Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reumatlon

Djeca s reumatskim bolestima su naši heroji

Reumatlon
Foto: PR FOTO
1/4
17.10.2016.
u 09:50

U organizaciji Hrvatskog reumatološkog društva u Šibeniku će se 22. listopada trčati 3. Reumatlon, a ove godine, uz pomoć udruge Remisija, sudjelovat će na 1. Mini Reumatlonu i djeca oboljela od upalnih reumatskih bolesti

" Artritis je bolest koju nitko ne vidi, pa svi misle da je dijete sasvim zdravo. Kad je bolest u mirovanju, to je doista tako, ali Lenino je stanje tempirana bomba i nikad ne znate kada će se i kojom žestinom vratiti" (mama Melita)

"Ovom prilikom treba sudjelovati jer pobjednici su svi, sva djeca koja su smogla snage i hrabrosti pokazati drugoj djeci, no i odraslima, da mogu i žele otrčati Reumatlon. Oni su naši heroji" (Nenad Horvat, predsjednik udruge Remisija)

Lena je bila vesela djevojčica koja je tek ušla u drugu godinu svog života. Imala je 16 mjeseci, još uvijek nije hodala, no roditelji se nisu zabrinjavali - pa i njezina starija sestra prohodala je u toj dobi, a danas je uspješna mala atletičarka. Svako jutro Lena bi započinjala svoj dan puzanjem; sama bi se probudila i otpuzala s kreveta za "svojim poslom" sve dok jednog dana mama Melita nije počela primjećivati promjene u ponašanju.

- Ujutro bi ležala u krevetu i samo upirala prstom u mene tražeći da je nosim. A kad sam je oblačila, primijetila sam da je to izrazito smeta. Nije plakala, ali to više nije bilo uobičajeno ponašanje, pa mi se upalila lampica za uzbunu, naslutila sam da nešto ne valja - ispričala nam je mama Melita prisjećajući se vremena kad je Lenin život krenuo jednim sasvim drugim tokom, korjenito mijenjajući ne samo njezinu sudbinu već i život cijele obitelji.

- Otišli smo kod pedijatra i nekako sam osjećala što se događa iako sam do posljednjeg trena odbijala tu misao. Moja je majka imala reumatoidni artritis i to mi nije davalo mira.

Te 2013. godine u KBC-u Split potvrđena je dijagnoza - mala Lena ima juvenilni idiopatski artritis, poliartikularni oblik, a bili su zahvaćeni skočni zglobovi, koljena i prsti na rukama. Od tada do danas Lena redovito prima terapiju, a budućnost je neizvjesna.

- Artritis je bolest koju nitko ne vidi, pa svi misle da je dijete sasvim zdravo. Ona se veselo igra u parku, penje po penjalicama i vozi bicikl. Rekli biste da je potpuno zdrava. Kad je bolest u mirovanju, to je doista tako, ali njezino je stanje tempirana bomba i nikad ne znate kada će se i kojom žestinom vratiti - zaključuje Melita koja se nada da će njezina djevojčica i dalje ostati fizički čim više aktivna jer je upravo tjelovježba važan dio liječenja upalnih reumatskih bolesti.

Želja za pobjedom nad bolesti

Nada se da će 22. listopada uspjeti s Lenom doći u Šibenik gdje će se po prvi puta održati Mini Reumatlon, utrka u kojoj nema pobjednika, a u kojoj će sudjelovati 10-ak djece oboljele od upalnih reumatskih bolesti. Ideja o Mini Reumatlonu rođena je iz utrke Reumatlon koja se organizira već treću godinu u sklopu godišnjeg kongresa Hrvatskog reumatološkog društva, a u kojoj sudjeluju medicinski profesionalci te pacijenti oboljeli od reumatskih bolesti. Zahvaljujući suradnji s udrugom pacijenata Remisija, ove će im se godine po prvi puta utrci pridružiti i djeca.

- Sudjelovanje malih pacijenata na Reumatlonu ukazuje na njihovu volju za borbom protiv bolesti i to svakako treba neizmjerno poštovati. Sudionici Mini Reumatlona bit će većinom djeca u dobi od 7 do 14 godina. Nije lako odraslome, a kamoli djetetu koje ulazi u pubertet, podijeliti svoju intimu s drugima. Ta njihova želja za borbom, pa i pobjedom nad bolesti, putokaz je svoj drugoj djeci da uz pomoć volje mogu postići jako puno. Ovom prilikom treba sudjelovati jer pobjednici su svi, sva djeca koja su smogla snage i hrabrosti pokazati drugoj djeci, no i odraslima, da mogu i žele otrčati Reumatlon. Oni su naši heroji - kaže Nenad Horvat, predsjednik udruge Remisija.

Tijelo je stvoreno za pokret

Udruga je ponosna što je pod svoje okrilje okupila i male pacijente što je jako bitno kako bi se odaslala poruka u javnost da i djeca mogu oboljeti od neke opake upalne reumatske bolesti, ističe Horvat, dodajući da to nisu bolesti "rezervirane" samo za starije osobe.

- Ponos je još veći kada vidimo koliko volje ima u tim malim pacijentima, koliko snage i želje za životom. To sve nas, od starijih pacijenata okupljenih u udrugama, preko liječnika tih malih pacijenata, pa sve do kreatora zdravstvene politike, obvezuje omogućiti im najbolje mogućnosti liječenja - zaključuje Horvat.

Ni organizatori Reumatlona ne skrivaju oduševljenje. Za sudionike Mini Reumatlona pripremaju se posebne majice, kao i diplome koje njihova hrabrost i volja zaslužuju.

- Ove godine je kongres Hrvatskog reumatološkog društva dosegnuo svoju punoljetnost, održava se 18. godinu za redom. Stoga smo u suradnji s našim vrsnim pedijatrijskim reumatolozima organizirali sekciju posvećenu liječenju djece oboljele od upalnih reumatskih bolesti i u prijelaznom razdoblju – tranziciji - u kojoj djeca s navršenih 18 godina moraju što nježnije prijeći iz pedijatrijske skrbi u naše ordinacije, zajedno sa svojim brižnim roditeljima i svim opterećenjima koje nosi razdoblje puberteta i odrastanja. Posebno nam je zadovoljstvo što će nam se upravo na 18. rođendan kongresa, maleni pridružiti u našoj simboličnoj utrci koja nosi snažnu poruku: tijelo je stvoreno za pokret i moramo mu vratiti funkciju želimo li spriječiti, ali i uspješno liječiti, ne samo bolesti našeg sustava za kretanje, već i brojne druge bolesti i tegobe - ističe dr. Miroslav Mayer, internist reumatolog i predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona.

Treći Reumatlon i prvi Mini Reumatlon održat će se 22. listopada s početkom u 13 sati u sklopu kompleksa Solaris u Šibeniku. Organizatori ovom prilikom pozivaju svu djecu koja žele bodriti svoje vršnjake da im se pridruže u Solarisu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije