Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istinski odmor u prirodi

Filmska priroda nadomak doma za odmor: Bilo da ste aktivni izletnik ili samo želite napuniti baterije, ovo su lokacije koje oduzimaju dah

Boravak u prirodi
Foto: Promo
1/5
25.01.2022.
u 08:00

Boravak u prirodi dobar je za mentalno, ali i fizičko zdravlje. Ove lokacije će vas oduševiti uz bogatu ponudu gastronomskog ali i rekreativnog sadržaja namijenjenog svakom uzrastu

Poznata je činjenica da priroda utječe na psihofizičko zdravlje čovjeka. Brojne su prednosti boravka u prirodi, a svjetska istraživanja pokazuju da bi čovjek trebao barem jedan sat dnevno provesti na svježem zraku, okružen upravo prirodom.

Ako vas privlače atraktivne lokacije i tražite gdje biste se mogli maknuti, a da se pritom radi o povoljnoj lokaciji za vas same ili cijelu obitelj, vaša potraga može stati ovdje. Donosimo nekoliko atraktivnih lokacija koje možete posjetiti po pristupačnim cijenama, čiji vas sadržaji neće razočarati.

Planinarski dom Jankovac

Planinarski dom Jankovac nalazi se na obroncima Papuka, na 475 metara nadmorske visine u istoimenom Parku prirode Papuk. Smješten je na prekrasnoj planinskoj livadi okružen s tri zelena jezera i stoljetnim bukovim šumama, uz prisustvo gorskog javora i brijesta, bijelog jasena i drugih planinskih vrsta drveća i raslinja. PD Jankovac nudi smještaj u sobama, spavaonicama i apartmanima sa ukupno 60 ležaja.

Restoran se sastoji od dva dijela, ukupnog kapaciteta 60 sjedećih mjesta i nudi boravak na terasi s pogledom na predivne planinske livade.

U blizini PD Jankovac nalaze se dvije poznate pećine. U donjoj pećini nalazi se sarkofag grofa Jankovića po kojem je ovaj romantični dio Papuka još u 19. stoljeću dobio ime. Druga pećina poznata je kao špilja u kojoj se skrivao znani papučki hajduk Maksim Bojanić.

Za ugodnu šetnju okolicom preporuča se Grofovska staza s poučnim tablama o nizu zanimljivosti o prirodnoj i kulturnoj baštini ove prekrasne gorske doline.

Staza je označena planinarskim markacijama, strelicama i putokazima te osim edukativnog karaktera dobiva sve više i rekreativni karakter. Odlično je mjesto za lov i ribolov bilo da želite loviti ribu ili divljač, a nudi i brojne atrakcije poput spomenika prirode Rupnica, stari grad iz srednjeg vijeka Ružicu, te prekrasno jezero Orahovica.

Foto: Helena Jakobović

Lovački dom Peski

Ako pratite staze koje se nalaze gotovo u centru grada Đurđevca, naići ćete na Lovački dom Peski. Manifestacije u Đurđevcu traju  tijekom cijele godine, a prednost ovog lovačkog doma je upravo to što se može do njega doći pješice. Tako vas očekuju brojne aktivnosti na otvorenome.

Ako želite mir u prirodi, u ponudi je lov i  ribolov. Ako ste ipak odlučni odmoriti se aktivno, LD Peski savršeno je mjesto za biciklizam. Dostupno je i jahanje, a nedaleko od doma nalazi se i najljepša šuma crne johe u Europi. Zaputite li se u ovaj lovački dom, shvatit ćete zašto je baš ovo mjesto izbor mnogih domaćih i stranih izletnika. Osim toga, možete probati domaću, autentičnu kuhinju u prekrasnom okruženju, a uvijek možete lako otići do Đurđevca gdje su u ponudi i brojne izložbe koje ovaj grad stavljaju uz bok brojnim svjetskim gradovima. Ovaj krajolik i znamenitosti su s razlogom već desetljećima  izbor mnogobrojnih turista. Pansion Peski ima 24 ležaja i kategoriziran je sa 4 zvjezdice, a opremljen je i za goste lovce.

Lovački dom Muljava

Samo sat vremena od Zagreba krije se Lovački dom Muljava u srcu Petrove gore. Njegove šumske oaze pravi su izbor za smirujuć, kvalitetan odmor i bijeg u prirodu. U prilog tome ide i činjenica da su tamošnje staze prilagođene osobama s invaliditetom.

Rimski put poučna je staza s informativnim pločama o šumarstvu i ekologiji. Ne zaboravite posjetiti i Park tamnog neba iz kojeg je moguće promatrati zvijezde u prekrasnom okruženju i mnoge druge povijesne i kulturne znamenitosti Petrove gore. Na samo 30-ak kilometara od doma su i toplice u Topuskom sa unutrašnjim i vanjskim bazenima. Nećete ostati ni gladni, jer Muljava nudi brojne gastronomske specijalitete, a neke namirnice dolaze upravo iz spomenute šume.

Foto: Helena Jakobović

Lovački dom Zlatna Greda

Filet od smuđa sa žara, gulaš od divljači, jelen u lovačkom umaku s okruglicama kruha, pašteta od divljači te kesten rolada samo su neki od specijaliteta u kojima ćete uživati ako posjetite Lovački dom Zlatna Greda koji se smjestio u srcu Baranje na čak devet lovišta. Pravi je to spoj gastronomije i relaksacije, posebice zato što je okružen Dunavom i prekrasnom prirodom koja mami i aktivne izletnike, ali i one željne istinskog odmora.

Uz brojne aktivnosti poput vožnje kočijom, jahanja, ali i posjeta lovištima zaboravit ćete što je dosada. Zlatna Greda ispunjava mirom i spokojem i svakako puni baterije svakome tko ju posjeti.

Foto: Arena Hospitality Group

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim šumama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije