Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi oboljeli

Epidemija gripe stiže već potkraj siječnja

gripa
Foto: Shutterstock
07.01.2015.
u 10:45

Oboljelih od gripe dosad je nešto više od 200 te iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominju da prvi val epidemije slijedi krajem siječnja

Oboljelih od gripe dosad je nešto više od 200 te iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominju da prvi val epidemije slijedi krajem siječnja. Prvi slučaj gripe ove zime zabilježen je u prosincu, a cirkuliraju njezina tri tipa od kojih tip B više prevladava kod djece. Uobičajena je to sezonska slika gripe koja je i u Europi, kažu iz HZJZ-a, trenutačno niskog do srednjeg intenziteta.

Povratak s praznika

– Obično povratku djece u školu i vrtiće s praznika javlja se veći broj oboljelih budući da se onda ljudi vraćaju u kolektive. Ima još puno drugih viroza, što je učestalo u vrijeme blagdana kada je puno bliskih kontakata, rukovanja, ljubljenja kada razmijenimo viruse i bakterije. Ove je godine zabilježen i veći broj virusnih, ali i bakterijskih upala pluća, što se sezonski zna dogoditi da bude učestalije. Bile su više zahvaćene mlađe dobne skupine, ali nije bilo epidemije unutar kolektiva nego pojedinačni slučajevi. No, moguće je kad krene školska godina da će i toga biti više. Kod virusnih infekcija često ne bude ni povišenih temperatura pa u slučaju neuobičajenog kašlja dijete svakako treba odvesti na pregled – objasnila je dr. Vesna Višekruna Vučina, dežurni epidemiolog HZJZ-a.

Moguće komplikacije

Od viroze gripu razlikuje teška malaksalost i jaka bol u mišićima, opisuje dr. Višekruna Vučina dodajući kako kod gripe postoji mogućnost komplikacije.

– Ako oboljeli ne miruje, može doći do bakterijskih superinfekcija poput upale pluća. Gripa je teža akutna infekcija koju treba odležati od pet do sedam dana. Što se više odgađa mirovanje, to se više produljuje bolest – kaže liječnica dodajući kako se i dalje moguće cijepiti što je preporuka posebice za kronične bolesnike i starije.

>>I tjelesna aktivnost važna je za prevenciju zimskih bolesti

>>Nema novih oboljelih, gripa se u Hrvatskoj očekuje početkom godine

Komentara 1

KO
kojesta
12:19 07.01.2015.

dakle redovito sauniranje, vise posta nego zderanja, svijeze sezonsko povrce, beta glucan, dvije doze d vitamina, astaxantin, dosta zdrave vode i kretanja, nek gripa dojde, ne bojim se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije