Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošačka klima

Hrvati pesimistično o svojim financijama u 2011.

šoping
Boris Ščitar/PIXSELL
15.12.2010.
u 13:50

Da su ostali na istom, smatra 41 posto kućanstava, dok je za više od polovice kućanstava (53%) njihovo sadašnje financijsko stanje lošije nego prije godinu dana

Tek oko 7 posto  kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana. Da su ostali na istom, smatra 41 posto kućanstava, dok je za više od polovice  kućanstava (53%) njihovo sadašnje financijsko stanje lošije nego prije godinu dana, pokazuje istraživanje GfK o potrošačkoj klimi.

U sljedećih godinu dana oko 12 posto kućanstava  nada se da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 44 posto ih procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, a čak 41% kućanstava ocjenjuje da će im biti lošije.

Izraženo uobičajenom prosječnom ocjenom (od 1/znatno gore do 5/znatno bolje),  financije kućanstva za sljedećih 12 mjeseci iznose tek 2,6.  Za proteklih godinu dana najlošiju ocjenu dali su ispitanici u sjevernoj Hrvatskoj, naime, 63% ih navodi lošiju financijsku situaciju kućanstva s prosječnom ocjenom od samo 2,08.

Kod pogleda na financije u sljedećih godinu dana i opet se najviše ističu ispitanici u sjevernoj Hrvatskoj – 60% smatra da će im financije biti lošije (prosječna ocjena 2,25).

Zanimljivo je  pogledati i usporedni prikaz  o  sadašnjem financijskom stanju kućanstava Hrvatske i nekoliko tranzicijskih zemalja, članica EU, u usporedbi s onim od prije godinu dana. Tako Poljaci iskazuju najveći pozitivni pomak financijske situaciju u proteklih godinu dana, a rumunjska kućanstva u najvećoj mjeri procjenjuju da im je bilo (znatno) lošije. Česi iskazuju najveću nadu u bolju financijsku situaciju u sljedećih godinu dana (približno petina ispitanih), a rumunjska kućanstva u najvećoj mjeri (57%) procjenjuju da će im biti još lošije.

No, i više od 40% kućanstava u Hrvatskoj smatra da će im sljedećih godinu dana financije biti još lošije. Oko trećine  kućanstava iskazuje da će u 2011. godini morati izdvajati više novca za kupnju trajnih dobara (dok je takvih bilo četvrtina prije pola godine). Na drugoj strani, većina kućanstava (53%) trošit će na trajna dobra isto kao sada ili čak manje.

Ukupan  broj kućanstava koja mogu barem nešto štedjet kreće se u Hrvatskoj oko 35 posto (što je oko 7% manje nego prije pola godine). Često se događa da su  kućanstva koja nastoje barem malo štedjeti opterećena  i kreditima, a štede da bi zadovoljila razne dodatne i dugoročne  potrebe u obitelji.

Komentara 1

LU
lutomirski
06:48 30.12.2010.

Hrvatskoj smatra da će im sljedećih godinu dana financije biti još lošije. Sigurno, nista se ne radi, radna mjesta se gube, ljudi to sto imaju stezu, jako lose za privredu, ali nema problema samo vi vjerujte u te iz Sabora sto vam obecavaju !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije