Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

HIGHLANDER kao pokretač pozitivnih promjena u planinskom turizmu

HIGHLANDER otvara vrata Hrvatskoj na međunarodnoj sceni, i to ne samo u vidu sezonskog turizma, već i produljenja turističke sezone i sadržaju koji nudi, a svojim sudionicima pruža nezaboravnu avanturu života
12. srpnja 2021. u 10:50 137 prikaza
HIGHLANDER
Pogledajte galeriju 1/10

Rijetko koja aktivnost je doživjela toliku popularnost u posljednjih godinu i pol dana kao planinarenje. S dolaskom novih životnih okolnosti i pravila, ponovno smo počeli otkrivati čari tog divnog sporta, podjednako namijenjenog amaterima avanturistima i onima ponešto iskusnijima. Dok planinarimo, istražujemo svijet oko sebe te pritom stječemo dragocjena iskustva. Veliki zaljubljenici u planine bili su i brojni filozofi, pjesnici i slikari, poput francuskog književnika Jean-Jacques Rousseaua, koji je u idiličnim planinskim krajolicima svoje domovine vidio neku vrstu izgubljenog raja, mjesto koje vraća autentičnost prirode.

HIGHLANDER | Autor :

Upravo taj poseban osjećaj nastoji potaknuti HIGHLANDER, pokret koji je nastao u Hrvatskoj, a u svega nekoliko godina proširio se po cijelom svijetu. Pod motom 'Avantura života', HIGHLANDER pruža istinsku digitalnu detoksikaciju, prijeko potrebnu u današnje moderno doba, kada smo doslovce 'prikopčani' na uređaje tijekom cijelog dana. Pored eliminiranja negativnih aspekata života koji utječu na naše psihičko i fizičko stanje, HIGHLANDER nudi uistinu jedinstveno iskustvo boravka u prirodi, na nekima od najljepših planinarskih predjela na svijetu. Unatoč visokim troškovima aktivnosti u planinama te klimatskim i vremenskim uvjetima kao glavnim strukturnim rizicima ovakvog događaja, HIGHLANDER pruža iskustvo pristupačno svim profilima ljubitelja prirode. Iz globalne perspektive, planinski turizam nije glavni čimbenik zagađenja i degradacije okoliša. Zapravo, više pati zbog otpada i onečišćenja nego što mu doprinosi, što je jedna od glavnih misija HIGHLANDER pokreta. Iako planinarenje ne može riješiti globalnu ekološku krizu, organizatori HIGHLANDERA svjesni su svoje odgovornosti u vidu sprečavanja lokalne ekološke štete i uništavanja netaknutih krajolika, zbog čega je "Leave no trace", odnosno planinarenje bez zagađenja prirode i puštanja otpada, glavni moto HIGHLANDER pokreta.

HIGHLANDER | Autor :

Pored brige za okoliš, HIGHLANDER JE planinskom turizmu dao sasvim novu dimenziju, budući da privlači značajan broj međunarodnih posjetitelja. Dosadašnji planinski turizam bio je ovisan o lokalnom i domaćem tržištu, a upravo međunarodni karakter HIGHLANDER-a širi horizonte ne samo u regiji nego i u svijetu. Tako će primjerice, HIGHLANDER-i iz Crne Gore, Austrije, Srbije ali i šire - Amerike, Kine, Egipta i drugih zemalja, posjetiti ovogodišnji HIGHLANDER Velebit. S druge strane, zahvaljujući globalnoj seriji ovih avanturističkih događaja, naši planinari koji su već "savladali" nemilosrdni Velebit, posjetit će nove članice HIGHLANDER serije, čime ova zajednica dobiva sve intenzivniji značaj i svjetsku prepoznatljivost.

HIGHLANDER | Autor :

HIGHLANDER i slični projekti potiču regionalni i svjetski planinski turizam, koji unapređuje i promiče socijalni, ekonomski i ekološki održivi razvoj u destinacijama širom svijeta. Sukladno okolnostima post-pandemic društva u kojem živimo, HIGHLANDER je otvorio vrata Hrvatskoj na međunarodnoj sceni, i to ne samo u vidu sezonskog turizma, već i produljenja turističke sezone i sadržaju koji nudi. Svojim sudionicima, njihovim obiteljima i prijateljima – HIGHLANDER predstavlja nezaboravnu avanturu života, koja mijenja perspektivu na svim razinama.

Više informacija potražite na: https://highlanderadventure.com/

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini