Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inspiracija

Frida Kahlo postala je modna ikona 60 godina nakon smrti

Frida Kahlo (1)
Foto: Reuters
1/6
19.05.2012.
u 00:01

Slavna meksička slikarica, Frida Kahlo oduvijek je voljela biti u centru pozornosti. Njezin stil i slike danas su inspiracija brojnim modnim dizajnerima, a Moschino joj je posvetio cijelu kolekciju

Frida Kahlo, slikarica koja je svoja umjetnička djela započela raditi nakon teške prometne nesreće koja ju je djelomično paralizirala, doista bi se iznenadila kada bi vidjela kolika je ikona postala.

Skoro 60 godina nakon njezine smrti, Fridine slike ukrašavaju kalendare, čestitke, postere, bedževe, čak i lutke. Krajem devedesetih (1997.) Jean Paul Gaultier napravio je kolekciju inspiriranu upravo ovom samoukom slikaricom, a ove godine njezin stil prenijela je talijanska modna kuća Moschino. Frida Kahlo naslikala je oko 200 slika, uglavnom mrtve prirode i portreta sebe, obitelji i prijatelja.

Tehnike slikanja uglavnom je učila od supruga, slikara Diega Rivere, a njezin stil opisuje se kao surealizam. No, Frida je i u modnom smislu bila izvrsna - često je nosila tehuana maksi suknje kako bi pokazala svoje simpatije prema meksičkim komunistima, obožavala je nakit (velike naušnice, ukrase u kosi, marame i prstenje na svim prstima), a nosila je i muška odijela.

O Fridi je 2002. godine snimljen i film Frida, u kojem naslovnu ulogu tumači Salma Hayek. Film prati profesionalni i privatni život ove slikarice surealizma, a počinje teškom prometnom nesrećom koja je Fridu prikovala za krevet. Kad joj je otac donio veliko platno kako bi je zabavio dok miruje, započela je njezina slikarska karijera.

Njezin modni talent prepoznali su i časopisi - Frida je izašla na naslovnici francuskog Voguea 1938., te u američkom Vogueu 1937. i Vanity Fairu 1931. godine.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije