Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u formi do ljeta

Donosimo najkompletniji vodič! U 6 tjedana do savršenog tijela

plaža,tijelo,dijeta
Thinkstock
30.05.2013.
u 12:42

Ako ste ovog ljeta odlučili da ćete se bez stresa pokazivati u ljetnoj odjeći i kupaćem kostimu, pripremili smo za vas šestotjedni vodič uz čiju ćete pomoć taj ambiciozni plan i ostvariti.

Odbrojavanje je počelo. Odbrojavanje do sezone golih i bosih nogu, kratkih hlačica, zavodljivih haljinica i dakako – kupaćih kostima. Kako bi svi vaši atributi zasjali, a sve vaše možebitne mane bile prikrivene, pripremili smo vam veliki vodič kojem je svrha da vaše tijelo u šest tjedana dovede do savršenstva. Ili barem popravi dosadašnje stanje. Vodeći domaći stručnjaci, savjetnici hollywoodskih zvijezda, nutricionisti... svi su složni da se u šest tjedana mogu napraviti vidljivi pomaci. No, pitanje je odakle početi? Naravno od celulita, te ružne nakupine masnog tkiva koja podjednako “napada” i vitke i popunjenije žene, a ne pita za godine.

Iščetkajte taj celulit

Jedno od najbržih, najdjelotvornijih i najjeftinijih sredstava za uklanjanje celulita suha je četka za tijelo. Svakodnevno četkanje celulitom zahvaćenih dijelova u smjeru od stopala prema srcu nakon šest tjedana dat će sjajne rezultate. Celulit će biti manje vidljiv, a tijelo vitkije – otkriva Karolina Romulić, vlasnica beauty salona BodyPlus. Kao dodatni savjet ističe da je za najbolji rezultat tijelo najbolje četkati ujutro, prije tuširanja.

Sve stane u pet minuta

Ako vas celulit ne zaobilazi unatoč vježbanju, prikrijte ga kremom ili losionom za samotamnjenje. Želite li sjajne i glatke noge bez mrlja, prije nanošenja kreme napravite piling i uklonite dlačice – savjetuje trenerica fitnessa Leona Grudelj.

Manje soli, više vode

Da biste se uspješno borili protiv celulita, izbjegavajte slanu i masnu hranu. Izbjegavajte crveno meso, punomasne mliječne proizvode. U prehranu uvrstite više sirovog voća i povrća, pijte više vode. Prehrana siromašna vlaknima smanjuje mogućnost opskrbe tkiva kisikom i povećava formaciju radikala i toksina ispod kože. Biljke koje stimuliraju perifernu cirkulaciju, poput ružmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu biti vrlo učinkovite u borbi protiv celulita. Sastojci koji prirodno induciraju sintezu kolagena (vitamin C, gama-linolenska kiselina) mogu pomoći u obnovi kože zahvaćene celulitom. Uklanjanjem toksina koji se nalaze u masnom tkivu, poboljšava se dovođenje kisika – otkriva nutricionistica Slavica Kosić.

Vrijeme za masažu

Masaža je vrlo bitna u borbi s celulitom. Najbolje je masirati tijelo kad su mišići opušteni, nakon tople kupke. Dio tijela s celulitom štipajte i stišćite, a završite mekanim pokretima. Saune i sastojci koji se brzo upijaju, poput gline, također su učinkoviti u borbi protiv celulita.

Kava je korisna

Kofein povoljno utječe na suzbijanje celulita. Uz to što nas ujutro pokreće i razbuđuje, može povoljno utjecati i na pokretanje masnih stanica u našem tijelu. Za borbu protiv celulita iskoristite talog od kave i to tako da ga utrljate na problematične dijelove kože. Iako će talog brzo spasti s kože, ostaci će se zadržati. Da vam ne bi prerano otpao s kože, pokrijte ga morskom travom za detoksikaciju, a dobro će vam doći i plastična folija. Nakon što ste omotali celulitom zahvaćeni dio, ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga skinite omot i otresite preostali talog pa dobro isperite. Za najbolje rezultate ovo napravite barem dva puta tjedno.

Opustite se, pomaže

Emocionalni stres uzrokuje povećanje adrenalina i noradrenalina koji stimuliraju reakcije sinteze masnoća (lipogeneza). Stoga si svaki dan ostavite dovoljno vremena za opuštanje.

Oprezno s ciljevima

Nemojte si zadavati prevelike ciljeve. Smršavjeti nekoliko kilograma, učvrstiti trbuh, izgubiti nekoliko centimetara u struku, otopiti celulit... bez obzira na to koji je vaš cilj, treba biti dostižan jer ono što vas najviše može obeshrabriti upravo su ciljevi koje je nemoguće ostvariti – napominje psihologinja Gwyneth Paltrow, Magda Littman.

Vodite dnevnik

Pokrenite se i sve bilježite. Nakon svakog odrađenog treninga zapišite točno koliko ste vježbali. Tako ćete imati najtočniji uvid u to koliko točno vježbate te možete li trening pojačati.

Spas u žvakaćoj gumi

Ako ste na dijeti, glad između obroka utažite žvakaćom gumom bez šećera. Ona će na kraće vrijeme zatomiti potrebu za kakvom grickalicom i dati vam poticaj da izdržite do ručka.

Stop mjehurićima

Iz života izbacite gazirana pića jer napuhuju trbuh i čine vas nadutima, a osim toga, ugljični dioksid usporava probavu i potiče razvoj celulita. Umjesto toga, radije posegnite za čašom vode ili prirodnog soka.

Iskušajte saunu

Sauna može pomoći u brzinskom mršavljenju jer će vam pomoći da brže izlučite višak vode iz tijela. Koliko dugo biti u sauni, ovisi o temperaturi i vlazi. U pravilu je boravak od 10 do 15 minuta najugodniji. Nakon toga izađite iz kabine kako biste se ohladili te se vratite u saunu i ponovite ciklus. Važno je napomenuti da je sauna namijenjena zdravim ljudima.

Pazite na vježbanje

Krenete li vježbati slijedite savjet našeg stručnjaka Tomislava Kralja koji ističe: Trenirajte samo određene dijelove tijela u jednom treningu. Ako trenirate tri puta tjedno, onda to izgleda ovako:

Ponedjeljak: prsa, triceps, ramena, trbuh

Srijeda: noge – tu se podrazumijeva rad na listovima, bedrima, nožni biceps i mišići stražnjice

Petak: leđa, biceps, trbuh.

Ne zaboravite stopala

Prije uskakanja u omiljene sandale provjerite stanje vaših stopala, osobito peta. Vremena kada stopala nisu bila važna odavno su prošla. Ako se koža tijekom zime naborala i skupila, vrijeme je da je sastružete kamenom za piling ili posjetite pedikera. Nemojte izostaviti ni nokte koje podrežite i nalakirajte nekom neonskom ljetnom bojom.

Dobro se naspavajte

Manjak sna snižava razine leptina, a to pojačava apetit. Prije spavanja pripremite kupku s uljem pelargonije koje djeluje smirujuće. Prema statistikama, osobe koje premalo spavaju unose 15% više kalorija.

Sitost i čisti zubi

Kada vas uhvati želja za slatkim – operite zube! Pranje zuba učiniti će da vam se slatko više ne jede. Trik je to koji se među manekenkama prenosi s koljena na koljeno.

Produžite noge

Ne zaboravite na kreme za samotamnjenje. Ako je dovoljno toplo za hodanje bez čarapa, nanesite malo bronzera ili preparata za samotamnjenje jer tamnije noge izgledaju vitkije. Ako je hladno, obucite tamne hulahupke.

Obujte cipele s visokom petom u boji noge (ili hulahupki) – tako će vam noge izgledati duže.

Cimet čini čuda

Trik u koji se kunu manekenke. U jogurt ili kavu dodajte malo cimeta svaki dan. Cimet je moćan pokretač metabolizma. Pola čajne žličice dnevno pomoći će vam da sagorite 1 kg više tijekom mjesec dana.

Taj čudesan smijeh

Osim što ćete biti zadovoljniji, bit ćete i vitkiji ako se smijete. Tijekom 10 do 15 minuta smijeha sagorijevate do 300 kalorija.

Grudnjak mnogo znači

Brz i efikasan trik koji će svaku ženu učiniti mršavijom jest dobar grudnjak. Čak 85% žena nosi grudnjak koji njihove grudi čini manjima nego što jesu. Dobar grudnjak podići će vam grudi i napraviti što je moguće više mjesta između struka i grudi. Na taj način vaš će torzo izgledati duže i uže. Isprobajte nekoliko modela dok ne nađete onaj koji vam idealno pristaje.

Zbogom televizoru

Obrok jedite za stolom i pritom isključite TV. Dokazano je kako gledanje TV-a za vrijeme obroka povećava unos hrane i vašu težinu za otprilike 3,5 kg godišnje. Zato odmah prestanite s tom lošom navikom.

Ne može bez čilija

Uvrstite u jelovnik bar jedan obrok tjedno začinjen ljutom crvenom papričicom. Enzimi u čiliju pomažu tijelu da koristi energiju pohranjenu u masnoćama, a ne onu iz ugljikohidrata.

Jabuka prije obroka

Petnaest minuta prije obroka pojedite jabuku. Na taj način konzumirat ćete u prosjeku 187 kalorija manje. Nakon obroka pak pijte zeleni čaj. On sadrži komponente koje potiču metabolizam. Ključ je u malim gutljajima. Neka ritual ispijanja čaja postane vaša svakodnevica.

Trikovi slavnih modela

Ne trpajte u sebe. Kad god možete, jedite iz manjih tanjura, koristeći se priborom za jelo kao da ste u restoranu. Hranu prije posluživanja narežite. Osobe doživljavaju narezane obroke za oko 30 posto većima od onih u komadu jednake veličine. Jedite u društvu. Istraživanja pokazuju da ljudi kada jedu u društvu unose manje hrane, a posebno žene u društvu muškarca.

Izađite na sunce

Možda je teško povjerovati, ali sunčeva svjetlost može igrati važnu ulogu u vašem mršavljenju. Dokazano je da osobe kojima nedostaje sunca više žude za slatkim ili slanim grickalicama. Ako ste odlučili smršavjeti, onda više vremena počnite provoditi na otvorenom i uživajte u suncu. Ovo je dobro i zato što će tijelo početi proizvoditi više serotonina, hormona koji obuzdava glad. No budite oprezni s izlaganjem suncu – izbjegavajte sunce od 10 do 17 sati.

Efikasno i čisto

Stare čarape koje ste htjeli baciti obucite i u njima kližite po kući ili stanu. Osim što ćete na ovaj način za desetak minuta sagorjeti čak 150 kalorija, kuća će vam biti čista.

Zakon petice

– Jedinstven savjet koji će vam pomoći u gubitku kilograma jest da jedete pet minuta, a zatim odložite vilicu i sagledate situaciju – kaže nutricionist Luka Bičanić i dodaje: – Razmislite o tome uživate li u svakom zalogaju. Mnogo puta dogodi se da smo siti, ali i dalje jedemo jer nas od djetinjstva uče da se ništa ne ostavlja u tanjuru. Međutim, poželjno je da ostavite bar pet zalogaja.

A što s uljem?

Ulijevanje ulja u tavu ili u salatu može sabotirati vašu dijetu. Da biste imali bolju kontrolu, nabavite plastičnu bočicu s pumpicom za sprejanje i u nju stavite ulje. Tako ćete lakše dozirati količinu ulja.

Držanje je bitno

Da biste izgledali vitkije, uspravno se držite. Većina nas hoda pogrbljeno, a za izduženu siluetu dovoljno je zategnuti ramena prema natrag. Glavu držite ravno, a bradu lagano odignutu. Pogled usmjerite u neki cilj na srednjoj udaljenosti. Gurnite zdjelicu malo prema naprijed pa napravite korak odražavajući se prvo prednjim dijelom stopala. Dok hodate, pokušajte stavljati nogu ispred noge, radite duže korake odižući pri hodu cijelo stopalo od poda te napnite trbušne mišiće.

Vizualni trikovi

Odabir odjeće jako je važan. Ako imate široke bokove, nosite uske, pripijene majice, topiće i košulje koje ističu dekolte. Želite li sakriti jače nadlaktice, birajte majice na preklop, duboki V-izrez.  Muče li vas kratke noge, vaš izbor neka budu hlače s trapez-nogavicama, suknja do koljena, kratke jakne, visoke pete.  Trbuščić će najbolje prikriti majice i tunike šireg, lepršavog ruba ili čvrsti strukirani krojevi koji dobro drže i utežu salaste dijelove.  S druge strane, pozamašnu stražnjicu prikrit će odjeća koja vizualno pojačava zonu ramena i dekoltea.

Pomaže i čaša vina

Vjerovali ili ne, borite li se s masnim nakupinama na trbuhu, uz vježbanje će vam pomoći i čaša crnog vina u obračunu s tim mrskim neprijateljem. Naime, spojevi prisutni u crnom vinu ubrzavaju metabolizam i ubrzavaju sagorijevanje kalorija.

Kreme imaju učinak

Iako je u borbi s tvrdokornim celulitom najvažnije promijeniti prehrambene navike i uvesti redovito vježbanje, anticelulitne kreme i gelovi popravit će izgled kože i to trenutačno. Oni pomažu pri poboljšanju izgleda površine kože za otprilike 20%.

Igra toplog i hladnog

Na kraju napornog radnog dana uživajte u toploj kupci oko pet minuta, a zatim snažnim mlazom tople vode masirajte tijelo, počevši od stopala prema gore otprilike četiri minute. Uvijek radite pokrete prema gore jer na taj način ubrzavate cirkulaciju. Nakon toga ponovite postupak, ali ovaj put hladnom vodom, masirajući se 2 do 3 minute. Voda neka bude onoliko hladna koliko možete podnijeti.

Tako to rade zvijezde

Ovaj trik otkrila je Rachel Zoe, stilistica najvećih svjetskih zvijezda, a glasi ovako: Lak za kosu, nanesete li ga na tijelo, napravit će instantni efekt liftinga, a narančina kora bit će manje vidljiva.

Čudotvorni ananas

Da, u dotjerivanju tijela za plažu prehrana je bitan faktor. Stoga je dobro znati da će vam jedan od najboljih saveznika biti ananas. Svježi ananas jedite nakon jela, umjesto deserta. Ovo egzotično voće sadrži bromelin, ferment koji će neutralizirati masnoće kad su već u želucu.

Osim ananasa, izbjegavajte drugo voće neposredno poslije jela, pogotovo ako patite od loše probave: voće može pogoršati stanje izazivajući napuhavanje.

Pazite na donje rublje

U borbi s narančinom korom, otkriva fitness trenerica Karmen Jelić, svakako je bitno i kakvo rublje nosite. Nemojte nositi gaćice s čvrstom gumom koja onemogućuje normalan optok krvi i stoga izaziva stvaranje nakupina celulita na mjestima gdje guma najviše pritišće – upozorava Karmen te dodaje da ćete se celulita riješiti ako se uspinjete stubama jer ćete tako prisiliti na rad mišiće nogu i stražnjice. Ako na poslu morate neprestano sjediti, svaka 2 do 3 sata izvedite ovu vježbu: stežite i opuštajte stražnjicu 15 do 20 puta. U kadi ili pod tušem snažno trljajte stražnjicu i bedra čvrstom rukavicom nakon što ste kožu dobro nasapunali: takva je masaža osobito korisna za poticanje mikrocirkulacije – zaključuje trenerica.

Dovedite u formu trbušne mišiće

Kod većine žena najveći je problem masnoća na području trbuha, odnosno mlohavost trbušnih mišića, jer se vrlo malo upotrebljavaju u svakodnevnom životu. Ako želite vidjeti pozitivne rezultate, potrebno je raditi određene pokrete kako biste ih ponovno doveli u formu. Pokreti moraju biti kontrolirani, a dobri rezultati ovise o naporu koji ulažete u vježbu. Samo pet minuta vježbanja trbušnih mišića na dan dovoljno je da bi rezultati bili vidljivi.

 >>Zgodna Christina Aguilera vratila se u formu i pokazala sjajno tijelo

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije