Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HIGHLANDER Medvednica: Nezaboravna planinarska avantura nadomak glavnog grada Hrvatske

HIGHLANDER Medvednica
Foto: Samir Kurtagić
1/11
07.06.2023.
u 13:50

U samom srcu glavnog grada Hrvatske, više od 200 zaljubljenika u prirodu sudjelovalo je u ovoj nezaboravnoj vikend pustolovini.

Boravak u prirodi ima izuzetne blagodati za smanjenje stresa, jačanje fizičke kondicije, podizanje imuniteta i poboljšanje općeg raspoloženja. U današnjem užurbanom životu u glavnim gradovima, često nam nedostaje vremena i prostora za brigu o vlastitom zdravlju, dok moderni način života donosi sa sobom sve veći stres, koji je glavni krivac za mnoge bolesti. Upravo u takvim trenucima, bijeg u prirodu postaje neizmjerno važan.

Upravo je takav bijeg stigao i u glavni grad Hrvatske. Zahvaljujući HIGHLANDER-u, blagodati prirode protekli su se vikend doživjele nadomak glavnoga grada. Ove su godine sudionici imali priliku iskusiti pravu avanturu života zahvaljujući HIGHLANDER Medvednici i doživjeti spoj moderne urbane kulture i netaknute prirode na jednom mjestu.

HIGHLANDER Medvednica, prvi događaj te vrste u glavnom gradu, iznova je privukao veliku pažnju i zadovoljstvo među građanima Zagreba i okolice. Tijekom vikenda od 2. do 4. lipnja, 200-ak sudionika imalo je priliku dopustiti se u vikend avanturi i uživati u 59 kilometara dugoj ruti HIGHLANDER Medvednice. HIGHLANDER je još jednom pokazao svoju sposobnost privlačenja raznovrsne skupine sudionika, koji dijele strast prema aktivnom načinu života i istraživanju prirodnih ljepota, a dolazili su iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Mađarske. Na ruti HIGHLANDER Medvednice uživali su i stari i mladi pa je tako najstariji HIGHLANDER 64-ogodišnjak, najmlađi od četvero djece na događaju ima 8 godina, a u događaju je uživalo i 13 pasa koji su vjerno pratili svoje vlasnike do titule HIGHLANDER-a.

Foto: Samir Kurtagić

Ruta HIGHLANDER Medvednice započela je u Susedgradu i pratila transverzalu Medvednice, pružajući prekrasan pogled na prirodne ljepote ovog područja. Jedan od vrhunaca rute bio je posjet slapu Sopot, impresivnom prirodnom fenomenu koji je privukao pažnju svih sudionika. Osim toga također su imali priliku uživati u jezeru Kraljičin zdenac, popularnom izletištu na Medvednici. Jezero je odisalo bojama proljeća i stvorilo bajkovitu slikovitu i mirnu atmosferu za sve posjetitelje. Jedinstvenost ovogodišnjeg HIGHLANDER-a na Medvednici bila je u tome što su sudionici imali ekskluzivnu mogućnost spavanja na Falatu, što je inače zabranjeno jer se nalazi unutar prostora Parka prirode Medvednica. Tijekom rute, sudionici su posjetili obavezne kontrolne točke, uključujući Kamenite svate s kojih se pruža predivan pogled na Samoborsko gorje i dio Hrvatskog zagorja, Planinarsko sklonište Falat, Kraljičin zdenac, Sljeme i Planinarski dom Lipa-Rog.

Foto: Samir Kurtagić

Kontrolne točke su bile prava oaza pozitivne energije, obilovale su raznovrsnim aktivnostima koje su stvorile nevjerojatnu atmosferu. Sudionici su imali priliku uživati u raznim zabavnim događanjima i opustiti se na potpuno novoj razini. Na kontrolnoj točki Falat, osim planinarenja i povezivanja s prirodom, sudionici su imali priliku opustiti svoje tijelo kroz yogu, zabaviti se cornehole challenge-om u kojem su osvajali vrijedne nagrade, a zatim su uživali u glazbenom programu stranih i domaćih hitova uz nastup acoustic dua Nika na kvadrat. Nakon dolaska na kontrolnu točku Lipa - Rog, tijelo i um su se također opuštali kroz yogu i vježbama disanjem, dok su slušali predavanje Lane Jelić na temu Tajne Šume. Opuštanje nakon izazovnog tempa upotpunjeno je interaktivnom radionicom i handpan koncertom, gdje je Ivan Judaš svirao opuštajuće zvukove handpana - jedinstvenog instrumenta koji poučava jedino on u Hrvatskoj. Kad je noć pala nad kampom, astronom Dubravko Keresa održao je edukativno predavanje sudionicima o orijentaciji u prirodi pomoću zvjezdanog neba. Sudionici su imali jedinstvenu priliku promatrati planete i zvijezde kroz teleskop. Nakon što su planinari završili svoju trodnevnu avanturu života na cilju u Sesvetama, osjećali su se spremnima za sve nove svakodnevne izazove s velikim osmijehom na licu i nezaustavljivom energijom.

Organizacija HIGHLANDER Medvednice nikako ne bi bila moguća bez velike podrške Turističke zajednice grada Zagreba koja je partner događaja već drugu godinu zaredom. Nastojanje zajedničke suradnje prilikom organizacije HIGHLANDER Medvednice privlačenje je domaćih i stranih posjetitelja da istraže ne samo prirodne čari Parka prirode Medvednica, već i glavnoga grada Hrvatske koji je europska, pa i svjetska metropola.

Foto: Samir Kurtagić

Ovom prilikom Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba je izjavila: „Drago mi je da je HIGHLANDER po drugi put održan u Zagrebu te da je privukao više od 200 sudionika željnih aktivnog odmora koji privlači sve veći broj ljudi. Boravak na otvorenom, u zelenilu i prirodi s fokusom na zdravlje, sport i održivost su nešto najbolje što pojedinac može napraviti za sebe i svoje okruženje, a ovakav doživljaj destinacije dodatno naglašava lokalne prednosti i potencijale našeg grada, iako se sami sudionici ne zadržavaju u urbanoj zoni grada, već cijelo vrijeme borave na obroncima naše Medvednice. Posebno veseli činjenica da je Zagreb jedini glavni grad gdje se održava HIGHLANDER, čime još jedom pokazujemo da idemo u korak s vremenom i pratimo svjetske trendove.“

Ovaj uspješno odrađen planinarski događaj na Medvednici ponovno je pokazao da postoji velika potreba za pustolovinama i bijegom od užurbanosti svakodnevnog života. Sudionici su savladali izazove rute i istovremeno uživali u zajedničkom iskustvu s ostalim zaljubljenicima u prirodu, gdje su imali priliku povezati se s prirodom i istražiti prekrasne pejzaže ovog područja.

Foto: Samir Kurtagić

„Jedan od glavnih ciljeva HIGHLANDER događaja je približiti planinarenje široj zajednici, ali i približiti i olakšati ljudima aktivan način života. Ovim se putem zahvaljujem Turističkoj zajednici grada Zagreba na prepoznavanju važnosti i podržavanju HIGHLANDER Medvednice kao događaja koji ima mnogostruke prednosti, ne samo za psiho-fizičko zdravlje, nego i s aspekta osvještavanja sudionika o važnosti očuvanja prirode, a samim time i Parka prirode Medvednica koja je zaista pravi prirodni dragulj povrh Zagreba. Uz to, za uspješnu organizaciju događaja zaslužni su članovi organizacije i mnogobrojni volonteri kojima se ovim putem zahvaljujem na svemu. “ – rekao je direktor HIGHLANDER-a, Jurica Barać

Budite spremni za nove izazove, nevjerojatne pejzaže i ispunjene trenutke na budućim HIGHLANDER događajima. Pridružite se zajednici avanturista i osjetite uzbuđenje istraživanja prirode na potpuno novi način. Ostanite informirani o nadolazećim avanturama posjetom HIGHLANDER web stranici https://highlanderadventure.com/ i pripremite se za nadolazeću nezaboravnu pustolovinu na Velebitu ovoga rujna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije