Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Držite mobitel u džepu? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

Vlasnici pametnih telefona trebali bi dvaput razmisliti prije nego što svoj uređaj stave u džep, tvrdi njemačka udruga potrošača
16. prosinca 2015. u 12:07 21 komentara 105100 prikaza
Mobitel u džepu
Foto: Shutterstock

Mobitel vam je "stalno u rukama", a imati "punu bateriju" na svom pametnom telefonu cijeli dan bez punjenja čini vam se kao nedosanjani san? 

Vlasnici pametnih telefona trebali bi dvaput razmisliti prije nego što svoj uređaj stave u džep, tvrdi njemačka udruga potrošača.

To je zato što su litij-ionske baterije kakve se nalaze u većini pametnih telefona osjetljive na toplinu. 

Sve što je više od 35 stupnjeva, a tjelesna temperatura to jest, može znatno skratiti njihov vijek trajanja. Pametni telefoni se, naime, hlade cirkulacijom zraka.

Slično vrijedi i za prijenosna računala, koja se mogu pregrijati bez dovoda hladnog zraka u kućište. Zato laptope baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu.

K tomu, sve uređaje s litij-ionskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora topline.

Prijetnja i zdravlju

Wendy Holt, 51- godišnjakinja je iz Berkshirea nedavno je htjela upozoriti javnost da držanje pametnog telefona u blizini tijela može itekako naštetiti zdravlju. Ona je cijelo desetljeće držala svoj mobitel u grudnjaku jer joj je tako bio nadohvat ruke. 

Iako se riješila navike da mobitel nosi tako blizu svog tijela, dijagnosticiran joj je rak pluća i limfnih čvorova s prognozom da vjerojatno neće dočekati 53. rođendan. Tvrdila je da je ova dijagnoza upravo posljedica toga što je svoj mobitel držala tako blizu tijela dulje vremena. 

>>Spremala je mobitel u grudnjak svaki dan, a onda se nakon 10 godina dogodilo ovo

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  Ima tu nešto.Imam preko sedamdeset godina, a zadnjih deset mobitel držim u džepu hlača.Od seksa ništa.

 • hundi1:

  Mobitele u smeće, računala kroz prozor!

 • Avatar muljib@vecernji
  muljib@vecernji:

  Pogrešno je napisano. Ostala prijenosna računala nije poželjno imati u krilu, ali laptopi su između ostaloga baš za to napravljeni. Za rad u krilu i slobodno ih možete držati u krilu. Moj laptop nema niti jedan otvor s donje strane ... prikaži još!e i pogodan je za rad u krilu, dok ležim u krevetu ili na podu. Ženin notebook ima nekoliko otvora s donje strane i s njime ne smije niti u krilo, niti na krevet. Inače, prijenosna računala dijele se na laptope (za radu krilu), notebooke, netbooke i ultrabooke.