Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće u šibeniku

Dragulj Jadrana: Mjesto gdje ptice ne umiru, nego odlete pjevajući

'20.07.2013., Sibenik - Emilio Mendjusic, vlasnik Sokolarskog centra i jedine bolnice u Hrvatskoj i sire za ptice grabezljivice.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/4
25.07.2013.
u 12:00

Daleko od buke i vreve, u šumama Dubrave iznad Šibenika, pronašli smo neobičan turizam, jer radi se o sokolarskom centru, jedinoj bolnici za ptice grabljivice u ovom dijelu Europe, koja ima i DNK banku.

Carlos i Lili, dva simpatična psa, dočekala su nas u oazi cvrčaka. Njihov vlasnik Emilio Menđušić (57), neobične narančaste kose, hrvatski je dr. Dolittle. Čovjek kojeg vole – sokolovi. Na jednoj ruci drži sokola Bracu, na drugoj sokolicu Seku. Daleko od buke i vreve, u šumama Dubrave iznad Šibenika, pronašli smo neobičan turizam, jer radi se o sokolarskom centru, jedinoj bolnici za ptice grabljivice u ovom dijelu Europe, koja ima i DNK banku. A sve je turistička atrakcija! – Paradoks je da veterinarska ambulanta za ptice grabljivice postaje turistička atrakcija, zar ne? Godišnje nam dođe do deset tisuća gostiju, i to kako bi pokupili mentalni suvenir, nešto što u sebi nose dalje. I o tome pričaju, zapamte za cijeli život kako im je sokol gledao u oči, kako su ga nahranili ili kako je letio oko njih. Radimo dvadeset godina, a gosti koji su tu bili kao djeca, sad dolaze sa svojom djecom – priča nam Emilio koji ima dvadesetak ptica, što američkih jastrebova, sivih i stepskih sokolova i sova. Postoje dva dijela, turistički, ali i onaj veterinarski. I turistički financira liječenje.

– Bilo je trenutaka u početku da je bilo problema tko će jesti, mi ili ptice. Ali, uspjeli smo, živi smo svi. Hrvatski dr. Dolittle, kažete? Laska mi to na neki način, to je simpatično, ali u tom spašavanju životinja manje je Hollywooda, a više kompliciranog rada. Tu su veterinari, molekularni biolozi, ima desetak ljudi. I svi su volonteri. Kad je problem, kad treba spasiti neku pticu, onda stižu. Primjerice, ozlijeđenoj sovi u bazi pera pronađemo njezino i ona leti u roku od sat vremena...

Njegov pomoćnik Stipe Klisović (27) dodaje: – Mi smo CSI za ptice grabljivice, nitko se to prije nas nije sjetio, čak ni Amerikanci! Dovode nam ovdje ptice, a mi za svaku možemo otkriti što joj je bilo.

Na turiste, kažu, posebno paze.

– Ne gledamo na ljude kao na glupe turiste već inteligentnu publiku. I da ih dođe samo dvoje, mi za njih radimo predstavu, sprijateljimo se, pričamo s njima na njihovu jeziku, bio to engleski, francuski, njemački... I da, pokazujemo im samo naše ptice, bolesne izliječimo i vratimo odakle su došle, njih turisti ne mogu vidjeti – govori Menđušić.

Priča ide od usta do uha, a stižu turisti od Singapura, Rusije, Velike Britanije, Amerike... Štoviše, dokumentarce su ovdje radili CNN, National Geographic..., na Lonely Planetu i Michelinu označeni su kao \"must see\" mjesta.

– Ne želimo masovnost, već intimnost. Ne trebaju nam milijuni gostiju ili status nacionalnog parka. Izgubilo bi to tada čar, želimo se maknuti od uobičajenog.

Imaju suvenire koje sami izrađuju, ne kupuju kinesku robu pa je preprodaju.  

>> \'Tamo na dnu skrivena je tajna,... ali nitko to ne želi istražiti\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije