Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA PRSTE POLIZAT

Dosta vam je istih kolača svakog Uskrsa? Otkrivamo blagdanske favorite našeg poznatog gastro blogera

Mile Butorac
Foto: Mile Butorac privatna arhiva
1/6
24.03.2023.
u 10:40

Inspirirajte se receptima omiljenog mladog lica domaće gastro scene Mile Butorca i ovog Uskrsa pripremite najfinije slastice kojima nitko neće moći odoljeti

Uskrs je idealna prilika da sebe i svoje bližnje razveselite ukusnim gastro delicijama, a uz nezaobilazne klasike kojima se svake godine iznova radujemo, posebnu čar blagdanskom stolu pridat će i pokoji novi recept. Inspiraciju i savjete odlučili smo potražiti kod poznatog gastro blogera Mile Butorca, poznatijeg kao Hungry Mile, koji nam je otkrio kako izgledaju blagdani u njegovom domu te podijelio s nama dio svoje slatke čarolije koju s posebnim užitkom pratimo na njegovom blogu Jedi do mile volje i Instagram profilu.

- Za blagdane uobičajeno idem doma u Liku. Svugdje je lijepo, ali doma je ipak najljepše - pogotovo oko punog stola. Pripreme su puno manje u odnosu na one božićne i s puno manje stresa, a vjerojatno tome doprinosi činjenica kako je zapravo sve godinama isto, od jelovnika do nekih običaja – ispričao nam je Mile, otkrivajući kojem dijelu blagdanskih priprema pridaje najviše pozornosti.

- Dekoracije su mi manje bitne, iako su i one zastupljene u vidu stolnjaka, cvijeća i nekih manjih prigodnih dekoracija, ali nije im pridana pažnja kao ukrašavanju jaja. To mi je vjerojatno najbitniji dio uskrsnog stola i uvijek pokušam otkriti nove načine farbanja i ukrašavanja, s tim da je tu riječ o prirodnim bojama i ukrasima. Finalno je cijeli stol dosta jednostavan, centralna i glavna dekoracija su jaja kao simbol novog života, a ostalo je tu samo da nadopuni – objašnjava nam ovaj veliki gastro esteta svjestan činjenice da publika primarno „jede očima“ i sadržaj ih treba privući.

Mile Butorac
Foto: Privatna arhiva

Dotaknuli smo se i savjeta za kvalitetnu blagdansku pripremu te izbjegavanje nepotrebnog stresa.

- Mislim da nam vrijeme svima jako brzo prolazi i da ga teško hvatamo i zato si blagdane kao trenutke odmora i uživanja s obitelji trebamo maksimalno olakšati. Smanjiti stres oko pripreme će biti lakše kad fokus s perfekcionizma i želje za dostizanjem nekog savršenstva stavimo na druženje, a nije na odmet ni pomoći si kupovinom hrane za blagdanski stol ili raspodjelom poslova - ne trebate sve sami – poručuje Mile, otkrivajući nam pritom svoje uskrsne favorite.

- Obožavam pincu, taj mirisni, mekani kruh, jedino sam kao veliki obožavatelj grožđica malo tužan što ih gotovo niti jedna kupovna nema, ali dok god ne pečem svoje, to me očito ne smeta toliko. Osim toga, u mojoj je obitelji cheesecake s jagodama već prava tradicija za Uskrs, jer bude lagan i proljetan, a još kad stigne hladan iz frižidera baš osvježi sve za stolom – dočarava nam Mile, a nama sline već lagano cure dok pišemo ovaj tekst. Nismo si nimalo olakšali ni kada smo ga zamolili da nam otkrije svoja dva omiljena blagdanska slatka recepta.

- Jedan sam već gore spomenuo, a to je torta od sira, koja treba biti mirisna, lagana i naravno fina. Za posebnu aromu moja tajna je limun šećer u kremi od sira, a puno vanilin šećera u gornjoj bijeloj kremi - tako mirisnoj joj nitko ne može odoljeti. U Lici je za sve blagdane tradicija peći orahnjaču, a ja sam tek odnedavno postao njen fan, zapravo otkad sam ju krenuo pripremati sam i dodao joj više arome, mekše tijesto i sočniji nadjev – ispričao nam je Mile i za kraj otkrio svoje najpouzdanije saveznike u pripremi.

- Moj apsolutni as iz rukava za desert u zadnji čas je mješavina za muffine pripremljena kao brownie ili kao podloga neke torte, kombinacija je bezbroj i obično su gotove za vrijeme dok se mješavina peče. A idu od onih da samo dodam voće ili kikiriki maslac ili neke orašaste plodove i tako pečem kao brownie, do toga da ju nakon pečenja premažem džemom i šlagom ili prelijem čokoladnom kremom i tako dobijem tortu – poručuje Mile, ostavljajući nam za inspiraciju svoja dva neodoljiva recepta nadahnuta uskrsnim motivima.

Foto: Mile Butorac privatna arhiva

Tiramisu 

Sastojci:
400 g piškota 
2 Dolcela mješavine za Tiramisu
600 ml hladnog mlijeka
korica 2 naranče 
250 ml jake crne kave
3 žlice ruma ili amareta 
200 g tamne čokolade
300 ml slatkog vrhnja 

Foto: Mile Butorac privatna arhiva

Skuhajte jaču kavu i ostavite ju sa strane da se hladi. Kad se prohladi, prelijte ju u neku zdjelu ili veći tanjur i dodajte joj alkohol te sve dobro promiješajte. Čokoladu natrgajte ili narežite na manje komade, vrhnje zagrijte, tik pred vrenje ugasite vatru i dodajte mu čokoladu. Ostavite 5 minuta pa dobro promiješajte.

U 600 ml hladnog mlijeka dodajte sadržaje vrećica i promiješajte. Miksajte srednjom brzinom 4-5 minuta, a kad je krema čvrsta i gusta u nju dodajte naribanu koricu naranče i dobro promiješajte. Malo kreme odmah razmažite na dno posude ili pleha u kojem ćete slagati kolač pa na njih složite red piškota koje ste natopili mješavinom kave i ruma ili amareta. Dodajte još malo kreme pa po njoj rasporedite pola otopljene čokolade, dodajte još kreme i novi sloj natopljenih piškota, prekrijte ih kremom, a sve prelijte još jednom slojem čokolade. 

Prije posluživanja ostavite minimalno 2 sata u hladnjaku, najbolje preko noći. Sve obilno pospite kakaom pa režite i poslužite kao Tiramisu kocke. 

Foto: Mile Butorac privatna arhiva

Cupcakes

Muffini:
1 Dolcela mješavina za muffine
1 jaje
100 ml ulja
150 ml vode

Mješavinu za kolač uspite u posudu pa dodajte jaje, ulje i vodu. Sve zajedno miksajte srednjom brzinom 3-4 minute dok ne dobijete glatko tijesto. Komadiće čokolade žlicom umiješajte u tijesto. U 12 kalupa/košarica žlicom ili žlicom za sladoled ravnomjerno raspodijelite tijesto. Pecite oko 18 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Pečene muffine ostavite da se ohlade u kalupima.

Foto: Mile Butorac privatna arhiva

Krema:
250 g mascarpone sira
100 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja

Dok se muffini peku pripremite kremu: čokoladu otopite te ju kratko prohladite i dodajte mascarponeu, dolijte i slatko vrhnje te razradite mikserom dok se sastojci ne povežu u nježnu, glatku kremu. Kremu prebacite u vrećicu za ukrašavanje.

Po ohlađenim muffinima rasporedite kremu, istiskujući na sredinu u formi gnijezda, ukrasite s čokoladnim jajima i uskrsnim dekoracijama po izboru.

Dobar tek i ovih blagdana jedite do mile volje!

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije