Ako se nađete na zagrebačkom Črnomercu, u popularnoj Ilici, svakako navratite u simpatičan Wine bar Apoteka koji je otvoren prije nešto više od godine dana kao mjesto ugodnog druženja uz čašicu dobrog vina i laganog zvuka rocka u pozadini. Uz prigušena svjetla, diskretnu glazbu, možete uživati u raznim sortama vina, mahom talijanskih, ali i hrvatskih proizvođača.
– Na vinskoj karti imamo 12 vrsta crnih i bijelih vina, no u ponudi butelje od još barem 50-ak vrsta vina, samo nismo sve stavljali na
vinsku kartu. Ako netko ima neku želju, vjerojatno ćemo je moći ispuniti, ali gosti prihvaćaju i naše preporuke: kažu nam što vole, a mi im preporučimo određeno vino. Najviše se piju bijela vina, no i crna imaju svoju publiku. Svatko tko naruči vino i želi uživati u dobroj kapljici donesemo i platu narezaka – pršute, domaće kobasice, sireve, jer smatramo da se uz fina vina nešto mora grickati, jer je tako i vino pitkije, stoga ih kuća časti platom. To se pokazalo jako dobrim, jer gosti vole uživati u domaćim proizvodima koje nabavljamo od malih proizvođača, vlasnika OPG-a. Prije otvaranja wine bara puno sam putovao po Italiji i gledao kako to kod njih funkcionira i ta sam iskustva prenio na svoj lokal u Zagrebu. Isprva je gostima bilo neobično, nisu točno znali što je wine bar, mogu li kod nas piti i neštodrugo, no ubrzo su se navikli da mi imamo široku ponudu i ostalih pića, od kava do koktela koji su nam vrlo traženi – kazao nam je Janko Šneler, vlasnik Wine bara Apoteka.
Iako je završio ugostiteljsku i trgovačku školi, nije do sada bio u ugostiteljstvu, no odlučio se krenuti u ugostiteljstvo i baš na Črnomercu koji mu se učinio zanimljiv kvart u kojem nema slične ponude. Tijekom dana je kvart, kaže nam Janko, dosta prometan i isprva su doista bila kvartovski bar, no s novom ponudom to se promijenilo, pa su postali zanimljivi i u vrijeme ručka, između 10 i 17 sati. Već kad prilazite Apoteci, možete zaključiti da je riječ o baru čije je uređenje temeljeno na retro stilu: vidi se vani, ali dominira u unutrašnjosti. Prevladava decentan i udoban dekor koji prostor pretvara u malu oazu mira gdje slobodno možete pročitati omiljenu knjigu, popiti kavu, popričati s prijateljima ili se opustiti uz čašu vina i napraviti odmak od užurbanog poslovnog dana. Interijerom dominiraju prostrane i udobne stolice i sofe, lijepi veliki stolovi, na zidovima vise posebni ukrasi, poput daski za rezanje, a svuda vas okružuju i boce vina u posebnim stalcima, zdjelama, improviziranim bačvama. Ponuda vina je, naime, prilično raznolika, a vinska se karta često mijenja. U ponudi su međunarodna i domaća vina, od slavonskih, preko istarskih do dalmatinskih proizvođača. Uz vino ili kavu, na toj ste lokaciji mogli kušati bogatu ponudu jutarnjih doručaka, poput raskošnih sendviča ili kolača.
– U početku smo povremeno imali i svirke, dolazili su nam mahom gosti iz kvarta, ali i prolaznici koji su se zatekli u ovom dijelu grada. Bile su im zanimljive jutarnje kave na vanjskoj maloj terasi u Ilici u kojoj su uživali uz kolač ili večernje opuštanje uz čašu dobrog vina i ponekad dobru svirku, sve na temu rocka. Osluškivali smo interese tržišta, želje i upite gostiju koji su nam dolazili tijekom dana, pa smo se nedavno odlučili gostima ponuditi i konkretno jelo, jer smo vidjeli da ljudima u ovom dijelu grada nedostaje mjesto gdje mogu otići i pojesti ručak. No, htjeli smo biti drugačiji, tako da smo odlučili u ponudi imati dobra stara, zdrava, kako se kaže ‘jela na žlicu’. To se pokazalo odličnom idejom.
Dolaze nam mahom poslovni ljudi u vrijeme pauze na ručak kod nas, dakle između 10 i 17 sati. Tu ne mogu jesti hamburgere, pomfrit ili ćevape, u to vrijeme nudimo samo tradicionalna ‘jela na žlicu’ poput domaćih juha, zatim nam je vrlo tražena lešo teletina s povrćem i umakom od hrena ili junetina kuhana na lešo s pire-krumpirom i umakom, salata od hobotnice uvijek je in, carpaccio od bifteka ili pašticada koju imamo četvrtkom i koja je totalni hit; sve što se skuha odmah prođe. Tražena su i gostima jako zanimljiva i razna variva s graškom, s mahunama, to nam stvarno puno ide, jer su nam cijene tih obroka prihvatljive i kreću se od 7 do 9 eura. Zanimljiv je i wok od piletine sa sojom, salatom, tikvicama, paprikom i porilukom. To naručuju i gosti koji uzimaju vege obroke, samo onda ne spremamo s piletinom, već s povrćem. Grašak s noklicama i grill piletinom, juha od teletine s domaćim rezancima, sve su to, možemo tako reći, i jela naših baka koje su nam to znale pripremati kako bismo zdravo jeli. Imamo i slastice, nekada smo imali samo jednu vrstu slastice, a sada ih imamo više u ponudi.
Gostima je jako zanimljiva poznata talijanska čokoladna torta crostata, a imamo i voćne slastice. Naravno, uvijek su tu i naše plate s domaćim suhomesnatim proizvodima, njih imamo stalno, tijekom cijelog dana kao poklon onima koji uživaju u vinima – dodaje Janko Šneler. Kaže da mu je konobar Bojan desna ruka u poslu, s obzirom na to da kao konobar ima 30 godina iskustva rada po restoranima, odlično poznaje sve vrste vina i s lakoćom i znanjem gostima preporuči ono što bi im najbolje išlo uz jelo koje su naručili. Kuharica im, kaže, radi na maslinovu ulju i domaćoj masti kako bi hranu pripremali kao nekada, na domaći način.
Zanimljivo ime Apoteka, kaže, predložila je arhitektica iz Rijeke koja je uređivala interijer i koja je smatrala da će se uređenje u retro
stilu odlično poklopiti s nazivom bara, da on ‘dobro paše uhu’ kada netko želi otići u društvu popiti čašu vina. I bila je u pravu; sve se
odlično poklopilo, od uređenja do rock-zvukova koji se mogu čuti u baru, a i vlasnik ima bend koji se zove Novi Retro.
– Često nastupamo u mom rodnom Karlovcu, ali i drugdje, no za Karlovac sam jako vezan. Od kolega branitelja, s obzirom na to da sam u ratu bio u specijalnoj policiji, a sada sam ratni vojni invalid u mirovini, nabavljam namirnice za bar. Naime, dosta je kolega branitelja, posebno u Karlovcu, ali i drugdje po Hrvatskoj koje poznajem, uključeno u rad braniteljskih zadruga, imaju OPG-ove i proizvode hranu: voće, povrće, sireve i ostale proizvode, tako sam se odmah s njima povezao i na taj način surađujemo na obostrano zadovoljstvo – dodaje Janko Šneler.