Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HORMONALNI PROBLEMI

Hormon štitnjače odgovoran za težak porod

trudnica
Arhiva VL
23.12.2009.
u 10:15

Nizozemski istraživači tvrde da čak i normalne količine tiroksina mogu uzrokovati probleme poput krivo okrenute bebe što posebno otežava porod.

Buduće majke s niskom razinom hormona koji proizvodi štitnjača imat će teži porod od ostalih žena, tvrde znanstvenici.

Već je poznato da premalo hormona tiroksina može zakomplicirati trudnoću, povećati rizik od pobačaja ili preranog poroda. Sada nizozemski istraživači tvrde da čak i normalne količine tiroksina mogu uzrokovati probleme poput krivo okrenute bebe što posebno otežava porod. Često se događa da su bebe okrenute prema majčinim leđima umjesto prema trbuhu, zbog čega je porod ne samo duži nego i teži i najčešće završava carskim rezom.

Istraživački tim sa Sveučilišta u Tilburgu vjeruje kako se s ovim hormonalnim problemom suočava čak jedna od deset trudnica, tako da očekuje kako bi uskoro krvna pretraga kojom se utvrđuje razina ovog hormona trebala postati dio rutine.

Profesor Victor Popo i njegov tim vjeruju da pomanjkanje tiroksina sprečava bebu da se kreće kako bi trebala. Zbog toga umjesto u optimalnom položaju za porod ostaje zaglavljena u nezgodnijem položaju.

- Nedavna su istraživanja pokazala da je razvoj motorike kod dvogodišnjeg djeteta povezan s razinom tiroksina u trudnoći - objasnio je profesor Pop dodavši da dijete do 20. tjedna ne može proizvoditi hormone štitnjače te u potpunosti ovisi o majčinim zalihama.

Zaključio je da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se vidjelo treba li trudnicama davati dodatne količine tiroksina, čak i ako nemaju problema sa štitnjačom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije