Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lajkaj i druži se

Facebook terapija za sve koji imaju problema sa samopouzdanjem

kompjuter
13.03.2011.
u 17:00

Istraživanje koje su proveli liječnici na sveučilištu Cornell i objavili ga u znanstvenom časopisu CyberPsychology, o ponašanju i društvenom umrežavanju obuhvatilo je i Facebook

Koliko ima onih koji su ‘za’ toliko i onih koji su ‘protiv’ najpopularnije društvene mreže Facebooka. No jeste li razmišljali o tome da upravo Facebook može pomoći onima koji imaju manje ili više ozbiljnih problema s samopouzdanjem? Otvaranje profila na Facebooku, prenosi PourFemme, ili nekoj drugoj društvenoj mreži, čavrljanje i komentiranje nekih statsusa, tema, tekstova pa čak i dopisivanje s ljudima koje ne poznajemo vrlo je dobra terapija za sve one koji su zatvoreni ili imaju problema sa uspostavom kontakata. Na ovaj način, iza virtualnog profila pod pseudonimom ili pod svojim imenom, lakše će se upustiti u kontakt jer ga krije i štiti zaslon računala. Svoje pogreške i mane, ako one to uopće jesu, sakrit će ili ih s vremeno prihvatiti i prerasti.

Komplimenti podižu raspoloženje

Na društvenim će mrežama zbog neke svoje objave, teksta, linka ili fotografije dobiti niz komplimenta a ‘lajkovi’ su ti koji će biti zaslužni za porast samopouzdanja.

Istraživanje koje su proveli liječnici na sveučilištu Cornell i objavili ga u znanstvenom časopisu CyberPsychology, o ponašanju i društvenom umrežavanju obuhvatilo je Facebook, ali i društveno umrežavanje u opće, pa tako i Twitter, gdje ljudi često imaju prilike razgovarati sa strancima.

Ograničenje nije dobro rješenje

Istraživanje dvojice liječnika Jeffreyja Hancocka i Amya Gonzalesa koje je uključilo 63 studenata podrazumijevalo je podjelu na tri grupe; prva je grupa imala slobodan pristup Facebooku bez ograničenja, druga je imala vremensko ograničenje, a treća je imala apsolutnu zabranu korištenja interneta. Na kraju studije svi su ispitanici dobili upitnik za mjerenje samopoštovanja, te je utvrđeno da su djeca koja mogu koristiti Facebook, pa čak i u ograničenom vremenu, imala puno više samopouzdanja od onih koji nisu mogli koristiti. Dakle, ako držite do sebe, što čekate, otvorite profil i samo lajkajte...

Komentara 3

JS
ja sam gladan
20:23 13.03.2011.

Time se potvrđuje moje stajalište o facebooku. Tamo se okupljaju samo luzeri i bolesni u glavi.

NO
NOBLE
22:02 13.03.2011.

LADANIVA,TI PRVI NEMAS SAMOPOUZDANJA ZA IZJAVITI TAKO NESTO JAVNO,NEGO KOMENTIRAS PUTEM RACUNALA TAKO DA NITKO NE ZNA NI TKO SI A NI STO SI.JADNICE,IZADJI MALO IZ SVOJE SJENE I POTRAZI PROZOR, NEGDJE JE SIGURNO OTVOREN.UDAHNI MALO CISTOG ZRAKA I RAZMISLI KAKVU SI BUDUCNOST SEBI NAMIJENIO AKO OSTANES TAKO ZACAHUREN I PRIMITIVAN.

JS
ja sam gladan
00:45 14.03.2011.

Mali nobl. Neka te ne brine moja budućnost. Ja sam sa svojih 60 godina sebi sve osigurao. Gledam unuke i mislim da svojim životnim iskustvom mogu ocijeniti što je dobro a što nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije