Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

‘Deja vu’ je posljedica kratkog spoja u mozgu

mozak
Arhiv VL-a
14.10.2009.
u 13:06

Zbunjujući osjećaj kako ste već ranije iskusili ono što upravo proživljavate zapravo je kratak spoj mozga kada se prebacuju podaci iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

Zbunjujući osjećaj kako ste već ranije iskusili ono što upravo proživljavate zapravo je kratak spoj mozga kada se prebacuju podaci iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Prije svega zato jer u dugoročnom sjećanju već postoji iskustvo slično upravo proživljenom zbog čega se deja vu uglavnom događa u okolini u kojoj provodimo mnogo vremena, poput posla, škole ili doma.

Na pokusu s miševima znanstvenici su utvrdili su kako je posrijedi zastoj u radu dijela hipokampusa. Osim što su riješili jednu od zagonetki koja je mučila psihologe, ovo otkriće velik je korak u liječenju bolesti koje napadaju pamćenje, prije svega Alzheimerove.

- Sada kada razumijemo molekularne i stanične putove, moguće je razviti lijekove koji će poboljšati tu vezu - optimističan je Susumu Tonegawa, profesor biologije i neurologije s glasovitog instituta Massachusetts Institute of Technology, koji je predvodio istraživanje.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Majur
15:00 14.10.2009.

Nekako mi poznata ova vijest......

AN
Another
15:08 14.10.2009.

A kako znaju da su miševi doživjeli deja vu :o?

SH
shitEUshit
19:04 14.10.2009.

Nije istina, greška je u matrici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije