Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Facebook terapija za sve koji imaju problema sa samopouzdanjem

Istraživanje koje su proveli liječnici na sveučilištu Cornell i objavili ga u znanstvenom časopisu CyberPsychology, o ponašanju i društvenom umrežavanju obuhvatilo je i Facebook
13. ožujka 2011. u 17:00 3 komentara 1 prikaza
kompjuter

Koliko ima onih koji su ‘za’ toliko i onih koji su ‘protiv’ najpopularnije društvene mreže Facebooka. No jeste li razmišljali o tome da upravo Facebook može pomoći onima koji imaju manje ili više ozbiljnih problema s samopouzdanjem? Otvaranje profila na Facebooku, prenosi PourFemme, ili nekoj drugoj društvenoj mreži, čavrljanje i komentiranje nekih statsusa, tema, tekstova pa čak i dopisivanje s ljudima koje ne poznajemo vrlo je dobra terapija za sve one koji su zatvoreni ili imaju problema sa uspostavom kontakata. Na ovaj način, iza virtualnog profila pod pseudonimom ili pod svojim imenom, lakše će se upustiti u kontakt jer ga krije i štiti zaslon računala. Svoje pogreške i mane, ako one to uopće jesu, sakrit će ili ih s vremeno prihvatiti i prerasti.

Komplimenti podižu raspoloženje

Na društvenim će mrežama zbog neke svoje objave, teksta, linka ili fotografije dobiti niz komplimenta a ‘lajkovi’ su ti koji će biti zaslužni za porast samopouzdanja.

Istraživanje koje su proveli liječnici na sveučilištu Cornell i objavili ga u znanstvenom časopisu CyberPsychology, o ponašanju i društvenom umrežavanju obuhvatilo je Facebook, ali i društveno umrežavanje u opće, pa tako i Twitter, gdje ljudi često imaju prilike razgovarati sa strancima.

Ograničenje nije dobro rješenje

Istraživanje dvojice liječnika Jeffreyja Hancocka i Amya Gonzalesa koje je uključilo 63 studenata podrazumijevalo je podjelu na tri grupe; prva je grupa imala slobodan pristup Facebooku bez ograničenja, druga je imala vremensko ograničenje, a treća je imala apsolutnu zabranu korištenja interneta. Na kraju studije svi su ispitanici dobili upitnik za mjerenje samopoštovanja, te je utvrđeno da su djeca koja mogu koristiti Facebook, pa čak i u ograničenom vremenu, imala puno više samopouzdanja od onih koji nisu mogli koristiti. Dakle, ako držite do sebe, što čekate, otvorite profil i samo lajkajte...

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • ja sam gladan:

    Time se potvrđuje moje stajalište o facebooku. Tamo se okupljaju samo luzeri i bolesni u glavi.

  • NOBLE:

    LADANIVA,TI PRVI NEMAS SAMOPOUZDANJA ZA IZJAVITI TAKO NESTO JAVNO,NEGO KOMENTIRAS PUTEM RACUNALA TAKO DA NITKO NE ZNA NI TKO SI A NI STO SI.JADNICE,IZADJI MALO IZ SVOJE SJENE I POTRAZI PROZOR, NEGDJE JE SIGURNO OTVOREN.UDAHNI MALO CISTOG ZRAKA I RAZMISLI ... prikaži još! KAKVU SI BUDUCNOST SEBI NAMIJENIO AKO OSTANES TAKO ZACAHUREN I PRIMITIVAN.

  • ja sam gladan:

    Mali nobl. Neka te ne brine moja budućnost. Ja sam sa svojih 60 godina sebi sve osigurao. Gledam unuke i mislim da svojim životnim iskustvom mogu ocijeniti što je dobro a što nije.