Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljac!

Gotov je za pola sata: Jednostavan biskvit postaje prava delicija kad mu dodate obožavano rajsko voće

Vedran Bošković
24.07.2022.
u 07:00

Ovom jednostavnom i izdašnom biskvitu nije potrebno ništa više do lijepo narezanih svježih i zrelih smokava premazanih s malo ukusnog meda. Sve je gotovo za malo više od pola sata!

Tko ne voli uživati u smokvama kao predjelu uz malo pršuta ili pak punjenim raznim sirevima?! Odlično se uklapaju u sirne i mesne plate; možete ih peći i dodavati u umake koji se poslužuju uz piletinu, pačetinu ali i janjetinu, a jednako su famozne uz jela sa svinjetinom i junetinom poput lungića u umaku od crnog vina ili pak pašticade. Nadalje, ako ćemo o slatkim verzijama primjene onda definitivno razni kolači prednjače a mogu se i jednostavno umočiti u čokoladu i ohladiti i začas ste dobili divan zalogajčić. Smokvenjak ne treba ni spominjati jer to je klasik!

Foto: Vedran Bošković

Smokve se divno karameliziraju ako se prekriju šećerom i peku u pećnici. Možete isprobati i poširane smokve u slatkom vinu te ih zatim poslužiti uz mascarpone i sladoled. Mogućnosti je stvarno jako puno, a na nama je da iskoristimo to što nam priroda pruža i napravimo najbolje što možemo s ovim divnim voćem... Sve nam je ove prijedloge onako kao iz rukava izbacio Vedran Bošković dok se pripremao za svojih 5 minuta u kuhinji sa smokvama, a u receptima ćemo uživati polako i s mjerom, baš kako treba i sa smokvama.

Foto: Vedran Bošković

Jednostavni biskvitni kolač sa smokvama

Sastojci:

500 g glatkog brašna

400 g šećera

1 prašak za pecivo

1/2 žličice soli

500 ml mlijeka

50 ml maslinova ulja

1 žličica ekstrakta vanilije

6-8 svježih smokava

3-4 žlice meda

1 žlica maslaca

Foto: Vedran Bošković

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje (cca 30x20 cm) premažite maslacem i stavite sa strane. U većoj zdjeli prvo pomiješajte suhe sastojke te polagano dodajte mlijeko, maslinovo ulje i vaniliju. Sjedinite sve uz pomoć pjenjače te kada ste dobili ujednačenu smjesu bez mrvica brašna, prelijte je u namašćenu posudu. Smokve operite i narežite na šnite debljine pola centimetra te ih pravilno rasporedite po smjesi. Neka jedna šnita odgovara jednom komadu kolača pri rezanju. Pecite kolač 25 minuta te provjerite je li sredina pečena. Po potrebi produžite pečenje još 5 minuta. Neka se kolač ohladi pola sata prije rezanja. Režite ga na kocke tako da na svakoj bude šnita smokve te prelijte s malo meda prije posluživanja.

Foto: Vedran Bošković

Komentara 1

MO
montello
14:05 24.07.2022.

Odlican biskvit👌

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije