Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Moda & ljepota

Devetnaest od 20 žena mijenjalo bi svoje tijelo

Oko 95 posto djevojaka do 21 godine želi promijeniti svoje tijelo, od čega 33 posto želi biti mršavije dok ih čak četvrtina razmišlja o nekoj plastičnoj operaciji.
05. studenoga 2009. u 08:30 2 komentara 6 prikaza
victoria beckham
Foto: Bigpictures

Čak i djevojčice od sedam godina žele nešto promijeniti, tako da ne čudi previše da je više od polovice djevojaka u dobi od 16 do 21 spremno i na operaciju kako bi dosegle savršeno tijelo, otkrila je studija britanskog Girlguidinga.

- Svi se mi uspoređujemo s drugima, posebno mlade žene i djevojke. Za njih je to način na koji pronalaze svoje mjesto u svijetu. No, nažalost u tome često gledaju kroz prizmu medija koja ne odgovara stvarnosti - objasnila je dr. Kerry O'Brien, psihologinja sa sveučilišta Manchester, dodavši kako se djevojke upravo zbog tih slika koje vide oko sebe osjećaju nezadovoljnima.

Oko 95 posto djevojaka do 21 godine želi promijeniti svoje tijelo, od čega 33 posto želi biti mršavije dok ih čak četvrtina razmišlja o nekoj plastičnoj operaciji.

Težina je uglavnom manji problem kod djevojčica, jer "samo" pet posto njih u dobi od sedam do devet godina želi smršavjeti. No sa svakom novom dobi taj se broj povećava, pa tako 12 posto njih u dobi od 10 do 11 želi smršavjeti i čak 27 posto onih u dobi od 11 do 16.

Jo Swinson, čija se stranka zalaže za ukidanje retuširanih fotografija, krivnju usmjerava na pritisak koji mlade djevojke osjećaju zbog nerealnih mjerila o tome što je lijepo.

- Postoji zabrinjavajući konstantan porast tinejdžerki koje se upuštaju u ekstremne dijete ili razmatraju neku plastičnu operaciju jer su nezadovoljne svojim izgledom - izjavila je Swinson dodavši kako "fotošopiranje" oglasa znači da se prikazuju potpuno nestvarne slike koje nitko u stvarnom životu ne može ostvariti.

- Djevojke ne smiju osjećati konstantnu potrebu da se mjere s digitalno obrađenim fotografijama - zaključila je Swinson.

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • rodney trotter:

    Neka klinke umjesto da gledaju anoreksične manekenke bace pogled na Rubensove aktove,pa možda skuže što je lijepo.Naravno da su zaluđene onim što im mediji \"diktiraju\",ali zato postoje roditelji,da im ukažu na prave vrijednosti.Nažalost,oni \"nemaju vremena\",ili su i sami u istom žrvnju.

  • -obrisani-:

    Da, zamisli tek kaj bi DelBoy to komentiral?