Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Moda & ljepota

Dlakavi siječanj: Žene objasnile zašto se ne briju ovaj mjesec!

Žene izlažu svoje tijelo bolnim tretmanima, planiraju odjevne kombinacije satima i puno vremena potroše na uređivanje. Ovaj mjesec odlučile su to bojkotirati.
13. siječnja 2020. u 11:48 4 komentara 4140 prikaza
Foto: Tatjana

Dlakavi siječanj (originalno Januhairy) mjesec je kada žene ohrabruju jedna drugu da ostave brijač, vosak i trake i hrabro pokazuju neobrijano tijelo. Sve je započela studentica Laura Jackson još 2018. godine promovirajući pozitivan stav oko tijela i njegovo prihvaćanje, skupljajući novac za udrugu. Uključene u ovaj projekt ponosno su pokazale na Instagramu kako se ne briju. Neke od njih objasnile su za Metro zašto su se odlučile na ovaj potez.

Neka ovo bude vaša novogodišnja odluka Kako da napokon prestanete gristi nokte jednom zauvijek

Emily Ross (29)
"Volim ovaj dlakavi siječanj. Nema boljeg načina da se započne godinu. Puštanje dlaka bilo mi je zaista moćno iskustvo. Pokazala sam svijetu da je moje tijelo – moje."

"Dlake na tijelu žene po nekom pravilu moraju se uklanjati, a ovaj izbor nebrijanja često je osuđivan i kritiziran. Na kraju dana žena će sama odlučiti što je čini sretnom. Mene neuklanjanje dlaka, neku drugu brijanje. I to je sasvim uredu. Individualna smo bića i imamo pravo raditi s tijelom što god želimo kako bismo se osjećale što bolje."

 | Autor : Emily Ross Foto: Emily Ross

Chloe (39)
"S 14 godina počela sam brijati pazuhe i noge jer su me u školi već tada zadirkivali zbog dlaka po tijelu, a ja uopće još nisam razmišljala o tome niti to primjećivala. Kad se ne bih obrijala, osjećala sam veliki sram, pogotovo kada bi partneri komentirali moje urasle dlake. Nisu mi svi to radili, ali bilo je dovoljno da počnem razmišljati kako su dlake na tijelu nešto odvratno."

Danas je model Vrijeđali su je zbog spojenih obrva, a kaže da su muškarci opsjednuti njenim izgledom

"Godine 2018. odlučila sam prestati brijati pazuhe, bila je zima i znala sam da nitko neće vidjeti. Htjela sam vidjeti kako ću se osjećati u vezi s time i testirala sam vlastitu percepciju. Bilo je čudno na početku, ali poslije mi je postalo sasvim normalno."

"Izgleda da mi se stvarno sviđa. Mislim da je bitno osvijestiti da je ovo stvar izbora. Brijte se ili nemojte to činiti, ali ne smijete osjećati pritisak da radite nešto svojem tijelu jer društvo to smatra ispravnim."

 | Autor : Instagram Foto: Instagram

Emina Redžepović (34)
"Pokušavam razbiti stigmu o ženskim dlakama po tijelu. Uvjerene smo da to nije ženstveno, da je odvratno i da je nesavršenost. Zapravo je potpuno prirodno, a dlake na bilo kojem tijelu su prekrasne."

 | Autor : Emina Redžepović Foto: Emina Redžepović

Tatjana (29)
"Mislim da je ovo dobra stvar za žene. Htjela sam vidjeti kako ću se osjećati kada se ne brijem i osjećam se slobodno. Mislim da se dlake na ženskom tijelu trebaju početi percipirati kao nešto normalno. Ne sviđa ti se, ali barem toleriraj. Trebalo bi ovo prikazivati više u filmovima, serijama i društvenim mrežama, pa neće više biti toliko čudno."

 | Autor : Tatjana Foto: Tatjana

Jednostavna njega Suha koža nakon pijenja alkohola? Evo kako joj brzo vratiti sjaj!

Svoje mišljenje o trendovima rekle su Ana i Zlata s Dolca u videu:

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti