Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Daske za rezanje, kuhinjske krpe... Znate li koliko često biste ih trebali mijenjati?

Svakodnevnim korištenjem oni se prljaju i uništavaju, a evo koliko često bi se trebali mijenjati.
08. travnja 2020. u 07:00 1 komentara 3072 prikaza
Foto: shutterstock

Jedne od najprljavijih stvari u kućanstvu su stvari u kuhinji koji se koriste svakodnevno. Kućne potrepštine, poput spužvice za pranje ili kuhinjskih krpa, mogu postati idealno mjesto za razmnožavanje bakterija. Budući da one svakodnevno dolaze u dodir s vašim rukama, hranom i licem, saznajte koje je idealno vrijeme da se one očiste ili zamjene, prenosi bhg.com.

Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije: 

Daske za rezanje su jedna od najsvestranijih kućnih potrepština. Savršene su za pripremu hrane, a imaju dug životni vijek, ako se pravilno održavaju i pohranjuju. Daske za rezanje, bilo da su plastične ili drvene, trebali bi se mijenjati kada primijetite dublje rezove u njihovoj površini, jer je to savršeno mjesto za bakterije.

Spužvice za pranje se koriste svakodnevno i dolaze u dodir s raznim bakterijama i prljavštinom, stoga nije ni čudno da se brzo prljaju. Kako biste ih očistili, nakon korištenja možete ih zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili prati u perilici suđa, a preporučuje se njihovo mijenjanje barem jednom mjesečno. 

Kuhinjske krpe su odlične za brzinsko čišćenje ostataka ili prolijevanja hrane, ali i one dolaze u dodir s raznim prljavštinama. Kako biste se osigurali od bakterija, kuhinjske krpe mijenjajte svakodnevno, a prljave dobro prokuhajte u vrućoj vodi. Kuhinjske krpe koje su poderane ili imaju mrlje koje se ne daju oprati, bacite u smeće.

Iako vam od starog začina ne može biti ništa, neće vam dobro začiniti hranu te će je ostaviti bez okusa i mirisa. Svaki začin ima rok trajanja, kao i ostale namirnice. Stoga sljedeći put kada čistite kuhinju, riješite se svih starih začina. Većina ih uglavnom može stajati do dvije godine, a onda su spremni za mijenjanje.

Pogledajte koliko muškaraca u Hrvatskoj svakodnevno obavlja kućanske poslove:

Korisno Soda bikarbona odlična je za čišćenje: Evo za što je sve možete upotrijebiti Vrlo jednostavno Limunov sok odličan je za prirodno čišćenje: Evo za što sve ga možete upotrijebiti Vrlo jednostavno Napravite prirodno sredstvo za čišćenje podova: Sve sastojke imate doma
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Somelier:

    Koristiti dok se ne poderu. Sad samo recite da moramo sve pobacati i novo pokupovati i onda corona može stati a trgovine sa novim cijenama početi.