vrhunsku opremljenost, autentičan dizajn i integraciju hrvatske kulture, naša obala može pružiti nezaboravan premium doživljaj, koji će privući putnike iz cijelog svijeta.

Vrhunska opremljenost i besprijekorna usluga ključni su za privlačenje premium gostiju. Hoteli na destinacijama koje tradicionalno privlače premium goste, poput Dubrovnika, Rovinja ili Lošinja, već su postavili visoke standarde, i to se pokazuje iz godine u godinu. Takvi objekti nude elegantno uređene sobe s najmodernijom tehnologijom, privatne bazene, wellness centre i gastronomske restorane koje vode renomirani chefovi.

Tu su i privatne vile koje pružaju ekskluzivnost i privatnost koju traže najzahtjevniji gosti. Opremljene su vrhunskim materijalima, pametnim sustavima upravljanja i personaliziranim uslugama, poput privatnih kuhara i butlera.

Autentičnost kao ključna komponenta

Premium gosti ne traže samo moderno ili luksuzno uređenje smještaja, već i autentična iskustva. Integracija lokalnih elemenata u dizajn i uređenje smještaja stvara jedinstvenu atmosferu koju je teško replicirati drugdje, kao što je spajanje modernog dizajna s umjetničkim djelima lokalnih umjetnika. Time objekti stvaraju jedinstvenu dekoraciju s originalnim slikama i skulpturama koje odražavaju bogatu kulturnu baštinu regije u kojoj se nalaze.

Rovinj
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Slično je i s kombiniranjem povijesne arhitekture i suvremenog luksuza. Hoteli smješteni unutar kulturnih i povijesnih znamenitosti grada mogu biti pažljivo obnovljeni kako bi zadržali autentične detalje, dok sobe i apartmani mogu biti opremljeni modernim pogodnostima za udobnost gostiju. Spoj tradicije i modernog dizajna ključan je za stvaranje prostora koji odišu luksuzom, ali i lokalnim karakterom.

Zadovoljavanje kriterija kategorizacije

Premium smještaj mora zadovoljiti visoke kriterije kategorizacije. To uključuje ne samo luksuzne sadržaje, već i visoke standarde sigurnosti, higijene i usluge. Na primjer, mnogi spa resorti i hoteli u Hrvatskoj već nude vrhunski wellness centar, gastronomsku ponudu i besprijekornu uslugu koja zadovoljava najviše standarde kategorizacije. Kontinuirano obrazovanje osoblja i uvođenje najnovijih tehnologija osiguravaju da se standardi održavaju na najvišoj razini.

Ulaganje u premium turistički segment donosi višestruke ekonomske koristi ne samo za vlasnike objekata, već i za lokalnu zajednicu, ali i cijelu državu. Hrvatska bi do 2030. mogla povećati broj turista za 2,5 do 8 milijuna, što bi godišnji prihod podiglo na 26 milijardi eura. Ključne izazove predstavljaju klimatske promjene, ograničena radna snaga i infrastruktura. Hrvatska nastoji postići održivi, cjelogodišnji turizam, s naglaskom na kvalitetu i zelenu tranziciju.

Premium gosti su segment turizma koji generira veće prihode po gostu, produljuje trajanje boravka i produžuje turističku sezonu izvan standardnih ljetnih mjeseci. „Valamar Collection Isabella Island Resort“ u Poreču je izvrstan primjer kako luksuzni smještaj može privući goste tijekom cijele godine, nudeći ekskluzivne sadržaje i aktivnosti, od wellness tretmana do gourmet večera, koji privlače posjetitelje i izvan glavne ljetne sezone.

Stories Croatia

Kao podršku svim zainteresiranima za premium turizam, Stories Croatia je online platforma Hrvatske gospodarske komore posvećena promicanju turističkih potencijala Hrvatske kroz autentične priče, vodiče i putopisne savjete. Cilj platforme je predstaviti Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju.

Foto: Shutterstock

Kroz suradnju s lokalnim turističkim zajednicama, hotelima, restoranima i drugim dionicima, portal aktivno doprinosi promociji Hrvatske na međunarodnoj turističkoj sceni.

Platforma Stories pruža vlasnicima smještajnih i ugostiteljskih objekata alate i resurse potrebne za transformaciju prema premium segmentu. Kroz primjere najbolje prakse, savjete i podršku, Stories pomaže vlasnicima da unaprijede svoju ponudu i stvore nezaboravna iskustva za svoje goste.

Transformacija jadranske obale u destinaciju za premium goste zahtijeva strateško ulaganje u vrhunsku opremljenost, autentičnost i integraciju lokalne kulture. Kroz primjer luksuznih hotela, vila, marina i kampova, pokazuje se kako kvaliteta smještaja može privući elitne putnike i donijeti dugoročne ekonomske koristi Hrvatskoj. Ulaganjem u premium segment turizma ne samo da produžujemo turističku sezonu, već i jačamo imidž naše zemlje kao vrhunske destinacije za putnike koji traže jedinstvena i luksuzna iskustva.

Sadržaj donosimo u suradnji s platformom Stories Croatia Hrvatske gospodarske komore.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije