Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Edukacija i informiranje najvažniji su čimbenici pri donošenju odluke o cijepljenju protiv HPV-a

HPV
Foto: Shutterstock
1/2
04.12.2019.
u 12:30

Jedino cjepivo koje štiti protiv raka

Infekcija humanim papilom virusom (HPV) uzrokuje šest vrsta raka kod muškaraca i žena, a jedan od njih je i rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva nešto više od 300, a umire oko sto žena.

Svjesni štetnih posljedica infekcija HPV-om na reproduktivno zdravlje mladih, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje te NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ pokrenuli su 2007. godine provedbu programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“. Cijepljenje protiv bolesti uzrokovanih infekcijom HPV-a u Hrvatskoj je besplatno, preporučeno i dostupno od 2007. godine u gradu Zagrebu, a od 2015. godine na nacionalnoj razini.

„Tijekom proteklih 11 godina provođenja programa cijepljenja, u gradu Zagrebu cijepljeno je 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole. Primjetno je da interes za cijepljenjem raste pa je tako u školskoj godini 2018./2019. gotovo udvostručen te obuhvaća sada 32 % učenica i učenika 8. razreda. No, sveukupan postotak procijepljenosti i dalje je na niskoj razini te treba dodatno raditi na edukaciji, posebice roditelja“, istaknula je Tatjana Petričević-Vidović, dr. med., specijalist školske i adolescentne medicine te voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te nadodala kako je tijekom cijele školske godine cijepljenje besplatno za učenice i učenike 8. razreda, a ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do kraja 2019. godine, omogućeno je i svim osobama do 25. godine.

Foto: Shutterstock

Uz navedeni Program, Grad je podržao i izradu web stranice Kutak za HPV i druge spolno prenosive bolesti u sklopu službene stranice NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, kojom je omogućeno postavljanje pitanja o spolnom zdravlju online. Nadalje, na Zavodu je omogućen i rad Savjetovališta za zaštitu reproduktivnoga zdravlja mladih (Mirogojska cesta 16) te se provodi testiranje na klamidiju i mikoplazmu, odnosno program probira na spolno prenosive bakterije za studentice i studente Grada Zagreba. Uz sve to, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirali su 24. listopada 2019. konferenciju za medije i panel raspravu „Tko se ne bi cijepio protiv raka“ a u sklopu koje su premijerno prikazali video spot o HPV-u namijenjen podizanju razine znanja javnosti o mogućnostima cijepljenja i prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om.

Grad sudjeluje i u organizaciji roditeljskih sastanaka na kojima roditelji mogu dobiti sve informacije o mogućnostima zaštite spolnog zdravlja djece, organizaciji debata u srednjim školama, izradi letaka za roditelje, a sudjelovao je i u izradi mobilne aplikacije „Spolno zdravlje“ koja na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje i liječenje spolno prenosivih bolesti.

„Trećina roditelja koji su cijepili svoju djecu protiv bolesti uzrokovanih infekcijom HPV-a prisustvovali su roditeljskom sastanku na ovu temu. Ova činjenica je izvrstan pokazatelj da postoji odlična platforma putem koje roditelji od stručnjaka mogu dobiti potrebne informacije o cjepivu, njegovoj sigurnosti i učinkovitosti te na taj način donijeti informiranu odluku o cijepljenju vlastitog djeteta“, istaknula je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskoj ureda za zdravstvo Grada Zagreba i koordinatorica Programa u razdoblju od 2008. do 2019. godine.

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ proveli su i istraživanje o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju i rizicima za HPV. U istraživanju je sudjelovalo 500 roditelja djece u dobi do 18 godina, a rezultati su pokazali da svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati čak 6 vrsta raka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije