Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neplodnost muškaraca

Estrogeni koji se koriste u mesnoj industriji i soja te kemikalije pogubni su za mušku plodnost

neplodnost
Foto: Shutterstock
26.01.2015.
u 14:47

Pojavnost neplodnosti kod muškaraca prije 20-ak godina bila je svega 10 posto, a danas je ona dosegla čak 17 posto. Gotovo svaki šesti par ima problema sa začećem i pristaje na liječenje Estrogeni koji se koriste u mesnoj industriji i soja te kemikalije pogubni su za mušku plodnost

        Neplodnost među ženama, ali sve više i među muškarcima sve je veći zdravstveni problem ne samo u zemljama zapadne Europe, koje odavno ozbiljno rade na rješenju problema, nego i kod nas.Podaci kojima raspolaže Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj, odakle potječu najveći stručnjaci u svijetu za potpomognutu oplodnju i liječenje neplodnosti, govore da je nekada pojavnost neplodnosti bila svega 10 posto. Danas je ona dosegla čak 17 posto. Gotovo svaki šesti par ima problema sa začećem.  Hrvatska je u demografskoj krizi zbog godišnjeg gubitka od gotovo 10 tisuća manje rođenih. Hrvatice rađaju sve kasnije i sve rjeđe više od jednog djeteta. Liječenje neplodnosti znatno je naprednije i uspješnije nego prije 50 godina. Od vremena potpune terapijske nemoći sada liječenje može biti uspješno i u 80% neplodnih parova.     

Liječi se sve više žena, no neplodnost muškaraca sve je češća.Prof. dr. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i porodništva, kaže da se neplodnost muškaraca utvrđivala kod svakog četvrtog neplodnog para, a danas je taj udio narastao na više od 40 posto.   – Najlakše je bilo dovesti suprugu na pregled s teorijom da ona ne može imati djecu. U startu su polazili od toga da se njima neplodnost ne događa. No praksa je pokazala da je udio muškaraca u problemu neplodnosti parova čak i viši od 50 posto. Vremena su se promijenila, parovi ravnopravno pristupaju liječenju, ali takvu odluku često donose kasnije no što bi trebalo – kaže prof. Šimunić.

Skinuta stigma sa žene

Istraživanja muške neplodnosti čak su i u našem mentalitetu uspjela skinuti stigmu “krivice” sa žene, što, ako je riječ o kooperativnom pacijentu, skraćuje put do dijagnosticiranja problema. Spermiogram (detaljna analiza ejakulata) prvi je pokazatelj stanja – donja granica spermiograma prije dvadesetak godina bila je oko 60 milijuna, a danas jedva doseže 20 milijuna.Korištenjem nove metode u otkrivanju muške neplodnosti, DNK fragmentacijom, provode se androloška testiranja kojima se utvrđuju abnormalnosti spermija. Njima se vrlo precizno utvrđuje vrsta oštećenja DNK i postotak spermija s DNK fragmentacijom koja detektira mušku neplodnost.

– Struci je prihvatljivo uspješno, etično i niskorizično liječenje. Svako zdravo dijete, koje se bez pomoći ne bi rodilo, doprinos je obitelji – govori prof. Šimunić.Koncentracija spermija godišnje pada za 2,6 posto, a uzroci ove zabrinjavajuće pojave vežu se za čitav niz čimbenika – od sve zagađenijeg okoliša, vode i hrane do načina života.  – Spermatogeneza je osjetljiv proces i podložan je utjecaju čitavog niza faktora, od načina života majke tijekom trudnoće, njezine pretilosti i pušenja u trudnoći do više od 60 tisuća kemikalija i toksina kojima smo svi svakodnevno izloženi poput pesticida, plinova, žive, olova, bakra...

Struci je prihvatljivo uspješno, etično i niskorizično liječenje, a zdravo dijete koje se rodi doprinos je obitelji

Prof. dr. Velimir Šimunić

specijalist ginekologije i porodništva (Poliklinika IVF)

Velik su problem i estrogeni koji se koriste u mesnoj industriji kako bi tovljene životinje imale više mesne mase, a manje sala. Takve su supstancije pogubne za mušku plodnost baš kao i materijali od kojih su napravljene bočice i pelene – objašnjava profesor. Podsjeća i na problem testikularne vrućine, odnosno temperature koja je u pelenama kakve se danas koriste za 2-3 stupnja veća, trenda intenzivne vožnje bicikla, držanje mobitela u blizini testisa (prednji džepovi hlača...)

Čak ni prehrana temeljena na velikoj količini soje nije dobar izbor, pogotovo genetski modificirane soje, koja u sebi ima izvor oponašatelja estrogena.

Od soje do pelena i mlijeka

Na žene to ima utjecaj kada je riječ o rizičnim skupinama oboljelih od raka dojke, dok muškarce uništava i mlijeko jer se podjednako muzu steone krave koje izbacuju goleme količine estrogena. I muškarci se, dodaje prof. Šimunić, mijenjaju i s puno više tolerancije i razumijevanja prilaze dijagnostici i liječenju neplodnosti.– Nisu to ugodni razgovori i liječenja, ali iskrena želja za potomstvom vrijedna je truda i strpljenja. Liječenje muške neplodnosti nipošto nije atak na muškost, a idealno vrijeme da se par javi na pregled bilo bi ako u godinu dana stalne veze ne uspiju začeti dijete – objašnjava prof. Šimunić.
     
 

Komentara 1

BS
@bserver
01:14 27.01.2015.

Ne spominju sa ftalati? Spojevi u ambalaži koji ne samo da smanjuju reproduktivnu sposobnost muškaraca nego su u pokusima sa štakorima čak dokazali anatomske promjene muških spolnih organa! Detaljnije, feminiziraju muške jedinke iz ispitivane skupine i pretvaraju ih u ženke!? Ftalata ima čak i u plastici od koje se rade dude i bočice za dojenčad!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije