Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epidemije

Diljem Europe 
hara virus koji uzrokuje proljev i povraćanje

ptičja gripa
Filip Brala/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
03.01.2013.
u 20:45

U Hrvatskoj još nema većeg broja oboljelih, no taj se virus lako širi, kažu epidemiolozi

Norovirus koji uzrokuje akutne napade povraćanja i proljeva ove je zime napao 1,1 milijun Britanaca, a to je čak 76 posto više nego prošlih godine. Prema navodima njihove Agencije za zaštitu zdravlja, situacija je slična diljem Europe pa su bolnice i starački domovi ograničili kretanje kako bi se zaustavilo širenje infekcije.

Nepoznati uzročnici

Iako je riječ o uzročniku koji se zbog otpornosti na vanjske uvjete i virulentnosti lako širi, hrvatski epidemiolozi tvrde da još nemaju naznaka povećanja broja oboljelih. Taj se virus svake godine u nas pojedinačno dijagnosticira u 50-ak osoba, a nisu rijetke ni manje epidemije.

– Epidemije su zabilježene u studenome i prosincu, a ukupno su oboljele 34 osobe – rekao je primarijus Bernard Kaić iz službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ. U prosincu je pet osoba zaraženo u sisačkoj bolnici, a još je pet u jednom od zagrebačkih domova za starije i nemoćne osobe.

– U studenome su se 24 osobe zarazile norovirusom u jednom istarskom restoranu – otkrio je prim. Kaić. Iako je broj dijagnosticiranih slučajeva vrlo mali, ističe, Hrvatska je ove godine zabilježila otprilike 6000 enterokolitisa nepoznatog uzroka koji su imali kliničke slike slične infekciji norovirusom, a s obzirom na njegovu učestalost, sigurno je da ih je uzrokovao velik dio.

– Prenosi se hranom, kontaktom s izlučevinama zaražene osobe ili površinama koje su dodirivale – pojasnio je. Inkubacija bolesti traje od 12 do 48 sati, a bolest nakon akutne faze naglo prolazi.

Prevencije nema

– Rijetko se javi i povišena temperatura – kazao je prim. Kaić. Prevencije nema, a terapija je simptomatska. – Treba piti dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija – savjetuje epidemiolog i dodaje da su komplikacije rijetke, a javljaju se kod starijih osoba i kroničara.

>> Tko češće obolijeva od gripe, muškarci ili žene?

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
21:35 03.01.2013.

stinatvrda....ova ti je za čistu peticu evo ti plus....

SA
santos008
06:49 04.01.2013.

Ova vjest je zakasnila.Mi smo se vec usrali.

ST
staro topoljanin
11:31 04.01.2013.

zivim u njemackoj,i poslije nove godine dobili smo svi koji smo slavili noro virus poslije proljva i ,povracanja sve je opet bilo u redu tako da nema panike pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije