Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bakterije

Glavni uzročnik upala urinarnog trakta stanuje u našem tijelu

e coli, bakterija (1)
AFP/PIXSELL
11.12.2012.
u 12:00

Većina pacijenata prestane piti lijek čim se osjeti bolje, a upala nije izliječena

Urinarne su infekcije zimi česte. Češće su u žena, ali ne zaobilaze ni djecu ni muškarce. Budući da su najčešći uzročnici takvih upala bakterije, za liječenje se uglavnom koriste antibiotici i uroantiseptici.

Savjeti koji spašavaju

– Kako bi se infekcija iskorijenila, treba uvijek popiti propisanu dozu lijeka do kraja. Naime, većina pacijenata pogriješi jer prekine terapiju čim se osjeti bolje, a to uglavnom znači da se upale ponavljaju – objašnjava urolog dr. Kristijan Kalođera. No, da biste izbjegli mukotrpno liječenje, postoje savjeti koji mogu, ako ih se pridržavate, spriječiti upalu.

Pijte puno vode, barem osam čaša na dan, čime se potiče često mokrenje, a kojim se iz mjehura ispiru bakterije. Ne ignorirajte potrebu za mokrenjem, mokrite čim osjetite potrebu i potpuno ispraznite mjehur.

Žene spolovila obavezno trebaju prati od naprijed prema unazad, a na isti način se trebaju brisati nakon nužde. Time se sprječava prijenos infekcije iz završnog dijela probavnog sustava u mokraćni sustav.

Operite genitalnu regiju i mokrite prije i poslije spolnog odnosa. Mokrenje prije i odmah nakon spolnog odnosa može pomoći u uklanjanju bakterija koje su mogle biti unesene tijekom odnosa, a za poticanje mokrenja preporučuje se popiti dvije čaše vode prije i nakon spolnog odnosa. Za pranje genitalija koristite vodu i sapun s kiselom pH-vrijednošću. Izbjegavajte korištenje ženskih higijenskih proizvoda poput intimnih sprejeva, kupki i pudera te parfimirani toalet papir. Prednost dajte tuširanju, a ne kupanju u kadi.

Ne odgađajte liječnika

Ako se ipak kupate u kadi, ne sjedite u vodi dulje od 30 minuta. Preporučuje se nositi pamučno, a ne sintetičko donje rublje. Vlažnost genitalnog područja pogodna je za razmnožavanje bakterija, a pamučno rublje pruža bolju cirkulaciju zraka.

Izbjegavajte rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kavu i alkohol u prehrani.

U liječenju urinarnih infekcija, osim spomenutih antibiotika, od velike su koristi i biljni pripravci, a liječnik će vas najbolje uputiti na to koji je pripravak idealan za vas.

Ako ste, ipak “zaradili” infekciju, odmah otiđite liječniku jer liječenje može biti jako dugotrajno, a infekcije učestale ako se simptomi ignoriraju.

Komentara 1

LI
liliZG
12:11 11.12.2012.

Pričajte mi o tome........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije